Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Katso video: Kaartin soittokunta julkaisi etäversion Veteraanin iltahuudosta veteraanipäivän kunniaksi – "Halusimme, että julkaisulla on konkreettinen sanoma"

Kappale sai presidenttiparin kyyneliin Linnan juhlissa ja on Suomen tunnetuimpia veteraanilauluja.

Kaartin soittokunta – Veteraanin iltahuuto. Sovitus: Teuvo Laine. Pasi-Heikki Mikkola, kapellimestari, Tuomas Lehtinen, laulu, Anne-Maria Auramo, käyrätorvisoolo.
Mattias Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Kulttuurin tekijät ovat kunnostautuneet julkaisemaan etänä tehtyjä musiikivideoita pandemian aikana.

Kaartin soittokunta laittaa kortensa kekoon kansallisen veteraanipäivän kunniaksi. Kappaleeksi tasavallan presidentin edustusorkesteri ja Suomen puolustusvoimien edustussoittokunta valitsi itseoikeutetusti Veteraanin iltahuudon.

– Meillä oli idea etävideosta heti, kun karanteeni alkoi. Rupesimme tähtäämään veteraanipäivään, koska halusimme, että julkaisulla on konkreettinen sanoma, Kaartin soittokunnan tiedottaja ja trumpetisti Markus Virtala sanoo.

Laulusolistikin löytyi omasta takaa. Soittokunnan nuotistossa työskentelee musiikin maisteri, oopperalaulaja Tuomas Lehtinen.

– Se tekee tästä entistä paremman, ettei kysymys ole vain instrumentaaliversiosta, Virtala iloitsee.

Presidenttipari liikuttui kyyneliin Linnan juhlissa

Kamarineuvos Kalervo Hämäläisen 1980-luvun lopulla säveltämä ja sanoittama Veteraanin iltahuuto on ollut viime aikoina kovassa huudossa.

Sotaveteraani Armas Ilvon esitys kappaleesta Linnan juhlissa 2015 sai presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion kyyneliin. Ilvo kuoli vuonna 2017.

Tuo viiden vuoden takainen esitys teki vaikutuksen myös silloin 4-vuotiaaseen poikaan Anton Häkkiseen. Hän inspiroitui näkemästään ja alkoi tutkia sotahistoriaa. Lopulta poika tulkitsi itse suosikkilaulunsa laajalti levinneellä videolla.

Kappale on koskettava sekä musiikillisesti että sanoituksiltaan, ajaton ja ihmisläheinen, pohtii Kaartin soittokunnan Virtala.

– Kappaleessa tulevat veteraanien tunteet ja kokemukset henkilökohtaisella tasolla esiin. Se siitä varmasti tekee koskettavan. Mukana on pitkää laululinjaa mutta myös marssipoljentoa, joka viittaa sotilasmusiikkiin.

Suosittelemme