Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Etelä-Korea rauhoittelee huhuja Kim Jong-unista: "Hän elää ja voi hyvin"

Pohjois-Korean johtajaa ei ole nähty julkisuudessa yli kahteen viikkoon.

Pohjois-Korean virallisen uutistoimiston KCNA:n 12. huhtikuuta julkaisema kuva Kim Jong-unista tarkastamassa ilmavoimien yksikköä.
Uutistoimisto KCNA:n 12. huhtikuuta julkaisema kuva Kim Jong-unista tarkastamassa ilmavoimien yksikköä. Kuva: EPA
Markus Myllyoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Korean hallinnon mukaan huhut Pohjois-Korean johtajasta Kim Jong-unista ovat liioiteltuja. Etelä-Korean suhteista pohjoisnaapuriin vastaava ministeri sanoi sunnuntaina, etteivät Etelä-Korean tiedusteluviranomaiset ole havainneet mitään epätavallista.

Kim Jong-un on ollut poissa julkisuudesta jo pari viikkoa, ja hänen on epäilty olleen leikkaushoidossa tai jopa kuolleen. Etelä-Korean presidentin ulkopoliittinen neuvonantaja torjuu väitteet, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

– Hallituksemme vakaa näkemys on, että hän elää ja voi hyvin. Hän on oleskellut Wonsanin alueella huhtikuun 13. päivästä lähtien. Emme ole havainneet mitään epäilyttävää, Moon Chung-in sanoi.

Pohjois-Korean tapahtumia seuraava 38 North -verkkosivusto esitteli lauantaina maan itärannikolla sijaitsevasta Wonsanista satelliittikuvia, joissa sivuston mukaan näkyy Pohjois-Korean johdolle kuuluva juna.

Katosi yli kuukaudeksi vuonna 2014

Etelä-Korean parlamentin ulkoasiainkomitean puheenjohtaja huomautti maanantaina, että Kim Jong-un ei ole työskennellyt tavanomaiseen tapaan.

– Huhtikuun 11. päivän jälkeen ei ole raportoitu minkäänlaisista poliittisista päätöksistä, joten oletamme, että hän on joko sairaana tai eristettynä koronaviruksen varalta, Yoon Sang-hyun arvioi.

Pohjois-Korea ei ole vahvistanut yhtään koronavirustapausta. Uutistoimisto Reuters kertoi viime viikolla Kiinan lähettäneen lääkäriryhmän Pohjois-Koreaan, mutta ryhmän tehtävästä tai liikkeistä maassa ei ole tarkempaa tietoa.

Kim Jong-un on kadonnut julkisuudesta aiemminkin. Vuonna 2014 häntä ei nähty yli kuukauteen. Sen jälkeen ensimmäisissä uutiskuvissa hänet nähtiin tukeutumassa kävelykeppiin. Etelä-Korean tiedusteluviranomaisten mukaan hän olisi silloin ollut nilkkaleikkauksessa.

Lue lisää:

Pohjois-Korean johtajan kunnosta liikkuu villejä huhuja – Tämän tiedämme nyt Kim Jong-unin terveydentilasta ja seuraajaehdokkaasta

Pohjois-Korea on pyytänyt vaivihkaa ulkomaista apua, vaikka kieltää kärsivänsä koronavirusepidemiasta – erakkovaltion todellinen tilanne on arvoitus (5.4.2020)

Suosittelemme sinulle