Hyppää sisältöön

Kymsote alkaa tarjota oirearvioita netissä: apua voi hakea koronavirukseen, virtsatietulehdukseen, alaselkävaivoihin ja seksitauteihin

Nettipalvelun kautta voi saada esimerkiksi sähköisen e-reseptin tai lähetteen laboratorioon.

Omaolo-verkkopalvelun kautta voi hakea apua esimerkiksi selkävaivoihin. Arkistokuva. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Kymenlaaksolaiset voivat nyt testata oireitaan ja hakeutua hoitoon netin kautta.

Kymsote ottaa tänään maanantaina käyttöön kansallisen Omaolo-palvelun. Omaolo.fi (siirryt toiseen palveluun)-verkkosivun avulla voi testata oireita koronavirukseen, virtsatietulehdukseen, alaselkäkipuun tai -vammaan sekä seksitautiepäilyyn liittyen.

Kyselyn avulla voi selvittää, vaativatko oireet ammattilaisen hoitoa. Verkkopalvelun kautta voi saada esimerkiksi kotihoito-ohjeita, lähetteen laboratorioon näytteenottoon tai sähköisen e-reseptin.

Nettipalvelun tarkoitus on vähentää jonottamista puhelimessa ja nopeuttaa oikean avun saantia.

– Omaolo-palvelu sujuvoittaa asioita monella tavalla. Asiakkaan ei tarvitse jonottaa puhelimessa, hän ohjautuu suoraan oikeaan hoitopolkuun eli häntä ei ns. pompotella eri ammattilaisten välillä. Palvelu on auki 24/7, Kymsoten projektipäällikkö Johanna Tilli kertoo tiedotteessa.

Omaolo-oirekyselyn voi tehdä sähköisesti omalla tietokoneella, tabletilla tai kännykällä.

Lisää oirearvioita tulossa

Kansallisessa Omaolo-palvelussa on tällä hetkellä 16 erilaista oirearviokyselyä ja kolme palveluarviota.

Ne ovat myös kymenlaaksolaisten käytössä, mutta ne eivät ohjaa suoraan Kymsoten palveluihin. Loputkin oirearviot on kuitenkin tarkoitus ottaa käyttöön Kymsotessa viimeistään syksyllä.

Omaolo-palvelua ei ole tarkoitettu kiireellisiin tilanteisiin. Jos olo on todella heikko tai on epäilys vakavasta sairaudesta, Kymsote kehottaa ottamaan heti yhteyttä päivystysapuun 116 117 tai hätäkeskukseen 112.

Oirearviot perustuvat Kustannus Oy Duodecimin lääketieteelliseen tietokantaan ja Käypä hoito -suosituksiin.

Suosittelemme sinulle