Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Aalto-maljakkoa ryhdytään valmistamaan jätelasista

Iittala ryhtyy valmistamaan uniikkeja esineitä hukkalasista, jota syntyy esimerkiksi suupuhalluksen yhteydessä.

Lasinpuhaltaja muotoilee Aalto-vaasia
Jätelasia syntyy esimerkiksi kun Aalto-maljakosta sahataan pala pois Kuva: Iittalan lasitehdas
Eeva Hannula
Avaa Yle-sovelluksessa

Eivät tienneet Alvar Aalto ja hänen vaimonsa Aino Aalto 1930-luvulla suunnitellessaan Aalto-maljakkoa, mihin maljakko Suomessa vielä taipuuu. Nyt, lähes sata vuotta myöhemmin, säilyy ikoneksi tulleen lasiesineen muoto samana, mutta sitä valmistetaan ajassa, jossa kierrätys on päivän sana.

Iittalan lasitehdas hyödyntää nyt yhä enemmän jäte- eli hukkalasia, jota syntyy lasiesineiden valmistuksessa. Hukkalasia käytetään jopa tunnettujen lasiesineiden, kuten Aalto-maljakoiden valmistamisessa. Iittala lanseeraa ensi syksynä kokoelman, jonka esineet on kokonaan valmistettu lasitehtaan tuotannossa syntyneestä hukkalasista.

Iittalan kokoelma tulee koostumaan esimerkiksi Aalto-maljakosta, Aalto-kynttilälyhdystä, Kastehelmi- ja Raami-juomalaseista. Jätelasista valmistettavat esineet ovat uniikkeja, mutta niiden värit vaihtelevat. Kuluttaja ei oikeastaan lainkaan huomaa jätelasin käyttöä esineissä, sanoo Iittalan lasitehtaan johtaja Heikki Väänänen.

– Jätelasin hyödyntämisessä uniikkia on se, että me käytämme erilaisia jätelasieriä. Siellä on noin puoli tusinaa eri väriä taustalla. Tämä tarkoittaa, että jokainen sulatus ja jokainen tuote on myös uniikki. Tuotteen väri saattaa vaihdella.

Tuotannossa syntyy jätelasia jatkuvasti

Kun lasitehtaalla tehdään suupuhallusta, niin syntyy aina jälkityöstöä. Esimerkiksi Aalto-vaasin päällä oleva kappa sahataan pois ja tästä syntyy jätettä. Jätettä syntyy myös silloin, kun lasinvalmistuksessa siirrytään väristä toiseen, jolloin laitteita pitää puhdistaa. Jätettä syntyy tietenkin myös silloin, kun esine ei täytä laatuvaatimuksia.

Hukkalasia on aikaisemmin toimitettu lasivillan valmistukseen. Tehtaalta ei paljasteta hukkalasin määriä. Lasitehtaan johtaja Heikki Väänänen sanoo, että jätelasi on päätynyt lähes kokonaisuudessaan teollisuuden tarpeisiin.

Iittala aloitti jätelasinsa hyödyntämisen pienissä erissä viime vuonna, tänä vuonna tuotantoa jo laajennetaan ja lähivuosina hukkalasia otetaan materiaaliksi tuotantoon yhtä enemmän.

– Kierrätys ja kestävä kehitys ovat koko tehtaalla tärkeitä, kun mietimme tuotantostrategioita. Meillä on hyvin kunnianhimoiset tavoitteet vuoteen 2027 asti. Sataprosenttisen kierrätyslasin valmistus on osa kehitystä. Me teemme nyt suunnitelmia koko vuosikymmenelle.

– Iittala teki viime vuonna ensimmäisten joukossa sataprosenttisesti kierrätetyn lasituotteen. Tuleva kokoelma on sille jatkoa. Nyt odotamme, miten suuri yleisö ottaa vastaan sen, että tuotanto siirtyy ikonisiin lasiesineisiin, esimerkiksi juuri Aalto-maljakkoon.

Suosittelemme sinulle