Kroatialainen liikemies Danko Končar joutuu lunastamaan kaikki pörssiyhtiö Afarakin osakkeet itselleen.
Tämä varmistui viime perjantaina, kun Korkein hallinto-oikeus ei antanut Končarille valituslupaa. Näin Finanssivalvonnan (Fiva) tekemä päätös siitä, että Končarin on tehtävä osakkeista julkinen ostotarjous, jää voimaan.
Kaikkien osakkeiden lunastaminen tarkoittaa satojen miljoonien eurojen vastuita Končarille. Finanssivalvonta ei ole koskaan aiemmin tehnyt vastaavaa päätöstä.
Samalla lainvoimaiseksi tuli myös Finanssivalvonnan Končarille määräämä 40 miljoonan euron uhkasakko. Tämä on siirretty Helsingin ulosottovirastolle perittäväksi. Perinnässä saatavat rahat tilitetään Suomen valtiolle.
Lisäksi Fiva on tuominnut Končarille 110 miljoonaa euroa uhkasakon lisäeriä, mutta niiltä osin ei ole vielä lainvoimaista päätöstä.
Helsingin pörssissä noteerattu Afarak tiedotti KHO:n päätöksestä perjantaina. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Taloussanomat.
Yle ei tavoittanut Danko Končaria kommentteja varten.
Maksaako Končar – ja mistä rahat tulevat?
Afarakilla on takanaan värikäs lähihistoria. Se aloitti toimintansa nimellä Ruukki Group vuonna 1985. Tuolloin yhtiö toimii sahaliikealalla.
Nimensä Afarakiksi muuttanut yhtiö on nykyisin kaivosalalla ja sen toiminnot ovat Suomen ulkopuolella. Sillä on kuitenkin edelleen noin 7 000 suomalaista osakkeenomistajaa.
Heille KHO:n päätös tarkoittaa tilipäivää – mutta vain teoriassa. Končarin on Fivan päätöksen mukaan tarjottava 2,5 euroa jokaisesta kaivosyhtiö Afarakin osakkeesta.
Afarakin osakekurssi oli maanantaina noin 0,6-0,7 euroa, eli julkinen ostotarjous on tehtävä noin nelinkertaisella hinnalla osakkeen nykyiseen arvoon verrattuna.
– Päätös on tietenkin helpotus, mutta liian kauan tässä on kulunut aikaa, mikä on ollut tuskallista, sanoo Afarakin osakas Petri Suokas.
Afarakin suomalaiset osakkaat eivät tiedä tarkkaan, mitä seuraavaksi tapahtuu.
– Nyt nähdään, onko meidän viranomaisilla oikeasti paukkuja hoitaa tämä asia. Odotan, että nyt Fiva ja ulosottovirasto toimivat nopeasti, jo lähiviikkoina, Suokas sanoo.
Ei ole mitään varmuutta siitä, että kroatialainen liikemies Končar toimii Finanssivalvonnan päätöksen mukaisesti.
Yle on selvittänyt Končarin omaisuusjärjestelyitä useiden tietovuotoaineistojen avulla.
Končarin yhtiöt toimivat useissa veroparatiiseissa ja niiden todellisia omistajia on usein vaikeaa tai lähes mahdotonta jäljittää. Uhkasakon maksuunpanon toimeenpano voi osoittautua hyvin hankalaksi ja pitkäksi prosessiksi.
Finanssivalvonta: Olemme tehneet sen, mitä pystymme
Mitä Afarakin omistuksille tapahtuu sitten seuraavaksi? Tähän ei pysty antamaan varmaa vastausta edes pörssiyhtiöitä valvova Finassivalvonta.
– Päätös on nyt lopullinen ja seuraavaksi sitten Danko Končar arvioi, miten hän toimii, sanoo toimistopäällikkö Sari Helminen Fivasta.
Helmisen mukaan Fiva on laittanut uhkasakon maksamisesta täytäntöönpanomääräyksen Helsingin ulosottovirastolle.
Mikäli Končar ei noudata Finanssivalvonnan velvoitetta tehdä ostotarjous Afarakin osakkeita, uhkasakkoja voidaan määrätä tarvittaessa lisää.
– Uhkasakot ovat käytännössä se keino, joilla me voimme toimia. Afarakin osakkaat voivat tietysti arvioida asiaa vahingonkorvauskysymyksen kannalta, Helminen sanoo.
Epäselvyys Afarakin kohtalosta voi jatkua vielä pitkään. Končar ja hänen lähipiirinsä käyttävät edelleen keskeistä omistajavaltaa Afarakissa, eikä KHO:n päätös muuta tilannetta ainakaan välittömästi.
Pienosakkaat arvostelevat Fivaa ja Nordeaa
Osa Afarakin suomalaisista pienosakkaista syyttää pörssiyhtiön ainutlaatuisesta tilanteesta Danko Končarin lisäksi Fivaa ja Nordeaa.
Yle on uutisoinut Fivan vitkutelleen Končarin toimien selvittelyä. Viranomainen on myös rajannut Končarin toimien tutkintaa niin, että pankkikonserni Nordean toimia ei ole selvitetty laajasti.
– Olen henkilökohtaisesti istunut Fivan edustajien kanssa ja kysynyt, miksi viranomainen ei ole tutkinut tapausta kokonaan. Fivan vastaus oli, että tämä johtuu “prosessiekonomisista syistä”, sanoo Afarakin osakas Petri Suokas.
Pienosakkaat ovat nostaneet useiden kymmenien miljoonien eurojen vahingonkorvauskanteen Nordeaa vastaan. Yle kertoi elokuussa 2018 Nordean tienneen jo vuosikymmenen ajan Končarin salatuista omistusjärjestelyistä.
– Olen täysin varma, että jos Fiva suorittaisi tutkimuksensa loppuun saakka, sen jäljet päätyisivät suoraan Nordean tuulikaappiin, Suokas sanoo.
Nordea on kiistänyt Ylelle jo aiemmin, että pankin toiminnassa olisi mitään moitittavaa. Se pitää myös Afarakin pienosakkaiden nostamaa kannetta täysin aiheettomana.