– Koulunkäynnistä on tullut pelkkää tehtävien tekemistä. Se rasittaa, puuskahtaa Aatu Hokkanen tyhjän opinahjonsa pihalla Tampereen Hatanpäällä.
Hokkanen ja lukiokaverinsa Tilda Tamminen myöntävät, että viikkoja kestänyt etäopiskelu on vaatinut veronsa: yksinäisyyden ja sosiaalisen eristäytymisen lisäksi nuoria rassaa opetuksen muuttuminen puurtamiseksi.
– Pahimmillaan tunnit ovat puuduttavia luentoja. Keskustelu jää puuttumaan, kun videopuheluissa ei uskalla puhua niin herkästi.
Liikaa itsenäisiä tehtäviä ja kotihuolia
Hokkanen ja Tamminen eivät ole ajatustensa kanssa yksin. Suomen lukiolaisten liitto selvitti, miten koronakevään etäopetus on vaikuttanut lukiolaisten jaksamiseen ja opintoihin.
Lukiolaisia kuormittaa se, että koulutehtävistä on vaikeaa päästää irti, koska rentoutuminen ja työskentely tehdään samassa tilassa kotona.
Noin 60 prosenttia lukiolaisista kokee etäopiskelun henkisesti raskaaksi. Kuormittavuuden tunne on kasvanut selvästi, sillä vuosi sitten tehdyssä vastaavassa kyselyssä prosentti jäi 40:een.
Opiskelijat kokevat, että itsenäisiä tehtäviä on liian paljon. Yli puolet lukiolaisten liiton teettämään kyselyyn vastanneista ilmoittaa viikoittaisen työmääränsä kasvaneen etäopetuksessa. Lisäksi lähes puolet lukiolaisista kokee opetuksen laadun heikentyneen.
Opiskelupaineiden lisäksi nuoria kuormittaa koronapandemian aiheuttama ahdistus.
"Yksikään ei saa pudota kelkasta"
Lukiolaisten kuormittuminen herättää huolta Suomen lukiolaisten liitossa. Liiton puheenjohtaja Adina Nivukosken mukaan kyselyn avoimissa vastauksissa ilmeni nuorten huoli omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta.
– Yksikään lukiolainen ei saa pudota kelkasta tai jäädä yksin, Nivukoski kertoo tiedotteessa.
Tamperelainen Aatu Hokkanen toimii Pirkanmaan lukiolaisten puheenjohtajana, ja hänelle on tullut opiskelijoilta viestiä etäopetuksen aiheuttamasta ahdistuksesta ja opiskeluvaikeuksista.
– Psykologipalvelut pitäisi saada toimimaan.
Lukiolaisten liitto pitääkin tärkeänä, että lukiolaisia ei jätetä ongelmiensa kanssa yksin.
– Vaadimme, että lisätalousarviossa lisätään resursseja matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin, opinto-ohjaukseen sekä opiskeluhuoltoon.
Liitto myös edellyttää, että lukioissa huomioidaan lukiolaisten merkittävästi kasvanut opiskelutaakka sekä ohjauksen ja tuen tarve.
Suomen lukiolaisten liiton kyselyyn vastasi noin 1 500 lukiolaista.
Voit keskustella aiheesta ti 28.4. kello 23.00 saakka.
Lisää aiheesta:
Yle Areena: Koronakevään abin neuvo pääsykokeita odottaville: Älkää stressatko liikaa