Hyppää sisältöön

Oulun yliopiston pääkampus aikoo muuttaa keskustaan – uudeksi paikaksi kaavaillaan markettialuetta Raksilassa

Tällä hetkellä suurin osa opiskelijoista opiskelee Linnanmaalla. Arvion mukaan muuttoon kuluu kuitenkin vuosia.

Oulun yliopiston kampus Linnanmaalla. Arkistokuva. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Johanna Laakkonen,
Mari Jäntti,
Risto Degerman

Oulun yliopiston Linnanmaan kampus aikoo muuttaa keskustaan. Asiasta päätettiin tänään Oulun yliopiston hallituksen kokouksessa.

Tällä hetkellä suunnitteilla on rakentaa noin 30 000 kerrosalaneliömetrin kokoinen kampus Oulun Raksilaan markettialueelle. Hankesuunnittelun arvioidaan kestävän noin vuoden ajan. Varsinainen rakennustyö voisi arvion mukaan alkaa reilun kolmen vuoden kuluttua.

– Kun osoittautui, että uudisrakentaminen keskustan tuntumaan ei olisi investointikustannuksiltaan kalliimpi kuin Linnanmaan kampuksen peruskorjaaminen, alamme nyt suunnitella Oulun yliopiston toimintaa Raksilaan, Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki kertoo.

Uuden kampuksen lopullinen hintalappu määräytyy neliömäärän mukaan. Niinimäki arvioi, että hinta tulisi olemaan 150 miljoonan ja 200 miljoonan euron välillä.

Yliopisto tulee esittämään Oulun kaupungille asemakaavan muuttamista Raksilan alueella.

Tällä hetkellä yliopisto sijaitsee Linnanmaalla ja lääketieteellinen tiedekunta sijaitsee Kontinkankaan kampusalueella Oulun yliopistollisen sairaalan yhteydessä. Linnanmaan kampus sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä keskustasta ja Kontinkankaan kampus parin kilometrin päässä.

Niinimäki kertoo, että toiminta Linnanmaan ja Kontinkanaan kampuksilla ei kuitenkaan lakkaa kokonaan.

Oulun yliopistossa on puolen sataa koulutusohjelmaa kahdeksalta eri koulutusalalta ja kymmenestä tiedekunnasta. Opiskelijoita on yhteensä noin 15 000 ja henkilökuntaa 3000 henkeä.

Miten käy ammattikorkean ja yliopiston yhteiskampukselle?

Oulun ammattikorkeakoulu muuttaa Linnanmaan kampukselle (siirryt toiseen palveluun) (Kaleva) tänä syksynä. Oamkista Linnanmaalle siirtyy arviolta 4000–6000 opiskelijaa ja noin 700 henkilökunnan jäsentä.

Tämän vuoksi Linnanmaalla on korjattu vanhoja tiloja ja rakennettu uusia. Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki on kommentoinut aikaisemmin, että korkeakoulut muodostavat yhdessä vetovoimaisen suurkampuksen.

Oulun yliopiston hallituksen puheenjohtaja Sakari Kallo kertoo, että edessä on 5–20 vuoden projekti, joten yhteistyötä ammattikorkeakoulun kanssa ehditään tehdä ennen mahdollista muuttoa.

Oulun ammattikorkeakoulun rehtori Jouko Paaso kertoo, että OAMK on suunnitellusti toteuttamassa muuttoa Linnanmaalle. Ammattikorkeakoulun vuokrasopimus Linnanmaalla kestää vuoteen 2040 saakka.

– Tietenkin tämä aiheuttaa vähän hämmennystä. En usko, että lyhyellä tähtäimellä on OAMKin kannalta suurta vaikutusta. Pidemmällä tähtäimellä on tässä vaiheessa vaikea arvioida.

Paaso kertoo, että mikäli uusi kampus Raksilaan toteutuu, tulee ammattikorkeakoulun harkita sijaintiaan jossain vaiheessa.

– Se voi tarkoittaa, että OAMK mahdollisesti siirtyisi jossain vaiheessa lähemmäs keskustaa, mutta sellaista suunnitelmaa ei tällä hetkellä ole.

Opiskelijat haluavat mukaan suunnitteluun

Oulun ylioppilaskunta suhtautuu mahdolliseen muuttoon varovaisen positiivisesti, kertoo Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Eetu Leinonen.

Ylioppilaskunta kuitenkin vaatii että sekä opiskelijat että opettajat pääsevät mukaan kampuksen suunnitteluun alusta alkaen.

– Tähän tarvitaan laajasti opiskelijoita mukaan eri tiedekunnista, jotta saadaan käyttötarkoitusta vastaavat tilat. Opiskelijat osaavat kertoa, millaisia tiloja he kaipaavat.

Esimerkiksi yhteisöllisyys kampuksella voi kärsiä, jos opiskelijoita ei kuunnella.

Leinonen kuitenkin näkee mahdollisessa muutossa useita positiivisia asioita.

– Raksilaan helpompi siirtyä muualta Oulusta.Tällä hetkellä Linnanmaalle on vaikea tulla esimerkiksi idästä päin. Keskustassa on myös enemmän palveluita, ja monet opiskelijat haluavat asua keskustan lähellä.

Positiivista Leinosen mukaan muutossa olisi myös se, että yliopiston kampus oli lähellä lääketieteellisen tiedekunnan tiloja.

– Voisimme parantaa kahden kampuksen yhteisöllisyyttä tehokkaasti.

Ylioppilaskunta ei halua, että tiedekuntia tai yksiköitä levitellään ympäri kaupunkia ja opiskelijoiden pitäisi kulkea eri kampuksissa luennoilla.

Jos kampus muuttaa Linnanmaalta Raksilaan, se tarkoittaisi Leinosen mukaan sitä, että moni opiskelija harkitsisi muuttoa keskustaan.

– Tämän takia kaupungin puolelta tarvitaan opiskeluasutuksen suunnittelua. Myös joukkoliikenteeseen tarvitaan muutoksia.

Leinosen mukaan ylioppilaskunnasta toivotaan, että Oulun ammattikorkeakoulun ja yliopiston yhteiskampus järjestyisi myös tulevaisuudessa.

– Olisi hyvä, jos myös ammattikorkeakoulu voisi muuttaa yliopiston mukana Raksilaan.

Muutolla vaikutusta Oulun kaupungille

Oulun yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikin mukaan muutolla vaikutusta myös Oulun kaupungille. Hän sanoo, että yliopiston kampuksen siirtyminen on ennen kaikkea mahdollisuus. Se kuitenkin vaikuttaa moneen asiaan kuten asuntomarkkinoihin.

Linnanmaalle on viime vuosina rakennettu uusia asuinkerrostaloja. Lisäksi Oulun keskustan ja pohjoisosien välisiä reittejä ollaan kehitetty, ja joissain suunnitelmissa on esitetty jopa raitioliikenteen rakentamista keskustan ja muun muassa yliopiston välille.

Matinheikin mukaan nyt täytyy miettiä, miten Linnanmaata kehitetään edelleen ja miten siellä pysyy elinvoima. Hänen mukaansa yliopisto on luvannut osallistua tähän pohdintaan.

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki kertoo olevansa innostunut, mutta myös huojentunut siitä, että päätös asiasta saatiin tehtyä. Niinimäki näkee uudessa kampuksessa useita hyviä puolia, yksi niistä on keskustan elämän vilkastuminen.

– Uskon, että opiskelijat tulevat virkistämään Oulun keskustan aluetta ja tätä kautta voi kehittyä myös uusia palveluja.

Ei ensimmäinen muutto

Keskustelu Oulun yliopiston sijainnista on puhuttanut oululaisia jo vuosikymmeniä.

Oulun yliopisto on perustettu vuonna 1958, mutta varsinainen toiminta alkoi seuraavana vuonna. Alkuvuosina yliopisto toimi vuokratiloissa vanhassa puutalokorttelissa Oulun torinrannassa.

Aloittaessaan toimintansa syksyllä 1959 yliopistossa toimi kaksi tiedekuntaa eli filosofinen ja teknillinen tiedekunta sekä vuonna 1953 perustettu Oulun opettajakorkeakoulu.

Kaupunki ehti myös varaamaan Merikosken tuntumasta yliopistoa varten oman tontin, mutta suunnitelmat muuttuivat. Silloisissa jatkuvaa kasvua ja kehitystä ihannoivassa maailmassa paikka nähtiin ahtaaksi ja valtio halusi sijoittaa yliopiston alueelle, jossa se voisi kasvaa ja kehittyä vapaasti.

1960-luvulla yliopistolle kaavailtiin paikkaa Haukiputaan Virpiniemestä. Parinkymmenen kilometrin päässä keskustasta se olisi ollut myös luonnon keskellä. Haukipudas todettiin sittemmin turhan kaukaiseksi paikaksi ja vuonna 1972 Oulun yliopiston peruskivi muurattiin Linnanmaalla viitisen kilometriä keskustasta pohjoiseen.

Uudesta yliopistosta tuli aikana arkkitehtuurin ja rakennustekniikan lippulaiva: se oli Suomen ensimmäinen täysin elementtitekniikalla toteutettu julkinen rakennus ja lajissaan myös pohjoismaiden suurin.

Vuosikymmenten aikana Linnanmaan kampukselle on noussut useita isoja taloja, joista viimeisimmät 2000-luvun alussa. Vuonna 2011 Linnanmaalle perustettiin Ympäristötietotalo, luonnonvara- ja ympäristöalan keskittymä.

Mitä mieltä olet yliopiston muutosta? Keskustele aiheesta keskiviikkoon kello 23:een asti!

Suosittelemme sinulle