Hyppää sisältöön

Noutobrunsseja, sima- ja munkkiannoksia, kakku-kukka-lahjakorttipaketti – poikkeusolot pakottivat yritykset keksimään uutta

Moni asiakas haluaa nyt tukea erityisesti paikallisia liikkeitä. Yhteiset tuotepaketit ja verkkokauppa kiinnostavat.

Poikkeusoloissa yrittäjät ovat kehittäneet verkkomyyntiä ja -markkinointia sekä yritysten välistä yhteistyötä. Kukkakauppayrittäjä Johanna Åhmanin käsissä syntyy tällä kertaa kimppu vapuksi. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Yritykset kehittelevät nyt vimmatusti uusia keinoja pystyäkseen pyörittämään liiketoimintaansa poikkeusoloissa. Tarjolla on noutoruokaa "joka lähtöön", vappubrunssikokonaisuuksia ja vaikkapa äitienpäivän kakku-kukka-lahjakorttipaketteja. Kotiinkuljetukset maksutta tai tavallista huokeammin ovat yleistyneet.

Monilla paikkakunnilla Lapissa eri alojen yritykset ovat lyöneet hynttyitä yhteen ja kehitelleet yhteisiä tuote- tai palvelupaketteja. Muun muassa Torniossa, Keminmaassa ja Kemissä on syntynyt ainakin kukkakauppojen ja erilaisten ruokapaikkojen tai konditorioiden kumppanuuksia.

Ravintolat eri puolilla maakuntaa ovat kehitelleet erilaisia noutoannoksia sekä arkeen että juhlaan: tällä viikolla vappubrunsseilla, sima-munkkipaketeilla ja muilla vapun herkuilla on ollut kysyntää. Ainakin Rovaniemellä on mahdollista tilata peräti valmis juomavalikoima mocktaileja eli alkoholittomia drinkkejä varten.

Kemissä esimerkiksi Linja-Kukalla on yhteistyöringissään konditoria-kahvila, laukkukauppa ja juhlatarvikeliike. Ne ovat koonneet yhteisiä tuotepaketteja ja myyvät toistensa tuotteita ristiin.

Kemiläinen Pia Salmela haluaa omilla valinnoillaan tukea paikallisia yrityksiä, jotta ne selviäisivät kriisistä. Kahvilan tiskin takana yrittäjä Katariina Seppälä. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Poikkeustilanne on pakottanut yrittäjät käyttämään mielikuvitusta voidakseen pitää liikkeensä hengissä.

– Kaikkea pitää keksiä ja kehitellä, että pystytään olemaan töissä ja tietenkin pitämään työntekijätkin töissä. Luovia ratkaisuja on tarvittu. Periksi ei anneta missään nimessä, naurahtaa Linja-Kukan yrittäjä Johanna Åhman.

Samoilla linjoilla on Café Hertan yrittäjä Katariina Seppälä.

– Kyllä on pitänyt ottaa kaikki kortit käyttöön, hän huoahtaa.

Lukuisat asiakkaat haluavat nyt entistäkin pontevammin hankkia tarvitsemansa nimenomaan paikallisista liikkeistä. Kemiläinen Pia Salmela käyttää mielellään ja aktiivisesti oman paikkakunnan palveluita ja tuotteita.

– Ainakin itse olen alkanut miettiä, että ihan niillä omilla pienillä teoilla pystyy tukemaan pieniä paikallisia yrityksiä, niin että ne ovat jatkossakin olemassa.

Yhteistyö parantaa yrittäjien jaksamista

Yhteistyö on yrittäjille tärkeää paitsi taloudellisesti, myös henkisesti. Yrittäjät pystyvät tsemppaamaan toisiaan hankalassa tilanteessa.

– On ollut kyllä mahtavaa, miten muiden yrittäjien kanssa on voinut jakaa tätä tilannetta. Toivon mukaan jatkuu myös tämän jälkeen, kyllä yhteistuumin hommia pystyy paljon paremmin kehittämään ja viemään eteenpäin, Katariina Seppälä sanoo.

Yrittäjät Teija-Liisa Paananen ja Tiia Nikupeteri naurahtavat ihmettelevänsä, miksi he eivät ole jo aiemmin keksineet yhteistyömuotoja, jotka poikkeustilanne on nyt poikinut. Kuva: Laura Valta / Yle

Myös keminmaalaiset yrittäjät Teija-Liisa Paananen ja Tiia Nikupeteri kiittelevät sekä toisiaan että asiakkaita siitä, että pystyvät yhteistyön avulla sinnittelemään erittäin hankalan tilanteen yli.

"Miksi vastaavaa ei ole keksitty aiemmin?"

Molemmat ovat saaneet asiakkailta niin hyvää palautetta yhteisistä kakku&kukka -paketeistaan, että hämmästelevät itsekin, miksi vastaavaa ei ole keksitty aiemmin. Yhteistyötä aiotaankin jatkaa koronarajoitusten jälkeenkin.

– Uskon, että yhteistyötä tehdään niin kauan kuin kumpikin ollaan yrittäjinä. Ja kehittelemme lisää paketteja, sanoo Keminmaan Kukan yrittäjä Tiia Nikupeteri.

Sanonnan mukaan "Ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin". Se näyttää toteutuvan nytkin. Pakkotilanteessa ja pikavauhtia yritykset ovat ottaneet isoja harppauksia paitsi yhteistyössä, myös verkkomyynnissä ja somemarkkinoinnissa. Tämä vastaa pinnan alla olleeseen kysyntään.

– Minusta on nykypäivää, että palvelut ovat käytettävissä 24/7. Toivon, että yrittäjät jatkossakin tarjoaisivat netissä ja hankintoja olisi helppo tehdä. Ei tarvitsisi aina paikan päälle lähteä tai odottaa aamua, jotta pystyy soittamaan, Pia Salmela sanoo.

Asumme koronan jälkeenkin eri puolilla maata

Motel Käpylän ja Unionin baarin yrittäjä Teija-Liisa Paananen on niin innostunut yrittäjien eri puolella Suomea kehittämistä paketeista, että on itsekin hyödyntänyt kollegoidensa palveluja ilahduttaakseen kaukana asuvia ystäviä ja sukulaisia.

– Vaikka korona hellittää, se ei poista sitä, että asumme ympäri Suomen, Paananen tuumaa.

Lue tuoreimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.

Suosittelemme sinulle