Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

SAS:n ja Lufthansan tilanne heikkenee rajusti, Finnairin alkuvuoden tulos julki huomisaamuna

SAS aikoo irtisanoa viisi tuhatta työntekijäänsä, Lufthansa saattaa hakea suojaa velkojiltaan.

Lentokone
Käytännössä kaikki Lufthansan koneet ovat nyt maassa koronakriisin matkustusrajoitusten vuoksi. Kuva: Oliver Lang / EPA
Anna Karismo
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjoismainen lentoyhtiö SAS kertoi tiistaina leikkaavansa henkilöstöään kovalla kädellä koronakriisin vuoksi. Työntekijöiden määrä voi puolittua, sillä yhtiö on antanut irtisanomisvaroituksen viidelle tuhannelle ihmiselle.

Saksalainen Lufthansa taas saattaa joutua hakemaan suojaa velkojiltaan, mikä voisi johtaa velkajärjestelyihin tai yrityssaneeraukseen.

Jo maanantaina Norwegian ilmoitti, että valtaosa sen koneista pysyy maassa ainakin ensi vuoden kevääseen asti.

Myös eurooppalainen lentokonevalmistaja Airbus varoitti maanantaina, että sen kassa tyhjenee ennenkokematonta vauhtia. Airbus ei saa asiakkailtaan eli lentoyhtiöiltä enää uusia tilauksia eikä myöskään maksuja lentokonetoimituksistaan.

Yhtiöt taistelevatkin nyt saadakseen tukia kotivaltioiltaan. Esimerkiksi Saksa on ilmoittanut, että Lufthansan ei anneta mennä nurin. Saksa ja Lufthansa kinaavat parhaillaan ehdoista, joilla tukea myönnetään.

Valtiontuet voivat johtaa myös uusiin asetelmiin lentomarkkinoilla, koska joillakin mailla on varaa tukea yhtiöitään enemmän kuin toisilla.

Lentomekaanikot asentavat suojia lentokoneen moottorin päälle lentokoneiden säilytyshallissa Oslossa.
Lentomekaanikot asensivat suojia lentokoneen moottorin päälle lentokoneiden säilytyshallissa Oslossa viime viikon maanantaina. Kuva: Håkon Mosvold Larsen / AFP

Mitkä ovat Finnairin suunnitelmat?

Lentomatkojen kysyntä on koronaviruksen vuoksi käytännössä olematonta, minkä vuoksi kaupallinen lentotoiminta on kannattamatonta.

Esimerkiksi Lufthansan lennoista käytännössä kaikki on peruttu. SAS lentää lähinnä Ruotsin sisäisiä lentoja. Yhtiö uskoo kysynnän palaavan ennalleen vasta vuosien päästä.

Finnair kertoo alkuvuoden tuloksestaan keskiviikkoaamuna. Yhtiö vähensi lentojaan 90 prosenttia jo huhtikuun alusta alkaen ja lomautti henkilöstönsä.

Analyytikot odottavat murskaavan huonoa tulosta, kertoo Kauppalehti. He ennakoivat yhtiön tappioiden olevan noin 70 miljoonaa euroa – mikä ei maailman mittakaavalla kuitenkaan olisi heikoimpia tuloksia.

Aiheesta lisää: Lentoliikenteen paluu normaaliksi voi kestää kaksi vuotta.

Suosittelemme sinulle