Hyppää sisältöön

Fifan lääkäripomo jyrähti: jalkapalloa ei pitäisi pelata ennen syyskuuta – "Tilanne on dramaattisin, jossa olemme eläneet toisen maailmansodan jälkeen"

Belgialaislääkäri Michel D'Hooghe on huolissaan jalkapallosarjojen aikeista pelata kaudet loppuun kesällä.

Fifan lääketieteellisen komitean puheenjohtaja Michel D'Hooghe. Kuva: Getty Images

Jalkapallon Saksan Bundesliiga saattaa jatkua jo toukokuussa, ja Englannin Valioliigassakin suunnitellaan tositoimiin palaamista kesäkuussa.

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan lääketieteellisen komitean puheenjohtaja Michel D'Hooghe on huolissaan. Hänen mielestään jalkapallo-ottelut pitäisi sallia aikaisintaan syyskuun alussa, kuten Ranskassa päätettiin tiistaina.

– Maailma ei ole valmis kilpailulliseen jalkapalloon. Toivon todella, että asia muuttuu nopeasti, mutta nyt tarvitsemme kärsivällisyyttä, D'Hooghe sanoi Sky Sportsille (siirryt toiseen palveluun).

– Tilanne on dramaattisin, jossa olemme eläneet toisen maailmansodan jälkeen. Sitä ei saa aliarvoida, vaan meidän on pysyttävä realistisina.

Kauden jatkamista pohtivat sarjat suunnittelevat massiivisia ja toistuvia pelaajien koronavirustestauksia, mutta belgialaisen D'Hooghen mukaan nekään eivät välttämättä riitä. Hänen mielestään kontaktipelaamista ei tulisi vielä sallia.

– Jalkapallo on kontaktilaji, ja tässä tilanteessa kontaktin välttäminen on yksi tärkeimmistä asioista. Testaaminen on tärkeää, mutta jos yksi pelaaja saa tartunnan, koko joukkue pitää laittaa karanteeniin.

Taloudellinen paine on suurin syy sille, miksi Euroopan huippusarjat yritetään saada päätökseen tavalla tai toisella. Suurimmissa sarjoissa seurat uhkaavat jäädä paitsi satojen miljoonien arvosta tv-rahoja. Fifan lääkäripäällikölle selitykset eivät kelpaa.

– Kyse ei ole rahasta, vaan elämästä ja kuolemasta. Ei Valioliigaa voi pelata, jos pelaajat ovat velvollisia pysymään kahden metrin päässä toisistaan. Liverpool ja Manchester United eivät voi pelata toisiaan vastaan, jos pelaajat pitävät etäisyyttä toisiinsa, D'Hooghe sanoo.

D'Hooghe kokee, että jalkapallon sääntöihin on tehtävä muutoksia, kun pelaaminen on jälleen mahdollista. Yhdeksi esimerkiksi hän mainitsee keltaisen kortin antamisen sylkemisestä kentällä.

Kuten monen muunkin asiantuntijan, myös D'Hooghen mukaan ainoa ratkaisu koronavirustilanteelle on toimivan rokotteen löytyminen.

– Jalkapallossakin on nyt kuunneltava viranomaisia ja kunnioitettava terveysohjeita. Pallojen sterilointi ei tarkoita sitä, että voimme yhtäkkiä aloittaa jalkapallon pelaamisen.

Lue myös:

Ranskan jalkapallokausi on ohi: urheilutapahtumien järjestäminen kiellettiin syyskuuhun asti

Uefa antoi takarajan: Euroopan jalkapallosarjojen on päätettävä kautensa loppuunviemisestä 25. toukokuuta mennessä

Urheilulääkäri ei innostu jalkapallosarjojen käynnistymisestä liian aikaisin – myös pienharjoitteluun liittyy riskejä: "Parin metrin turvaväli ei riitä urheilussa mihinkään"

Jalkapallon huippusarjat yritetään pelata väkisin loppuun rahan takia, vaikka hurjassa suunnitelmassa on iso riski – yksi koronatartunta romuttaa kaiken

Suosittelemme sinulle