Hyppää sisältöön

Ylen tiedot kouluesityksestä: Ensimmäiset voisivat palata kouluun 14. toukokuuta

THL:n mukaan tartunnat eivät juuri leviä lasten keskuudessa.

tyhjä luokka
Koulujen avaamista varten on laadittu esitys opetusministeriössä. Kuva: Marja Väänänen / Yle
Maria Stenroos

Ylen tietojen mukaan hallitukselle esitetään, että koulut avataan hallitusti 14. toukokuuta lähtien.

Hallitus kokoontuu neuvottelemaan kouluihin paluusta tänään iltapäivällä klo 16.30. Koulut ovat olleet valmiuslain ja tartuntatautilain nojalla pääsääntöisesti kiinni 18. maaliskuuta alkaen. Aiemman päätöksen mukaan ne ovat kiinni 13:nteen toukokuuta. Päätös yritetään tehdä tänään.

Koulujen avaamista varten on laadittu esitys opetusministeriössä, ja sitä varten on kuultu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asiantuntijoita.

Ylen lähteet kertovat, että avaaminen koskisi tässä vaiheessa peruskouluja. Koululaisten aloitus porrastettaisiin niin, että kaikki peruskoululaiset eivät aloita koulua yhtä aikaa. Toisen asteen koulut pysyisivät tällä tietoa vielä kiinni.

Opetusministeri Li Anderson (vas.) kertoi eilen, että koulut tarvitsevat avaamista varten parin viikon järjestelyajan, jolloin avaaminen voisi tapahtua aikaisintaan 13. toukokuuta jälkeen.

Esitykseen on vaikuttanut esimerkiksi se, että THL:n mukaan kansainvälinen tautidata kertoo, että lapset eivät juuri saa tartuntoja ja sairastavat taudin usein hyvin lievin oirein.

– Vaikka koronavirustartunnan voi saada myös oireettomalta viruksen kantajalta, oireiset ovat selvästi tartuttavampia kuin oireettomat tai lieväoireiset henkilöt. Sen vuoksi virus ei kierrä yhtä aktiivisesti lasten keskuudessa, sanoo THL:n lasten infektiolääkäri Otto Helve THL:n tänään julkaisemassa tiedotteessa.

Suomessa tilanne on THL:n mukaan hyvin samankaltainen. Yksikään lapsi ei ole tarvinnut vakavien oireiden takia sairaalahoitoa Suomessa. Kiinassa tartunnoista prosentti on alle 20-vuotiailla, Yhdysvalloissa alle 18-vuotiaiden osuus on 1,7 prosenttia.

Suomessa todetuista 4 900 tartunnasta hieman yli 200 on ollut alle 16-vuotiailla ja näistä valtaosa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Valmiuslain ja tartuntatautilain nojalla tehty koulujen sulkemispäätös ei voi olla voimassa, jos koulujen kiinni pitäminen ei ole välttämätöntä tautitilanteen takia. Jotta tauti ei alkaisi levitä nopeasti, kaikki eivät esityksen mukaan kuitenkaan voi palata kouluun samaan aikaan.

Lisää aiheesta:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Opettajien OAJ pitäisi koulut kiinni – opetusministeri Li Andersson: "Lukukauden kaksi viimeistä viikkoa eivät ole hyödyttömiä"

OAJ vastustaa koulujen avaamista, lastenlääkärit puoltavat – nämä 3 kysymystä ratkaisevat, avataanko koulut toukokuussa

Keskustelu on auki vappuaattoon kello 23.00:een asti.

Lisäys 29.4.2020 klo 17.46: Koulut ovat kiinni valmiuslain ja tartuntatautilain nojalla. Aiemmin tekstissä luki vain valmiuslain nojalla.

Suosittelemme sinulle