Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Biologia ihmetyttää: miten koiras- ja naarassääksi voivat lähteä eri puolta Afrikkaa ja saapua tismalleen samaan aikaan samaan paikkaan Kainuussa?

Lintuja on seurattu viisi vuotta, ja toistaiseksi vain kerran koiras ja naaras tulivat eri päivänä pesälleen.

Kuva Paltamon sääksikamerasta 29.4.2020. Kuvassa edessä Penna-koiras ja takana Miila-naaras.
Kuvassa etualalla on Penna-uros ja takana Miila-naaras. Kuva on Paltamon sääksikamerasta. Kuva: Vesa Hyyryläinen / Paltamon sääksikamera
Sanna Kähkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sääksiä seuraavaa Vesa Hyyryläistä ihmetyttää aina tähän aikaan vuotta. Hän on seurannut paltamolaista sääksipariskuntaa Miilaa ja Pennaa jo viiden vuoden ajan, ja joka vuosi linnut saapuvat pesälle tismalleen samana päivänä ja lähes yhtä aikaa, vaikka luultavasti ne ovat talven eri puolilla Afrikkaa.

Linnut myös palaavat joka vuosi lähes päivän tarkkuudella samaan aikaan, muutama päivä ennen vappua.

– Mikä ihmeen kello niillä voi olla?

Lintupariskunnan pesässä on myös sääskisäätiön kamera, joten samaa ovat voineet miettiä monet muutkin lintujen seuraajat.

Viiden vuoden aikana vain kerran linnut ovat tulleet keskenään eri aikaan: viime vuonna Miila tuli päivän ennen Pennaa. Silloin Miila tuli 28. huhtikuuta ja Penna 29. huhtikuuta. Tänä vuonna molemmat tulivat 29. huhtikuuta.

Miilalla ja Pennalla ei ole seurantalähetintä, josta olisi voinut seurata lintujen talvehtimisliikkeitä. Linnut kuitenkin luultavasti talvehtivat eri paikoissa, koska se on sääksillä tapana. Ne oppivat muuttoreittinsä jo varhain.

– Todennäköisesti ne eivät tapaa talvella, Hyyryläinen sanoo.

Yksi selitys samanaikaiseen muuttoon voi liittyä lintujen hormonitoiminan muutokseen, joka laukaisee lähdön talvehtimisalueelta.

– Kun päivä alkaa sopivasti pidentyä, sääksien hormonitoiminta alkaa jyllätä elimistössä ja ne lähtevät kohti pesintäaluetta.

Samaa yhdenaikaisuutta on havaittavissa myös monilla muilla linnuilla, Hyyryläinen sanoo.

Sääksien muuttomatka kestää puolitoista kuukautta, ja matkaa linnuille kertyy 7000–8000 kilometriä.

Poikasia luultavasti ennen juhannusta

Paltamolaisen sääksipariskunnan pesiminen on lähtenyt Hyyryläisestä käyntiin huimalla vauhdilla: vuorokaudessa ahkera pariskunta on kerännyt ison määrän risuja ja paritellut useaan kertaan. Jos linnut noudattavat aikaisempia keväitä, niin viikossa ne kunnostavat kauniin kuppimaisen pesärakennelman.

– Onhan se varmasti riemullista nähdä pitkän tauon jälkeen. Luultavasti Miila on jo hedelmöitynyt ja poikaset kuoriutuvat ennen juhannusta.

Voit keskustella aiheesta 2.5. kello 23:een saakka!

Lue myös:

Miksi Salli-sääksi lentää Sudanin kautta eikä sieltä mistä muut? Tutkija: "Meillä on tässä lintu, jonka käytös ei ole ennakoitavissa"

Mitä tapahtui Kustille, Eikalle, Jaskalle ja Onervalle? Monta satelliittisääkseä on kadonnut epämääräisesti vuosien aikana

Vieras naaras meinasi sotkea pesäonnen Paltamossa – sääksipariskunta viihdyttää kymmeniä tuhansia ympäri maailmaa

Webkamera sääksien pesällä: "Penna tuo kalaa ja siinä ohimennen on pieni lemmenhetki"

Suosittelemme sinulle