Hyppää sisältöön

"Pierutyynyjä myydään kuin ennenkin", sanoo pilailukaupan johtaja – Poikkeusvappu puraisee myyntiä, mutta huumori ei kuole koronaan

Festareiden peruminen syö hupitarvikkeiden myyntiä kesälläkin. Sirkusvälineistä haetaan iloa kotieristyksen tylsyyteen.

Vappuilmapalloja Kalevan Prismassa.
Ilmapallot ja serpentiinit ilostuttavat poikkeusvappuakin, vaikka muuten myynti on heikkoa. Kuva: Miikka Varila / Yle
Jouni Koutonen

Vappua ei ole peruttu, mutta poikkeusolot kokoontumisrajoituksineen näkyvät myös pilailutarvikkeita myyvien liikkeiden kassassa.

Vuodesta 1969 Helsingissä toimineen Pilailupuodin ketjujohtaja Jukka Huopainen toteaa, ettei näin vaisua vappua ole ollut koskaan.

Myymälän ovi on käynyt harvakseltaan viime viikkoina, mutta aivan loppusuoralla hän on havainnut pientä piristymistä.

– Nyt keskiviikkoaamusta alkaen on jonkin verran asiakkaita käynyt. Varmasti serpentiinin ja ilmapallojen hakijoita riittää vielä vapunaattona, uskoo Huopainen.

Apina-asut jäävät henkareihin roikkumaan

Kun vapputoreille ja kaupungille ei ole asiaa, ei naamiaisasuihinkaan satsata.

– Karnevaalitoimintaa ei nyt ole. Pienessä piirissä kun juhlitaan, niin on jäänyt pois varsinkin sellaiset nuorisoporukat, että kaikki puetaan vaikka apinoiksi, luonnnehtii Jukka Huopainen.

Aidalla ympyröity Havis Amandan patsas.
Manta on vanerikaranteenissa, sillä Helsingin keskustaan ei haluta vappua juhlivia väkijoukkoja. Kuva: Matti Myller / Yle

Naamiaisasuja ei juuri ole kyselty Turun Pilailupuodistakaan. Pientä iloa vappu on kuitenkin tuonut yrittäjä Jukka Kähösen kevääseen.

– Turkulaiset ovat tottuneet ostamaan tilpehöörinsä vapputorilta, ja nyt kun sitä ei ole, ovat löytäneet tännekin. Peruukkeja ja propellihattuja on myyty, sanoo Kähönen.

Propellihattuja.
Ainakin jotkut turkulaiset viettävät vappua propellihatuissa. Kuva: Paula Collin / Yle

Turkulaisen Punanaamion nettikaupasta on naamiaisasujakin tilattu vapun alla.

– Edelleen menee asuja ja rekvisiittaa etenkin lapsille, mutta totta kai pienemmässä määrin kuin normaalivappuna, kertoo toimitusjohtaja Kreetta Linnanmäki.

Mitään erityisiä hittiasuja ei poikkeusvappuna ole noussut esiin. Vappuna kaikki käy, toisin kuin vaikkapa kauhuteemaan keskittyneenä halloweenina.

Tapahtumien ja tv-tuotantojen perumisesta vappua isompi lovi

Verkkokauppa on ollut hupivälineitä myyvien yritysten tukijalka koronakeväänä.

Punanaamio päätti sulkea kolme myymäläänsä eri puolilla maata rajoitustoimien alkaessa.

Punanaamio on sulkenut iikkeensä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.
Kaikki kolme Punanaamion liikettä on suljettu koronatilanteen takia. Kuva: Paula Collin / Yle

– Oli se vaikea päätös, mutta tapahtumien peruminen haukkasi meiltä ison osan asiakaskunnasta. Terveydenkin näkökulmasta se oli ainoa oikea ratkaisu.

Toimitusjohtaja Kreetta Linnanmäki arvioi viruksen vievän jopa satoja tuhansia euroja Punanaamion kassasta. Asiakaskunta kun on paljon laajempi kuin vain lapsiperheet, ja vappu vain pari päivän juhla.

– Tapahtumat, elokuvat ja tv, teatterit ja maskeerausalan ammattilaiset ovat isoja asiakkaitamme. Kun monet tuotannot ja kaikki tapahtumat ovat tauolla, niin se vaikuttaa meihinkin, kertoo Linnanmäki.

Viruksen vaikutukset tulevat näkymään myös Pilailupuodissa vielä pitkään vapun jälkeenkin. Ketjun kuusi kivijalkakauppaa ovat poikkeusoloissakin auki, joskin tavallista vähemmällä henkilökunnalla.

– Festarihömpötykset, hatut ja muut... Hiljaista tulee olemaan, hiljaista, uumoilee ketjujohtaja Jukka Huopainen tapahtumaköyhää kesää.

Sirkustelusta haetaan iloa koronakevääseen

Turun Pilailupuotia pyörittävä yrittäjä Jukka Kähönen havahtui jossain vaiheessa kevättä yhden tuoteryhmän myynnin lisääntymiseen.

– Aloin miettiä, että taas käytiin kysymässä jonglöörauspalloja tai -renkaita. Sirkustarvikkeet ovat kiinnostaneet tänä keväänä tavallista enemmän, sanoo Kähönen.

Jonglöörauspalloja ja -renkaita.
Pallot ja renkaat kiinnostavat koronakeväänä kotijonglöörejä. Kuva: Paula Collin / Yle

Sirkusvälineiden suosio on kasvanut myös Punanaamion verkkokaupassa. Monien harrastusten ollessa tauolla koteihin on kaivattu uutta puuhaa.

– Yksipyöräisiä, jonglöörauspalloja ja hulavanteita on mennyt todella paljon. Ihmiset hakevat selvästi erilaisia aktiviteetteja kotiin, helppoa ja hauskaa perheiden yhteistä tekemistä, kertoo toimitusjohtaja Kreetta Linnanmäki.

Helppous tosin voi vaihdella sirkustelijan lähtötason mukaan, mutta aloittelijallekin löytyy monenlaisia välineitä eikä sirkustaustaa tarvitse olla.

Huumori voi olla koetuksella, muttei katoa

Vaikka vappu tänä vuonna on monessa mielessä poikkeava, ei ihmisten halu ilonpitoon ole hälvennyt. Päin vastoin, koronan keskellä se saattaa monille olla tavallistakin tärkeämpää.

Naamiaistarvikkeita.
Juhlia järjestetään virtuaalisesti, ja pukeudutaan sen mukaan. Kuva: Paula Collin / Yle

Punanaamion toimitusjohtaja Kreetta Linnanmäki iloitsee, että ihmiset juhlivat vappua etänä ja virtuaalisesti. Muutenkin kaveriporukat kokoontuvat videoyhteyksillä, ja vaikkapa syntymäpäiviä juhlitaan pienessä piirissä.

– Ihanaa nähdä, ettei hauskanpitoa ole täysin jätetty pois. Toivottavasti ihmiset järjestävät edelleen kotona juhlia, niin tästäkin varmasti selvitään, sanoo Linnanmäki.

Myös Pilailupuodin ketjujohtaja Jukka Huopainen vakuuttaa, ettei hupivälinekauppa kaadu koronaan.

– Totta kai tästä päästään yli, ei huumori ole mihinkään hävinnyt. Kyllä pierutyynyjä myydään kuin ennenkin, on se lasten ja vähän isompienkin lasten suosikki.

Lue lisää:

Vappu voi olla peruttu, mutta munkkikauppaa ei yksi virus pysäytä: "Munkkeja saa tehdä ihan niin paljon kuin ehtii paistaa"

Vappumuistio: Kaupat ovat auki vapaasti, Alko saattaa rajoittaa sisäänpääsyä, rahansiirrot viivästyvät

Nuoret kertovat muuttuneista vappusuunnitelmistaan: etäsitsejä, virtuaalikeikkoja ja vappubrunsseja kotona

Miten vappu sujuu tänä vuonna? Aiheesta voi keskustella vappuaattoon kello 23.00:een asti.

Suosittelemme sinulle