Hyppää sisältöön

Kouluihin palataan toukokuun 14. päivä alkaen – erityisjärjestelyillä pyritään pienentämään koronaviruksen riskiä

Hallitus kertoi peruskouluja koskevien koronarajoitusten päättymisestä tiedotustilaisuudessa.

Opetusministeri Li Andersson ja pääministeri Sanna Marin hallituksen tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston linnassa Helsingissä 29. huhtikuuta

Kouluja koskevat koronarajoitukset puretaan ja kouluihin palataan 14.5. alkaen. Linjaus koskee kaikkia suomalaisia peruskouluja. Asiasta kertoi pääministeri Sanna Marin (sd.) hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Kouluissa otetaan käyttöön otetaan erilaisia järjestelyitä, joilla pyritään pienentämään koronaviruksen riskiä. Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat laatineet ohjeet järjestelyihin.

Opetusta voidaan esimerkiksi järjestää vuoroissa niin, että pienet ovat koulussa aamupäivällä ja isommat iltapäivällä. Kouluissa noudatetaan tavanomaista tarkempia hygienia- ja väljyyssääntöjiä.

– Terveysviranomaisten näkemys on, että koulujen avaaminen tällä tavalla on turvallista sekä oppilaille että henkilökunnalle, opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoo.

Anderssonin mukaan tarpeettomia fyysisiä kontakteja vältetään edelleen ja oppilaita on samassa tilassa normaalia vähemmän. Tämä toteutetaan esimerkiksi ottamalla käyttöön tyhjillään olevia tiloja.

Lisäksi opetushenkilöstö pysyy samassa koulussa eikä kierrä koulusta toiseen. Kouluruokailussa käydään vain oman opetusryhmän kanssa eikä kevätjuhlien kaltaisia tilaisuuksia järjestetä.

Hallituksen päätökseen vaikutti THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijoiden arvio. Hallituksen mukaan lain vaatimaa välttämätöntä perustetta lasten lähiopetuksen rajoittamiselle ei enää ollut.

– Lasten osuus epidemian leviämiselle näyttää olevan hyvin pieni, sanoi THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen tiedotustilaisuudessa.

Kouluja koskevien koronarajoitusten päätyttyä opetuksen järjestäjä ei voi enää järjestää opetusta etäopetuksena. Kunta ei voi päättää omalla päätöksellään koulujen sulkemisesta eikä kunta voi myöskään päättää opetuksen järjestämisestä ainoastaan etäopetuksena.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ on vastustanut koulujen avaamista. OAJ:n mukaan koulut olisivat voineet siirtyä kesälomille suoraan etäopetuksesta. Opettajat perustelevat tätä terveyssyillä ja sillä, että etäopetus on sujunut pääosin hyvin.

Hallitus käsittelee toisen asteen ja korkeakoulutuksen rajoituksia myöhemmin.

Lisää aiheesta:

Näin hallitus päätti kouluista: Koulut alkavat porrastetusti 14.5. alkaen – katso vastaukset keskeisiin kysymyksiin

Ylen tiedot kouluesityksestä: Ensimmäiset voisivat palata kouluun 14. toukokuuta

Lapsiasiavaltuutettu huolissaan lapsista, jotka eivät pääse kouluun pakoon huonoja kotioloja: "Neljästä viiteen kuukautta tällaisissa oloissa on jo erittäin vaurioittava"

OAJ vastustaa koulujen avaamista, lastenlääkärit puoltavat – nämä 3 kysymystä ratkaisevat, avataanko koulut toukokuussa

Keskustelu on auki vappuaattoon kello 23.00:een asti.

Suosittelemme sinulle