Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Historiallisen Lapinlahden sairaalan myyntiaikeista syttyi iso riita: kaupunkiympäristölautakunnan Risto Rautava syyttää Museovirastoa takin kääntämisestä

Rautavan mukaan arviointiryhmä valitsi kiinteistösijoitusyhtiö NREPin ideakilpailun voittajaksi yksimielisesti.

Lapinlahden sairaalan päärakennus.
Lapinlahden sairaala on Suomen vanhin mielisairaala. Kuva: Petteri Juuti / Yle
Tero Valtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Historiallisten 1800-luvulta olevien Lapinlahden sairaalarakennusten ja niitä ympäröivien puistoalueiden tulevaisuudesta on syttynyt lihava riita. Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan varapuheenjohtaja Risto Rautava (kok.) syyttää Museoviraston osastonjohtajaa Mikko Häröä takin kääntämisestä.

Museoviraston osastonjohtaja Mikko Härö arvosteli Helsingin kaupungin järjestämän ideakilpailun voittaneen kansainvälisen kiinteistösijoitusyhtiö NREPin Lapinlahdelle laatimaa kehityssuunnitelmaa kovin sanoin julkisuudessa viime viikonvaihteessa.

Härö totesi muun muassa, että NREPin suunnitelmassa oleva hotelli meluaitana kuulostaa vedätykseltä.

Härö piti Lapinlahteen kaavailtua uudisrakentamista ylipäätään liian massiivisena ja moitti alueelle suunniteltuja uusia toimintoja.

Lapinlahden sairaalan nykyiset käyttäjät vastustavat hotellisuunnitelmia ja ovat merkanneet alueelle kerrostalojen paikat.
Lapinlahden historialliselle sairaala-alueelle on suunniteltu muun muassa hotellitoimintaa. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Rautavan mukaan arviointiryhmä, jossa Härö itsekin istui päättämässä helmikuun lopussa oli yksimielinen Lapinlahden alueen kehittämistä koskevan ideakilpailun voittajasta. Lapinlahden rakennuksille haettiin uutta omistajaa ja käyttötarkoitusta ideakilpailulla vuonna 2019.

Kaupunki on suunnitellut sairaala-alueen rakennusten myyntiä, koska sillä ei ole siellä omaa toimintaa eikä käyttöä.

Kaupunkiympäristölautakunta etsii alueen kehittämiseksi ratkaisua, jotta arvokkaat ja suojellut rakennukset eivät rapistuisi.

Yle ei tavoittanut Häröä kommentoimaan Rautavan syytöstä takin kääntämisestä.

Lapinlahden sairaalan päärakennuksen alakerta on pidetty hyvässä kunnossa.
Museoviraston osastonjohtajan Mikko Härön mukaan Lapinlahtea tulisi kehittää pikemminkin kulttuurihistoriallisista lähtökohdista kuin kaupalliselta pohjalta. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Lopulta ideakilpailussa ei ollut kuin yksi ehdokas, sillä toinen ehdokkaista vetäytyi kisasta aivan viime metreillä. Ideakilpailun voittaneen kiinteistösijoitusyhtiö NREPin suunnitelman mukaan sairaalan päärakennukseen tulee Tove Janssonin kotimuseo, hostelli, työtiloja sekä palveluja. Puisto säilyisi kaupunkilaisten käytössä.

Puiston pohjoispuolella oleva vanha sauna kunnostettaisiin ja avattaisiin laajemmin kaupunkilaisille. Rantaan tulisi venelaituri ja pohjoispuolella sijaitseva punainen tiilirakennus muutettaisiin ravintolaksi ja kokoustilaksi.

Lapinlahden sairaalan Venetsia-rakennus on aivan merenrannassa kiinni.
Lapinlahden sairaalan Venetsia-rakennus on aivan merenrannassa kiinni. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Lapinlahteen suunnitellut uudisrakennukset nousisivat alueen eteläreunalle, minne tulisi hotelli Länsiväylän meluaidaksi sekä kaksi palveluasuntorakennusta.

Rautava: tämä ei anna uskottavaa kuvaa Museoviraston toiminnasta

Kaupunkiympäristölautakunnan varapuheenjohtajan Risto Rautavan mukaan on eriskummallista, että itsekin arviointiraadissa vaikuttanut Mikko Härö hyökkää julkisuudessa suorasukaisesti ideakilpailun voittanutta ehdotusta vastaan.

Rautava sanoo, että Härön toiminta ei anna uskottavaa kuvaa Museoviraston toiminnasta. Hän muistuttaa arviointiraadin olleen yksimielinen.

– Tämä ei anna uskottavaa kuvaa Museoviraston toiminnasta, koska vielä helmikuussa oltiin suunnitelman puolesta ja nyt rajusti sitä vastaan, Rautava hämmästelee.

Rautava pitää erikoisena myös sitä, että Museoviraston edustaja ottaa asiantuntijana kantaa alueen käyttöön ja toimintaan liittyviin kysymyksiin, vaikka viraston tehtävänä on toimia kulttuuriperinnön ja -ympäristön suojelusta vastaavana asiantuntijaviranomaisena.

Rautavan mukaan Härö oli yksituumaisesti hyväksymässä ideakilpailun voittajaa.

– Samassa yhteydessä arvioitiin, täyttyvätkö kilpailun ehdot, Rautava sanoo.

Rautavan mukaan arviointiryhmä piti ideakilpailun voittaneen NREPin ehdotusta hyvänä.

– Kaupungin uskottavuus kärsii, jos kaupunki tekee oharin kilpailun voitajalle.

Rautavan mukaan vuoden alussa on tehty selvitys, jonka mukaan rakennelmat Länsiväylän vieressä leikkaisivat merkittävän osan melusta.

Museoviraston Härö: lähtökohtana oltava kulttuurihistorialliset arvot

Voittajasuunnitelmaa ryöpyttänyt Museoviraston osastonjohtaja Mikko Härö totesi viikonloppuna julkaistuissa lausunnoissa, että Lapinlahtea tulisi kehittää pikemminkin kulttuurihistoriallisista lähtökohdista kuin kaupalliselta pohjalta.

Hänen mukaansa melumuuri voitaisiin haluttaessa toteuttaa esimerkiksi taideseinämänä.

Voittajaehdotuksen tehneen kiinteistösijoitusyhtiö NREPin mukaan uudisrakentaminen mahdollistaisi taloudellisesti vanhan sairaalarakennuksen kattavan kunnostuksen.

NREPin johtajan Joonas Lemströmin mukaan vanha sairaalarakennus on huonokuntoinen ja ilman täydennysrakentamista kattavaa kunnostusta olisi mahdoton toteuttaa.

Lemström arvioi korjauskustannusten olevan ainakin 20 miljoonaa auroa.

Lapinlahden sairaalan päärakennuksen yläkerrassa on jälkikäteen rakennettu välikattoja ja peitetty alkuperäisiä seinäpintoja esimerkiksi tapeteilla.
Alkuperäiseen kattoon on tehty madallus ja seinässä näkyy useita tapettikerroksia. Museoviraston toiveen vuoksi madallettua kattoa ei ole poistettu, jotta historialliset kerrokset säilyvät odottamaan asianmukaista korjausta. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Voittajaehdotuksen takana ovat kiinteistösijoitusyhtiö NREP, yritysjärjestelyihin erikoistunut maailmanlaajuinen konsulttiyhtiö Oaklins Merasco sekä kolme arkkitehtitoimistoa: Ark-Byroo, Arkkitehtitoimisto OPUS ja Arkkitehdit Soini & Horto.

Vuonna 1841 valmistunut Lapinlahden sairaala on Suomen vanhin mielisairaala. Sekä C. L. Engelin suunnittelema päärakennus, että ympäröivä puisto ovat suojeltuja.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta jätti Lapinlahtea koskevan asian pöydälle tiistaina. Asiaan palataan kaavoituksesta ja rakentamisesta vastaavan apulaispormestarin Anni Sinnemäen (vihr.) ehdotuksesta uudelleen parin viikon kuluttua.

klo 13.10 Juttuun täydennetty tieto, että kaupunkiympäristölautakunta jätti asian pöydälle tiistaina ja käsittelee Lapinlahtea uudelleen parin viikon kuluttua.

Ainoa ehdotus voitti ideakilpailun – Lapinlahden sairaalaan tulossa Tove Janssonin kotimuseo, hotelli ja lisää palveluasuntoja

Yllätyskäänne Helsingissä: Lapinlahden sairaalan ideakisassa enää yksi osallistuja, toinen vetäytyi viime metreillä – ratkesiko alueen tulevaisuus?

Suosittelemme