Historiallisten 1800-luvulta olevien Lapinlahden sairaalarakennusten ja niitä ympäröivien puistoalueiden tulevaisuudesta on syttynyt lihava riita. Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan varapuheenjohtaja Risto Rautava (kok.) syyttää Museoviraston osastonjohtajaa Mikko Häröä takin kääntämisestä.
Museoviraston osastonjohtaja Mikko Härö arvosteli Helsingin kaupungin järjestämän ideakilpailun voittaneen kansainvälisen kiinteistösijoitusyhtiö NREPin Lapinlahdelle laatimaa kehityssuunnitelmaa kovin sanoin julkisuudessa viime viikonvaihteessa.
Härö totesi muun muassa, että NREPin suunnitelmassa oleva hotelli meluaitana kuulostaa vedätykseltä.
Härö piti Lapinlahteen kaavailtua uudisrakentamista ylipäätään liian massiivisena ja moitti alueelle suunniteltuja uusia toimintoja.
Rautavan mukaan arviointiryhmä, jossa Härö itsekin istui päättämässä helmikuun lopussa oli yksimielinen Lapinlahden alueen kehittämistä koskevan ideakilpailun voittajasta. Lapinlahden rakennuksille haettiin uutta omistajaa ja käyttötarkoitusta ideakilpailulla vuonna 2019.
Kaupunki on suunnitellut sairaala-alueen rakennusten myyntiä, koska sillä ei ole siellä omaa toimintaa eikä käyttöä.
Kaupunkiympäristölautakunta etsii alueen kehittämiseksi ratkaisua, jotta arvokkaat ja suojellut rakennukset eivät rapistuisi.
Yle ei tavoittanut Häröä kommentoimaan Rautavan syytöstä takin kääntämisestä.
Lopulta ideakilpailussa ei ollut kuin yksi ehdokas, sillä toinen ehdokkaista vetäytyi kisasta aivan viime metreillä. Ideakilpailun voittaneen kiinteistösijoitusyhtiö NREPin suunnitelman mukaan sairaalan päärakennukseen tulee Tove Janssonin kotimuseo, hostelli, työtiloja sekä palveluja. Puisto säilyisi kaupunkilaisten käytössä.
Puiston pohjoispuolella oleva vanha sauna kunnostettaisiin ja avattaisiin laajemmin kaupunkilaisille. Rantaan tulisi venelaituri ja pohjoispuolella sijaitseva punainen tiilirakennus muutettaisiin ravintolaksi ja kokoustilaksi.
Lapinlahteen suunnitellut uudisrakennukset nousisivat alueen eteläreunalle, minne tulisi hotelli Länsiväylän meluaidaksi sekä kaksi palveluasuntorakennusta.
Rautava: tämä ei anna uskottavaa kuvaa Museoviraston toiminnasta
Kaupunkiympäristölautakunnan varapuheenjohtajan Risto Rautavan mukaan on eriskummallista, että itsekin arviointiraadissa vaikuttanut Mikko Härö hyökkää julkisuudessa suorasukaisesti ideakilpailun voittanutta ehdotusta vastaan.
Rautava sanoo, että Härön toiminta ei anna uskottavaa kuvaa Museoviraston toiminnasta. Hän muistuttaa arviointiraadin olleen yksimielinen.
– Tämä ei anna uskottavaa kuvaa Museoviraston toiminnasta, koska vielä helmikuussa oltiin suunnitelman puolesta ja nyt rajusti sitä vastaan, Rautava hämmästelee.
Rautava pitää erikoisena myös sitä, että Museoviraston edustaja ottaa asiantuntijana kantaa alueen käyttöön ja toimintaan liittyviin kysymyksiin, vaikka viraston tehtävänä on toimia kulttuuriperinnön ja -ympäristön suojelusta vastaavana asiantuntijaviranomaisena.
Rautavan mukaan Härö oli yksituumaisesti hyväksymässä ideakilpailun voittajaa.
– Samassa yhteydessä arvioitiin, täyttyvätkö kilpailun ehdot, Rautava sanoo.
Rautavan mukaan arviointiryhmä piti ideakilpailun voittaneen NREPin ehdotusta hyvänä.
– Kaupungin uskottavuus kärsii, jos kaupunki tekee oharin kilpailun voitajalle.
Rautavan mukaan vuoden alussa on tehty selvitys, jonka mukaan rakennelmat Länsiväylän vieressä leikkaisivat merkittävän osan melusta.
Museoviraston Härö: lähtökohtana oltava kulttuurihistorialliset arvot
Voittajasuunnitelmaa ryöpyttänyt Museoviraston osastonjohtaja Mikko Härö totesi viikonloppuna julkaistuissa lausunnoissa, että Lapinlahtea tulisi kehittää pikemminkin kulttuurihistoriallisista lähtökohdista kuin kaupalliselta pohjalta.
Hänen mukaansa melumuuri voitaisiin haluttaessa toteuttaa esimerkiksi taideseinämänä.
Voittajaehdotuksen tehneen kiinteistösijoitusyhtiö NREPin mukaan uudisrakentaminen mahdollistaisi taloudellisesti vanhan sairaalarakennuksen kattavan kunnostuksen.
NREPin johtajan Joonas Lemströmin mukaan vanha sairaalarakennus on huonokuntoinen ja ilman täydennysrakentamista kattavaa kunnostusta olisi mahdoton toteuttaa.
Lemström arvioi korjauskustannusten olevan ainakin 20 miljoonaa auroa.
Voittajaehdotuksen takana ovat kiinteistösijoitusyhtiö NREP, yritysjärjestelyihin erikoistunut maailmanlaajuinen konsulttiyhtiö Oaklins Merasco sekä kolme arkkitehtitoimistoa: Ark-Byroo, Arkkitehtitoimisto OPUS ja Arkkitehdit Soini & Horto.
Vuonna 1841 valmistunut Lapinlahden sairaala on Suomen vanhin mielisairaala. Sekä C. L. Engelin suunnittelema päärakennus, että ympäröivä puisto ovat suojeltuja.
Helsingin kaupunkiympäristölautakunta jätti Lapinlahtea koskevan asian pöydälle tiistaina. Asiaan palataan kaavoituksesta ja rakentamisesta vastaavan apulaispormestarin Anni Sinnemäen (vihr.) ehdotuksesta uudelleen parin viikon kuluttua.
klo 13.10 Juttuun täydennetty tieto, että kaupunkiympäristölautakunta jätti asian pöydälle tiistaina ja käsittelee Lapinlahtea uudelleen parin viikon kuluttua.