Hyppää sisältöön

Veikkausliigaseura jää ilman tärkeitä rahoja – hallituksen tukipaketin kriteerit ihmetyttivät ja aiheuttivat pettymyksen Ilveksessä: "Märällä rätillä naamaan"

Ilves ei ole oikeutettu Opetus- ja kulttuuriministeriön jakamaan tukeen, koska se sai avustusta Business Finlandilta. RoPS:lle tuki olisi iso helpotus.

Ilves ei ole oikeutettu koronatukeen, jos Business Finland hyväksyy tamperelaisseuran hakemuksen. Kuva: AOP

Veikkausliigaseura Ilveksen toimitusjohtajan Tomi Erolan äänestä paistoi pettymys, kun hän kuuli hallituksen myöntämän tukipaketin hakukriteereistä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön hakukriteerien vuoksi 20 miljoonan euron tukipaketista ei voida jakaa rahaa seuroille, jotka ovat saaneet jotain muuta (Business Finland, ely-keskukset, Finnvera) valtionavustusta koronaviruspandemian aiheuttamiin kuluihin.

Näin ollen jalkapalloseura Ilves on jäämässä ilman hallituksen tukea palkanmaksuun, sillä se sai Business Finlandilta 10 000 euroa esiselvitysrahaa. Tänään hakuun avautunut tuki olisi enintään 50 000 euroa.

Ilves on myös hakenut Business Finlandilta 100 000 euron kehitysavustusta muun muassa Tammelan stadionin tulevaan remonttiin, seuran e-urheilutoiminnan kehittämiseen ja digitaalisen kehitystyöhön.

Ilveksen toimitusjohtaja Erola sanoo Yle Urheilulle, että seura aikoo pitää Business Finlandin hakemuksensa sisällä. Hän on kuitenkin ihmeissään.

– Me haimme Business Finlandilta rahaa toiminnan kehittämiseen, emmekä paikkaamaan koronan aiheuttamia kustannuksia. Onhan tämä pettymys. Urheiluseurat kuitenkin ovat aika ahdingossa ja kaikki tuki olisi tarpeellista.

– Kyllä tuo on vähän märällä rätillä naamaan, että OKM:n rahaa ei voi hakea, jos on saanut kehittämiseen kuuluvaa tukea.

Ilveksessä oli odotettu kuulopuheiden perusteella, että seuralla olisi mahdollisuus saada valtion tukea.

– Sellaista huhua kuulimme, että sieltä olisi mahdollisuus saada juurikin tuo 50 000 euroa per seura, mutta ilmeisesti ne haaveet murenivat tässä kohtaa.

Urheiluseuroista Business Finlandin tukia ovat saaneet Ilveksen lisäksi ainakin jääkiekon SM-liigan Pelicans, Ässät, Tappara ja Ilves.

Merkittävä tuki palkanmaksun kannalta

Veikkausliigaseura RoPS oli puolestaan kertonut keskeyttävänsä palkanmaksun kokonaan huhtikuun jälkeen, jos seura ei saisi tukea hallitukselta.

Aleksandr Kokko on yksi RoPSin tunnetuimmista pelaajista. Kuva: AOP

Seura maksoi vielä tänään huhtikuun palkoista puolet. Toimitusjohtaja Risto Nivan mukaan RoPS maksaa palkkaa huhtikuun jälkeenkin, jos seura saa hallituksen jakamaa avustusta palkanmaksuun.

– Olemme keskustelleet pelaajien kanssa koko ajan ja ajatus on, että maksamme pelaajille alennettua palkkaa, jos saamme tukea. Jos emme saa tukea, meillä ei ole mahdollisuutta maksaa palkkaa.

Tämän hetken avustuksella yhden seuran palkkakustannuksia voidaan kattaa enintään kahden kuukauden ajalta. Yksittäisen pelaajan kohdalla palkkasummasta voidaan kattaa enintään puolet ja enintään 1 000 euroa/pelaaja/kuukausi.

Tuen saaminen myös edellyttää, etteivät pelaajat saa olla lomautettuina avustuksen käyttöaikana.

Toimitusjohtaja Niva kertoo, että valtionavustuksen saaminen olisi RoPS:lle "älyttömän iso helpotus" ja se loisi uskoa tulevaan.

– Silloin uskallettaisiin suunnitella asioita. Ongelma on ollut se, ettei ole uskaltanut suunnitella eteenpäin, kun olemme olleet niin epätietoisia. Se on toimintamme kannalta todella merkittävää, jos saamme tukea.

Lue myös:

Näin hallituksen koronatuet urheilulle jaetaan – Veikkaus- ja SM-liigaseurat voivat saada maksimissaan 50 000 euroa, osalle ei tukea lainkaan

RoPSin pelaajien palkanmaksu on toistaiseksi jäissä eikä lomautukselle näy päätöstä – "Tulot romahtavat pitkälle ajalle"

Ilves leikkaa pelaajien palkkoja jopa puolella

Hallitus lupasi 20 miljoonaa euroa urheilulle, mutta rahoja pitää odottaa vielä ainakin 1,5 kuukautta – "Jokainen päivä ja jokainen viikko tuntuu pahalta ja vaikealta"

Suosittelemme sinulle