Hyppää sisältöön

Lomautukset iskevät nyt alle 30-vuotiaisiin ja naisiin – Tukihenkilö: "Työn loppuminen on kuin raskas, synkkä pilvi"

Lomautettujen määrän arvioidaan ylittävän edellisen finanssikriisin lomautusten määrän, joka oli noin 90 000 työntekijää.

Palveluala työllistää paljon nuoria aikuisia. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Paula Tiessalo

Kahvilat suljettu. Ravintoloissa ehkä yksi tai kaksi työntekijää tekemässä noutoruoka-annoksia. Ruokakauppoja lukuunottamatta suuri osa kaupoista suljettu tai avoinna supistetuin aukioloajoin.

Koronaviruksen aiheuttama talouden äkkipysähdys näkyy ja tuntuu varsinkin palvelualoilla. Maaliskuussa voimaan astuneet kokoontumis- ja aukiolorajoitukset näkyvät lomautusten ja työttömien työnhakijoiden määrän räjähdysmäisenä kasvuna.

– Kokoaikaisia lomautuksia tuli maaliskuussa noin 50 000 lisää verrattuna vuoden takaiseen maaliskuuhun, ja huhtikuussa kasvu on jatkunut, sanoo neuvotteleva virkamies Petri Syvänen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Yhteensä kokoaikaisesti lomautettuja oli maaliskuussa noin 65 000. Syvänen arvioi, että lomautettujen työntekijöiden määrä on nousemassa korkeammaksi kuin vuosien 2008–2009 finanssikriisissä. Tuolloin lomautuksia oli enimmillään noin 90 000.

Työttömien työnhakijoiden määrä puolestaan lisääntyi maaliskuussa noin 60 000 hakijalla, nousten yhteensä reiluun 300 000 työnhakijaan. Luvut käyvät ilmi työ- ja elinkeinotoimistojen ilmoituksista (siirryt toiseen palveluun).

Koronalomautusten tulilinjalla varsinkin nuoret aikuiset

Varsinkin lomautukset osuvat nyt eri ihmisiin kuin aiemmat lomautukset. Yhdessä kuukaudessa tyypillinen lomautettu on vaihtunut yli 50-vuotiaasta alle 30-vuotiaaksi.

Lomautettujen joukossa on kaikkia sukupuolia, mutta naisia enemmän kuin muita. Tätä selittää se, että palveluala työllistää paljon juuri nuoria aikuisia. Ala on myös naispainotteinen.

– Ravintolat, suurkeittiöt, tarjoilijat, mutta myös myyjät ja matkailuun liittyvät tehtävät; muun muassa näissä ammateissa lomautukset ovat selvästi lisääntyneet vuoden takaiseen verrattuna, Syvänen sanoo.

Uusi tukipalvelu kuuntelee lomautettujen huolia

Monelle lomautetulle tilanne on täysin uusi. Huoli ja epävarmuus tulevasta saattavat painavat mieltä. Lomautettujen ja työttömäksi joutuneiden tueksi avataan ensi viikon puolivälissä uusi vertaistukipalvelu.

Viiden eri järjestön yhteistyönä kehitettyyn Työluuriin (siirryt toiseen palveluun) vastaa 40 vapaaehtoista tukihenkilöä.

Yksi heistä on kaksi vuotta sitten työttömäksi jäänyt Markku Lintunen, joka tietää miltä tuntuu jäädä ilman työtä.

– Joka ikinen kerta kun joutuu työttömäksi tuntuu kuin päälle tulisi hyvin, hyvin raskas synkkä pilvi tai pyörremyrsky. Tuntuu, että elämä pysähtyy just siihen paikkaan.

Työttömäksi tai lomautetuksi joutuminen nostaa esiin samankaltaisia tunteita. Vaikka työttömyys on lomautusta lopullisempi, ei lomautuksen sietäminen ole välttämättä sen helpompaa.

Markku Lintunen uskookin, että hänen omat kokemuksensa työttömyyden herättämistä tunteista antavat hyvän pohjan toimia tukihenkilönä Työluurissa.

– Vertaistuki on hyvin tärkeää tällaisessa asiassa. Varsinkin meille miehille, jotka tahdomme helposti neljän seinän sisällä uppoutua omiin ajatuksiin ja mietteisiin.

Lomautus herättää monenlaisia tunteita

Lomautusilmoitus tai irtisanominen on kriisitilanne, joka herättää tunteita myös muilla elämänaloilla. Toimeentulon murehtiminen vaikuttaa ihmiseen monella eri tavalla.

Pintaan voi nousta muun muassa häpeää, kelpaamattomuuden tunteita, vihaa ja surua. Työluurin vapaaehtoiset ovat saaneet koulutusta ihmisten monipuoliseen kohtaamiseen.

– Todennäköisesti puhelut tulevat koskettelemaan myös ihan muita aiheita kuin työtä. Saattaa olla velkahuolia tai uusia jännitteitä ihmissuhteissa, kuvailee Työluurin hankepäällikkö Miikka Vuorinen.

Markku Lintusella on lomautetuille ja työttömille yksi neuvo yli muiden: yksin ei pidä jäädä huoliaan märehtimään. Puhuminen ja kuulluksituleminen auttavat vaikeisiin tunteisiin, ja varsinkin silloin, kun kuulijalla on samankaltaisia kokemuksia.

– Aina pitää myös olla pieni toivon pilkahdus sisimmässä, ja uskoa siihen, että jotain parempaa voi löytyä. Ei muuta kuin lippu korkealle ja eteenpäin pitää pyrkiä, Lintunen kannustaa lomautettuja ja työttömäksi jääneitä.

Lue myös:

Yksinyrittävät naiset kertovat, miten korona muutti heidän elämänsä: asiakkaat katosivat, huoli tulevasta painaa ja tukien saaminen on epävarmaa

Anna Englund joutui irtisanomaan 42 työkaveriaan, ja menetti myös itse työpaikkansa – koronarajoitukset ovat viimeinen niitti monelle yritykselle

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Suosittelemme sinulle