Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Haitin jalkapallossa paljastui järkyttävä tapahtumasarja: liiton pomoa epäillään nuorten pelaajien hyväksikäytöstä Fifan rahoittamassa harjoituskeskuksessa – "He ovat kuin panttivankeja"

Haitin jalkapalloliiton harjoituskeskuksessa pelaajat joutuvat nukkumaan jopa ilman lakanoita, paljastaa The Guardian.

Yves Jean-Bart
Yves Jean-Bart on toiminut Haitin jalkapalloliiton puheenjohtajana vuodesta 2000 lähtien. Kuva: Getty Images
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Haitin jalkapalloliiton puheenjohtajaa Yves Jean-Bartia epäillään nuorten naisjalkapalloilijoiden seksuaalisesta hyväksikäytöstä. The Guardianin mukaan hyväksikäyttö on jatkunut viiden vuoden ajan.

Jean-Bart on toiminut Haitin jalkapalloliiton puheenjohtajana vuodesta 2000 lähtien. Uhriksi on joutunut useita pelaajia, joista osa on alaikäisiä. Teot ovat tapahtuneet kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan rahoittamassa harjoituskeskuksessa Croix-des-Bouquetsin kaupungissa.

Yksi uhreista kertoo The Guardianille, kuinka Jean-Bartin alaisuudessa työskentelevä nainen auttaa liittopomoa uhrien houkuttelemisessa karmealla tavalla.

– Jean-Bart näkee mielestään sopivan tytön ja lähettää naisen uhkailemaan tätä jalkapallokeskuksesta ulospotkimisella. Kun tyttö alkaa itkemään, nainen tarjoaa ratkaisukeinoksi tapaamista Jean-Bartin kanssa. Siinä vaiheessa tytöllä ei enää ole vaihtoehtoja.

Jean-Bart itse kiistää kaikki syytökset. Hänen mukaansa harjoituskeskuksessa ei voisi tapahtua hyväksikäyttöä tiukan valvonnan ja koulutusperiaatteiden vuoksi.

Haitilaislähteiden mukaan yhtä Jean-Bartin uhreista on pakotettu tekemään abortti.

– Häntä painostettiin vaikenemaan. Yksi parhaista pelaajistamme menetti neitsyytensä Jean-Bartille, kun hän oli 17-vuotias. Myös hän joutui tekemään abortin. On todella hirveää, että he haluavat pelata maalleen, mutta saavat potkut, jos kertovat tilanteesta. He ovat kuin panttivankeja, yksi keskuksen pelaajista kertoo.

Yves Jean-Bart
Yves Jean-Bart ja Fifan pääsihteeri Fatma Samoura alle 20-vuotiaiden naisten MM-kisoissa Ranskassa vuonna 2018. Kuva: Getty Images

Ammattilaispelaaja, jota The Guardian kuvaa yhdeksi Haitin suurimmista lupauksista, on kertonut Jean-Bartin ystävän yrittäneen raiskata hänet maan pääkaupungissa Port-Au-Princessä.

– Hän pääsi karkuun ja hänen vanhempansa tietävät tapahtuneesta. Jean-Bart on tehnyt kaikkensa pitääkseen heidät hiljaisina, pelaajan lähipiiristä kerrotaan.

– Olen niin peloissani. Jean-Bart on todella vaarallinen ihminen. Moni ihminen haluaa puhua asiasta, mutta on liian peloissaan varsinkin yhä Haitissa asuvien vanhempiensa puolesta, yksi uhreista sanoo.

Karmeat puitteet

Monet Haitin jalkapalloliiton akatemiaan tulevista pelaajista on pelastettu kaduilta. Jalkapallokeskuksen toimintaa rahoitetaan Fifan Goal-ohjelman kautta, jonka tarkoituksena on edistää jalkapallon kehitystä etenkin pienemmissä maissa.

The Guardianin haastattelemien silminnäkijöiden mukaan keskus on kuitenkin karmeassa kunnossa, vaikka Fifa on maksanut Haitin liitolle sen ylläpitoon kuusi miljoonaa dollaria vuodesta 2016 alkaen.

– Halusin oksentaa, kun vierailin siellä edellisen kerran. Se on halveksittavaa. Kymmenen lasta nukkuu jokaisessa huoneessa, joissa ei ole lakanoita eikä puhtaita vessoja. Mihin raha on mennyt? Liitto sai miljoonia, eivätkä ostaneet edes lakanoita, keskuksessa toiminut ex-valmentaja kertoo.

Valmentajan mukaan Fifan tarkastajat kävivät aikanaan "painajaismaisessa" keskuksessa, ja henkilökunta ajatteli asioiden paranevan. Niin ei käynyt.

– Miten he voivat olla sanomatta mitään? Nuorilla pelaajilla ei ole lääketieteellistä seurantaa, syövät joka päivä samaa ruokaa ja juovat vettä, jotta ei pitäisi edes juoda. Samaan aikaan liiton toimihenkilöillä on omat lääkärit. Se on hävytöntä.

Haiti
Haitin naisten maajoukke ennen olympiakarsintaottelua Panamaa vastaan helmikuussa. Kuva: Getty Images

Haitin liitto puolustuskannalla

Haitin jalkapalloliitto on vastannut syytöksiin puolustuskannalla. Hyväksikäyttösyytökset liitto kertoo ottavansa todella vakavasti, eikä vastaavanlaisia syytöksiä ole koskaan aikaisemmin tullut.

Jalkapallokeskuksen huonoon kuntoon liittyen liitto on kertonut vastikään tehdyistä parannuksista. Keskukseen on rakennettu muun muassa ilmastoituja asuntoja vanhimmille pelaajille. Liiton tiedotteessa ylistetään keskuksen hienoutta ja kerrotaan ulkomaisten vieraiden olevan "hämmästyneitä" paikan kauneudesta.

Fifa on ollut hyväksikäyttösyytösten ja harjoituskeskuksen kunnon tiimoilta yhteydessä Haitin jalkapalloliittoon The Guardianin esittämien kysymysten johdosta.

– Olemme keskustelleet Haitin liiton kanssa koronaviruspandemian seurauksista maan jalkapallolle ja esittäneet samalla huolemme hyväksikäyttösyytöksistä, Fifasta viestitettiin brittilehdelle.

Fifan mukaan Haitin jalkapalloliiton harjoituskeskuksen kunto on parantunut rahoituksen avulla. Kattojärjestö kertoo jatkavansa työtä Haitin liiton kanssa varmistaakseen pelaajille oikeanlaiset olosuhteet.

Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino lähetti helmikuussa onnittelunsa kuudennelle kaudelle Haitin liiton johtoon valitulle Yves Jean-Bartille. Fifa suosittaa, että jäsenliittojen puheenjohtajat toimisivat tehtävissään enintään kolmen kauden ajan.

Lue myös:

Fifan lääkäripomo jyrähti: jalkapalloa ei pitäisi pelata ennen syyskuuta – "Tilanne on dramaattisin, jossa olemme eläneet toisen maailmansodan jälkeen"

Suosittelemme