Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Vasemmistoliiton Li Andersson: Sadan euron elvytysseteli kaikille – koronakriisin talousvaikutukset huolestuttivat vappupuhujia

Politiikan vappu 2020 kuului ja näkyi verkossa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson puhui Vasemmistoliitton vappujuhlassa 1. toukokuuta.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson puhui Vasemmistoliitton vappujuhlassa 1. toukokuuta. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Pekka Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi määrätyt kokoontumisrajoitukset ovat voimassa vappuviikonloppuna. Puolueet ja työmarkkinajärjestöt olivat siirtäneet perinteiset vapputapahtumansa muun muassa facebook-ympäristöön.

Vasemmistoliitto juhli vappua Facebookissa

Vasemmistoliitto vietti vappua puolueen Facebook-sivulla ja YouTube-kanavalla.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson muistutti vappupuheessaan, että koronakriisissä tilanne on monella tapaa erilainen kuin aiemmissa talouskriiseissä.

– Nyt kukaan ei voi selittää talouden kriisiytymistä sillä, että jotkut maat olisivat tehneet vääränlaista talouspolitiikkaa. Ja kuten Turun telakan pääluottamusmies tällä viikolla totesi, tällä kertaa ei voi oikein kapitalistiakaan syyttää, Andersson huomautti.

Anderssonin mielestä nyt on uskallettava toimia laajan konkurssiaallon välttämiseksi ja kotimaisen kysynnän vauhdittamiseksi.

– Leikkauslistojen laatiminen keskellä talouskriisiä olisi ristiriidassa tämän kanssa. Leikkaaminen olisi myös varmin tapa syventää kriisiä, Andersson varoitti.

Andersson: Sadan euron elvytysseteli kaikille

Andersson viittasi siihen, että hallitus tulee vielä kevään aikana päättämään elvytyspaketista, jolla vauhditetaan Suomen taloutta samalla kun rajoitustoimia asteittain puretaan.

– Vasemmistoliitto esittää, yhtenä elvytyskeinona, että kaikille suomalaisille jaetaan esimerkiksi sadan euron “elvytysseteli”, joka olisi käytettävissä kulttuuri- ja palvelualoilla, kuten kivijalkakaupoissa, keikkapaikoilla, ravintoloissa ja parturi-kampaamoissa, Andersson ehdotti.

Elvytysseteli olisi Anderssonin mukaan kaikki suomalaiset huomioiva tapa vauhdittaa palvelualojen elpymistä siinä vaiheessa, kun rajoitustoimia voidaan laajemmin purkaa.

Antti Rinne: Kiitokset hoitajille ja lääkäreille

Myös sosiaalidemokraatit juhlivat vappua Facebook-sivullaan. Käpylän työväentalolta lähetetyssä virtuaalivappulähetyksessä puheen pitänyt puoluejohtaja Antti Rinne nosti esille koronaviruksen kukistamiseksi tehdyn työn.

– Siksi aivan aluksi haluan esittää syvimmän kiitokseni ja kunnioitukseni maamme terveydenhuollon eturintamaan: lääkäreille, hoitohenkilöstölle, siivoojille ja muille terveydenhoidon tukitoimia hoitaville 2020-luvun sankareille. Ilman teitä ja uupumatonta taisteluanne tätä pirullista vihollista vastaan emme voisi vähitellen valmistautua avaamaan Suomea uudelleen, Rinne kiitti.

Rinne muistutti, että hallitusohjelmassa varauduttiin ulkoa tulevan voimakkaan talouden epätasapainon tilanteeseen.

– Totesimme, että tällaisessa epätasapainotilanteessa hallitus varautuu elvyttävään politiikkaan välttääkseen työllisyyden ja talouden vakavamman romahduksen, Rinne sanoi.

Antti Rinne håller förstamaj-tal i webbsändning
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne korosti vappupuheessaan elvyttävän talouspolitiikan tarvetta. Kuva: Lehtikuva

Rinne kertoi seuranneensa tyytyväisenä, miten Sanna Marinin (sd.) hallitus on koronakriisin aikanakin jatkanut selkeällä tavalla sitä linjaa, josta toukokuussa 2019 yhteisesti sovittiin.

– Nyt Marinin hallituksen valmistautuessa ensimmäisen budjettinsa laadintaan tuota punnittua talouspolitiikan viritystä on syytä jatkaa. Finanssikriisin yhteydessä Euroopan maat menettivät vitkastelullaan monta vuotta esimerkiksi Yhdysvaltoihin verrattuna. Tällä kertaa meidän on toimittava toisin, viimeisen vappupuheensa puoluejohtajana pitänyt Rinne neuvoi.

Ohisalo: Elvytystoimilla ilmastokriisin kimppuun

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo käsitteli vappupuheessaan koronakriisin taloudellisia vaikutuksia. Ohisalo korosti, että elvytystoimien valinnassa katseen pitää olla tapeeksi kaukana.

– On aika rakentaa hiilineutraalia hyvinvointivaltiota. Nyt käynnistettävät elvytystoimet voivat nostaa ihmisiä pois taloudellisesta ahdingosta ja auttaa meitä torjumaan ilmastokriisiä, Ohisalo arvioi.

Kuvassa on Maria Ohisalo.
Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo haluaa käyttää elvytystoimia ilmastokriisin torjumiseen. Kuva: Silja Viitala / Yle

Vihreät viettivät virtuaalivappua Facebook-sivullaan.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah huolehti vappupuheessaan suomalaisten tioimeentulosta ja ja työpaikkojen säilymisestä koronakriisin yli.

– Suomen taloutta heikentävät rakenteelliset haasteet eli ikääntymisestä aiheutuvat sote-menopaineet ja vauvavajeesta johtuva työvoiman väheneminen eivät ole koronan myötä minnekään kadonneet, Essayah muistutti.

Jussi Halla-aho: Tukea omalle teollisuudelle

Suurimman oppositiopuolueen, perussuomalaisten, puheenjohtaja Jussi Halla-aho vaati vappupuheessaan, että työperäisen maahanmuuton sääntöjä pitää kiristää.

– Samalla Suomen ja koko Euroopan pitää tukea omaa teollisuuttaan ja maatalouttaan tullipolitiikalla, joka tekee halpatuonnista kannattamatonta. Tämä on myös kaikkein vaikuttavinta ja vastuullisinta ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa. Halpatuonnilla tuetaan kivihiilisähköllä pyörivää kiinalaista teollisuutta, Halla-aho huomautti.

Jussi Halla-aho
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vaati, että halpatuonnista on tehtävä kannattamatonta. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Halla-ahon mielestä koronapandemia aiheuttaa monenlaista vahinkoa ja harmia, mutta se avaa myös uusia mahdollisuuksia, joihin on syytä tarttua.

– On Suomen ja suomalaisten etu ja ilmaston etu, että kivihiilisähköllä pyörivä kiinalainen tehdas pysyy kiinni, rahtilaiva satamassa ja lentokone maassa. Puolustamalla vastuullista, kotimaista teollisuuttaan Suomi voi olla kokoaan suurempi toimija maailmassa, Halla-aho linjasi.

Halla-aho puhui perussuomalaisten YouTube-kanavalla.

SAK:n Eloranta: Sopiminen pelasti työpaikkoja

Palkansaajajärjestöistä suurin, SAK, juhli työväen vappua perinteisten toritapahtumien sijaan verkossa.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta korosti sopimusyhteiskunnan voimaa koronakriisissä. Kriisin iskiessä työmarkkinaosapuolet tekivät viipymättä sopimuksen, jolla nopeutettiin yritysten mahdollisuuksia sopeuttaa toimintaansa ja parannettiin työntekijöiden työttömyysturvaa.

– Toimimalla nopeasti pelastamme työpaikkoja ja lomautetuilla työntekijöillä on toivottavasti työpaikka, jonne palata kriisin helpotettua, Eloranta muistutti.

Elorannan mukaan koronakriisistä johtuva yhteiskunnan poikkeustila on tuonut esiin työelämän piilossa olevia rakenteita. Matalapalkkatyötä tekevät palvelualojen ammattilaiset niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla pitävät yhteiskuntaa pyörimässä.

– Arvostusta heille on tullut, mutta tulisiko jossain vaiheessa myös muuta kuin sanallista tunnustusta. Miten olisi täydet työtunnit ja elämiseen riittävä palkka. Sen ei pitäisi olla kohtuutonta eikä liikaa vaadittu, Eloranta hämmästeli.

Orpo ja Kulmuni avasivat vappuaattona

Keskustan ja kokoomuksen puheenjohtajat julkistivat vappuviestinsä jo vappuaattona.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esitti, että koronakriisin jälkeisillä elvytyspanostuksilla pyritään ratkaisemaan myös ilmastokriisiä. Orpo vaati myös uudistuksia työmarkkinoille, sosiaaliturvaan ja verotukseen, jotta kriisistä palautuminen olisi nopeampaa.

– Me tarvitsemme joustavammat työmarkkinat. Kun valuuttakurssimme ei jousta, niin työmarkkinoiden pitää joustaa. Jos työmarkkinat eivät jousta, se tarkoittaa, että työttömien määrä kasvaa, mikä taas lisää pahoinvointia yhteiskunnassa, Orpo krosti.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni ehdotti Keskustan K-studion erikoislähetyksessä uudistuksia työmarkkinoille sekä mittavia teollisia investointeja uuden kasvun luomiseksi.

– Kun palkansaajien työkykyyn ja -hyvinvointiin satsataan sekä koulutusmahdollisuuksia parannetaan, voidaan yritysten tueksi tehdä tarpeellisia joustoja työllistämisen ja investointien kynnyksen madaltamiseksi, Kulmuni linjasi.

Suosittelemme sinulle