Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Pohjois-Korean viestimet julkaisivat kuvamateriaalia: Kim Jong-un kävi vihkimässä lannoitetehtaan – yleisö räjähti hurraa-huutoihin

Kim Jong-unin terveydentilasta on liikkunut paljon spekulaatioita viime viikkoina.

Pohjois-Korean johtaja esiintyi julkisuudessa kolmen viikon tauon jälkeen
Johanna Kippo,
Markus Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Korean valtiollisten viestimien mukaan maan johtaja Kim Jong-un osallistui perjantaina lannoitustehtaan avajaisiin pääkaupungin Pjongjangin lähellä.

Kimiä ei ole nähty julkisuudessa kolmeen viikkoon ja hänen on epäilty kärsivän vakavista terveysongelmista.

Valtiollinen uutistoimisto KCNA välitti julkisuuteen kuvan Kimin vierailusta, ja myöhemmin valtiollinen televisio julkaisi videomateriaalia tehtaalla järjestetystä seremoniasta.

Kim esiintyi tilaisuudessa hyväntuulisena, hän käveli itse, joskin hieman jäykästi. Seremonian ajaksi lavalle oli varattu Kimille ja muille vieraille tuolit, joilla he istuivat.

Kansainväliset uutistoimistot eivät ole pystyneet vahvistamaan kuvamateriaalin aitoutta. Etelä-Korean Pohjois-Korean asioista vastaavan ministeriön mukaan vierailu tehtaalla olisi kuitenkin tapahtunut, kertoi uutistoimisto AP.

KCNA kertoi, että Kimin esiintyminen tehtaalla oli johtanut "jyriseviin hurraa-huutoihin". Pjongjangin lähellä sijaitsevan Suncheonin kaupungin tehtaan avajaisissa oli KCNA:n mukaan myös muuta valtion johtoa ja hänen siskonsa Kim Yo-jong.

Pikkusisarta oli povattu Kim Jong-unin seuraajaksi, mikäli tämä ei kykenisi enää johtamaan maata.

Kim Jong-un leikkaa punaista nauhaa lannoitetehtaalla.
Kim Jong-un leikkasi nauhan lannoitehtaan vihkiäisissä lauantaina. Kuva: AFP / KCNA VIA KNS

Jätti väliin tärkeän muistojuhlan

Kim Jong-unin poissaolo huomattiin, kun häneltä jäi väliin muun muassa Pohjois-Korean perustajan Kim Il-sungin syntymän vuosipäivän juhlallisuudet 15. huhtikuuta. Poissaolo noteerattiin, sillä kyseessä on sulkeutuneen valtion vuoden merkittävin juhlapäivä.

Viime viikolla Reuters kertoi Kiinan lähettäneen Pohjois-Koreaan ryhmän lääketieteen asiantuntijoita ja korkea-arvoisia virkamiehiä Kiinan kommunistisen puolueen ulkosuhteiden osastolta.

Kimin on epäilty myös olleen lomailemassa tai viettäneen aikaa eristyksissä koronavirusepidemian vuoksi.

Pohjois-Korean tilannetta tarkkaan seuraava Etelä-Korea oli jo aiemmin kertonut, ettei se ollut havainnut Pohjois-Koreassa mitään tavanomaisesta poikkeavaa toimintaa. Lauantaina Etelä-Korea kuvasi huhumyllyn synnyttäneen tarpeettomia sekaannuksia.

Pohjois-Korean johtaja on kadonnut julkisuudesta pitkiksi ajoiksi aiemminkin. Vuonna 2014 Kim oli poissa julkisuudesta yli kuukauden ja palasi valtiollisen television kuviin ontuvana, kävelykeppiin tukeutuen.

Lue lisää:

Etelä-Korea rauhoittelee huhuja Kim Jong-unista: "Hän elää ja voi hyvin"(27.4.)

Pohjois-Korean johtajan kunnosta liikkuu villejä huhuja – Tämän tiedämme nyt Kim Jong-unin terveydentilasta ja seuraajaehdokkaasta(26.4.)

Kim Jong-unin juna havaittu mahdollisesti rannikon lomakohteessa – Reuters: Kiina lähetti lääkäritiimin tutkimaan Pohjois-Korean johtajaa (25.4.)

Suosittelemme sinulle