Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Yhdysvaltain naisten jalkapallomaajoukkueen palkkataistelulle takaisku, tuomarin mukaan kyse ei ole syrjinnästä – joukkue aikoo valittaa: "Emme koskaan lopeta taistelua tasa-arvon puolesta"

Yhdysvaltain naisten jalkapallomaajoukkue haastoi maan jalkapalloliiton oikeuteen sukupuolisyrjinnästä maaliskuussa 2019.

USAn naisten jalkapallomaajoukkue
Yhdysvaltain naisten jalkapallomaajoukkue on hallitseva maailmanmestari. Kuva: Getty images
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain naisten jalkapallomaajoukkueen ja maan jalkapalloliiton välinen palkkariita sai ainakin väliaikaisen päätöksen perjantaina. Kalifornialaisen tuomioistuimen mukaan Yhdysvaltain jalkapalloliitto ei ole syyllistynyt epätasa-arvoisiin korvauksiin.

USA:n naisten jalkapallomaajoukkue WNT haastoi maan jalkapalloliiton oikeuteen sukupuolisyrjinnästä maaliskuussa 2019. Joukkue syytti liittoa epätasa-arvoisista korvauksista ja harjoitusolosuhteista. WNT vaati noin 60 miljoonan euron korvauksia.

Yhdysvaltain jalkapalloliitto kiisti syytökset ja väitti maksaneensa naisille jopa miesten maajoukkuetta enemmän. Naisten maajoukkueen mukaan jalkapalloliiton silloisen puheenjohtaja Carlos Cordeiron luvut olivat kuitenkin vääristeltyjä. Lisäksi WNT vakuutti pyytäneensä miesten kaltaista korvaussysteemiä, mutta liitto ei suostunut.

Liittovaltion tuomari R. Gary Klausner kallistui päätöksessään jalkapalloliiton puolelle. Klausnerin mukaan naisille on maksettu vuosien 2015 ja 2019 välillä keskimäärin 220 747 dollaria (199 000 euroa) per peli ja yhteensä 24,5 miljoonaa dollaria (22 miljoonaa euroa), kun miesten vastaavat summat olivat 212 000 dollaria ja 18,5 miljoonaa euroa.

Tuomari huomautti lisäksi, että naisten ja miesten erilainen palkkasysteemi johtui joukkueiden liiton kanssa neuvottelemista erilaisista sopimuksista. Tuomarin mukaan naiset olivat kieltäytyneet miesten sopimuksen kaltaisesta bonussysteemistä, mutta heidän kanssaan oli sovittu muun muassa 100 000 dollarin vuosipalkasta.

Riita johti puheenjohtajan eroon

WNT:n ja jalkapalloliiton välinen palkkariita syveni kevään mittaan. Liiton julkaiseman dokumentin mukaan miespelaajilta edellytetään naisia enemmän vastuuta, taitoa, nopeutta ja voimaa ja sen vuoksi korvaustenkaan ei pitäisi olla tasavertaisia.

Dokumentti sai osakseen kovaa kritiikkiä ja johti lopulta puheenjohtaja Carlos Cordeiron eroon. Entinen WNT-pelaaja ja vuoden 1999 maailmanmestari Cindy Parlow Cone korvasi Cordeiron tehtävässään.

Eriarvoisten korvausten lisäksi joukkue syytti kanteessaan liittoa epäreilusta kohtelusta ja esimerkiksi harjoitusolosuhteista. Tuomioistuin jättikin vielä ratkaisematta muun muassa epätasa-arvoisia matkustusoloja ja treeniolosuhteita koskevat syytökset. Ne etenevät oikeuskäsittelyyn, joka on määrä käydä kesäkuun 16. päivä Los Angelesissa.

Naisten maajoukkueen kanteen tiedottaja Molly Levinson kertoi joukkueen aikovan valittaa päätöksestä.

– Olemme shokissa ja pettyneitä päätöksestä, mutta emme luovuta. Olemme varmoja tästä ja työskentelemme sitkeästi sen eteen, ettei tätä lajia pelaavia naisia ja tyttöjä pidetä vähempiarvoisina vain heidän sukupuolensa takia, Levinson sanoi ESPN:n mukaan.

Megan Rapinoe
Megan Rapinoe voitti MM-kisojen maalipörssin. Supertähti valittiin myös turnauksen parhaimmaksi pelaajaksi. Kuva: Getty Images

Myös joukkueen tähtipelaajiin lukeutuva Megan Rapinoe otti asiaan kantaa twitter-tilillään.

– Emme koskaan lopeta taistelua tasa-arvon puolesta, Rapinoe twiittasi.

Yhdysvaltain naisten jalkapallomaajoukkueen ja maan jalkapalloliiton välit ovat olleet tulehtuneet jo vuosia. Vuonna 2016 viisi joukkueen nimekästä pelaajaa (Carli Lloyd, Megan Rapinoe, Rebecca Sauerbrunn, Hope Solo ja Alex Morgan) jätti Yhdysvaltain työtasa-arvokomissiolle valituksen liiton toiminnasta, sillä vuoden 2015 maailmanmestarit nettosivat MM-kullasta kaksi miljoonaa dollaria, kun miesten maajoukkue sai Brasilian MM-kisojen neljännesvälieräpaikasta yhdeksän miljoonaa dollaria.

Yhdysvaltain naisten jalkapallomaajoukkue on hallitseva maailmanmestari ja maailmanlistan ykkönen. Maan miesten jalkapallomaajoukkue löytyy Fifa rankingissa sijalta 22. Naisten jalkapallomaajoukkue nauttii myös suurta suosiota kotimaassaan. Esimerkiksi urheilujätti Nike tiedotti heinäkuussa, että WNT:n kotipelipaitaa on myyty enemmän kuin mitään jalkapallopaitaa koskaan aiemmin yhden kauden aikana.

Juttua päivitetty 10.10: Kanteen muita osia käsitellään oikeudessa 16. kesäkuuta.

Lue myös:

MM-kultaa voittaneen USA:n maajoukkueen ja maan jalkapalloliiton riita syvenee – liitto väittää maksavansa naisille miehiä enemmän, joukkue syyttää juonittelusta

Kohuttu supertähti piti tunteikkaan puheen MM-kultaparaatissa: ”Meidän pitää rakastaa enemmän ja vihata vähemmän” – kritisoi aiemmin Trumpia kuittailemalla presidentin iskulauseesta

Jalkapallon tasa-arvoisista korvauksista taistellut yhdysvaltalaistähti Hope Solo ylistää Suomen Palloliittoa: "Mahtava ajatusmaailma"

Suosittelemme