Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kahdet potkut SM-liigassa on pureskeltu: Tomi Lämsä on valmis palaamaan päävalmentajaksi Venäjällä – "Sain hioa omia peitsiäni syrjemmässä"

Tomi Lämsä nousi kolmen apuvalmentajakauden jälkeen Salavat Julajev Ufan päävalmentajaksi.

Tomi Lämsä Erkka Westerlund
Tomi Lämsä ja Erkka Westerlund Ufan penkin päässä Helsingissä vuonna 2017. Kuva: AOP
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

– Sen jälkeen olin pettynyt ja paljon jäi hampaankoloon. Tiesin, että haluan varmasti palata takaisin päävalmentajahommiin.

Tomi Lämsä jätti jääkiekon SM-liigan taakseen kauden 2014–2015 jälkeen, kun Lahden Pelicans antoi päävalmentajalleen potkut heikosti sujuneen kauden jälkeen. Edellisellä kaudella Jokerit oli antanut sopimuksensa toista kautta valmentaneelle Lämsälle kenkää ennen joulua.

Viisi vuotta myöhemmin Lämsä, 40, on jälleen valmis hyppäämään päävalmentajan saappaisiin. Vuoden sopimus KHL-seura Salavat Julajev Ufan kanssa julkaistiin vappuaattona. Lämsä on toiminut edelliset kolme kautta seurassa apuvalmentajana.

– Päättyneen kauden aikana alkoi tuntumaan, että nyt olisi aika ottaa uutta askelta valmentajauralla. Ilmaisin Salavatin suuntaan, että olisin kiinnostunut päävalmentajan hommasta, Lämsä avaa neuvottelujen taustoja Yle Urheilulle.

– Kevät tuli ja pelit loppuivat, ja seura otti yhteyttä, että kiinnostaako edelleen. Asiat etenivät nopeasti, saimme homman maaliin ja nyt ollaan tässä.

Ufassa Lämsä toimi ensin kauden verran Erkka Westerlundin ja sitten kaksi kautta Nikolai Tsulyginin valmennustiimeissä.

– Erkan kanssa meillä oli yhteistä historiaa jo Jokeri-ajoilta. Toimintamalli oli hyvin moderni, jokaisella valmennustiimin jäsenellä oli selkeät vastuualueet. Tsulyginin kanssa homma oli varsinkin alkuun perinteisempää venäläistä. Päävalmentajalla oli valta ja vastuu kaikesta, Lämsä kertoo.

Suurimmat erot Suomessa ja Venäjällä valmentamisessa ovat kultuurillisia. Venäjällä valmentajien ohjeet ovat ehdottomampia, kun taas Suomessa pelaajille annetaan enemmän vastuuta omasta kehittymisestä.

– Venäläiset pelaajat ovat tottuneet autoritääriseen ympäristöön. Valmentaja kertoo, mitä, miten ja milloin tehdään. Jos ohjetta ei tule, niin kauheasti ei tapahdu, Lämsä pohtii.

– Suomessa on menty paljon eteenpäin siinä, että urheilija on keskiössä. Pelaajan ajattelua pyritään kehittämään. Se ei Venäjällä ole vielä sillä tasolla kuin Suomessa.

Tomi Lämsä Jokerit
Tomi Lämsän päävalmentajapesti Jokereissa päättyi potkuihin joulukuussa 2013. Kuva: AOP

Pettymykset kasvattivat

Lämsän ensimmäinen kausi Jokerien päävalmentajana 2012–2013 toi runkosarjan voiton. Puolivälierissä runkosarjassa kymmenenneksi sijoittunut Lukko yllätti kuitenkin Jokerit voitoin 4–2. Seuraavalla kaudella Lämsä ei saanut Jokereita lentoon ja joutui joulun viettoon työttömänä valmentajana.

Uusi pesti löytyi Pelicansista, mutta pudotuspelit jäivät haaveeksi ja Lämsä sai lähteä. Kipeät muistot ovat hälvenneet vuosien saatossa.

– Tässä on ollut aikaa pureskella mennyttä. Nyt kun mietin, niin ne ajat olivat tosi opettavaisia. Ilman niitä pettymyksiä ja onnistumisia en varmasti olisi valmentajana sillä tasolla kuin nyt. Jälkikäteen tuntuu, että oli hyvä nähdä nekin vaiheet, Lämsä sanoo.

Myöhemmin pöydällä ehti olla pesti Espoon Bluesiin, mutta seura ajautui konkurssiin. Lämsä otti pari vuotta happea ja tarttui lopulta Ufan tarjoamaan mahdollisuuteen.

– Apuvalmentajan paikka sattui siihen kohtaan hyvin eikä tarvinnut olla ihan siinä polttopisteessä. Sain hioa omia peitsiäni syrjemmässä, mutta olla koko ajan tekemässä huippu-urheilumaailmassa. Nyt tuntuu siltä, että se oli paras mahdollinen vaihtoehto.

KHL:n edelliskausi jäi koronaviruksen vuoksi kesken. Ufa kaatoi neljännesvälierissä Avangard Omskin, mutta puolivälieräsarjaa Ak Bars Kazania vastaan ei koskaan päästy pelaamaan. Ensi kauden valmistelua Lämsä tekee nyt Suomesta käsin.

– Kaikki on auki, kun matkustuskielloista sun muista ei tiedä. Normaalisuunnitelman mukaan mennään sillä ajatuksella, että pelit alkaa silloin kuin pitääkin, Lämsä kertoo.

Lue myös:

Suomalaiset tekivät KHL-sopimuksia: Vittasmäki Severstaliin ja MM-kultapuolustaja Ohtamaa Lokomotiviin

Tomi Lämsästä Salavat Julajev Ufan päävalmentaja – "Pidän tätä haasteena, mutta olen valmis"

Suosittelemme