Hyppää sisältöön

Onnelliset loput jäivät synkkien tragedioiden varjoon – näin hoivakodit ja muut hoitopaikat estivät koronaa räjähtämästä käsiin

Kysyimme, miten hoivakodeissa, päiväkodissa ja terveysasemalla on palattu arkeen siellä todettujen koronatartuntojen jälkeen.

Hoivakodeista kerrotaan, että tunnelma on rauhallinen. Kuvituskuva. Kuva: Antti Kolppo / Yle
Tanja Kröger,
Ilona Pesu

Hoivakodeista on tähän saakka kantautunut synkkiä uutisia.

Aikaisemmin kerrottiin, että Suomessa hoivakodeissa on tapahtunut jo kaksi kolmasosaa koronaviruksen aiheuttamista kuolemista. Attendon hoivakodeista kahdessa on ollut asukastartuntoja. Kiuruvedellä oli kuolintapauksia, Kouvolassa puolestaan työntekijällä oli koronatartunta.

Nyt Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist kertoo, että tämän jälkeen asukastartuntoja ei ole hoivakodeissa todettu. Holmqvistin mukaan niissä lähdettiin jo aikaisessa vaiheessa kokoaikaiseen suojautumiseen ja testaamiseen.

– Kaikissa Attendo-kodeissa käytetään suu-nenäsuojia joka työvuorossa. Jos taas on epäilyjä ja korona-altistumisia, näissä yksiköissä samat hoitajat hoitavat samoja asiakkaita.

Kysyimme hoivakodeilta, miten niissä on palattu synkkien uutisten jälkeen arkeen ja pystytty ehkäisemään koronatartuntojen leviämistä. Selvitimme myös, miten työntekijän koronatartunta on muuttanut päiväkodin ja terveysaseman arkea.

Uusi asukas pysyy huoneessaan

Attendosta kerrotaan, että kun uusi asukas tulee, häntä testataan ja ensimmäisen 14 päivän ajan häntä palvellaan omaan huoneeseensa. Attendon mukaan näin estetään tartunnan kantautuminen hoivakotiin.

Ryhmissä vanhusten aktiviteetit porrastetaan ja ryhmissä on maksimissaan viisi henkilöä.

Lisäksi pyritään pitämään kahden metrin turvaväliä ja ulkoilemaan ainoastaan piha-alueella.

– Tietysti on haastavaa, että pidetään nämä välit. Ulkona turvavälit on helpompi toteuttaa, toteaa toimitusjohtaja Virpi Holmqvist.

Haastavaksi koronan jälkeen muodostuu Holmqvistin mukaan se, miten läheiset voivat tavata vanhuksia hoivakodeissa jatkossa. Suojavarusteita pitäisi jaksaa käyttää, vaikka rajoituksia höllennetään myöhemmin.

– Pidän realistisena sitä, että jatkamme suojaustoimenpiteitä vuoden loppuun varmuuden vuoksi.

Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Mehiläisen hoivakodeissa oli myös todettu aikaisemmin koronatartuntoja hoitohenkilökunnalla ja asukkailla. Mehiläisen lääketieteellisen johtajan Kaisla Lahdensuon mukaan toimenpiteitä on tehty jo alusta alkaen.

Lahdensuon mukaan asiakkaille järjestetään turvallisia ulkoilumahdollisuuksia esimerkiksi yksiköiden sisäpihoilla. Yhteyttä läheisiin pidetään puhelimella ja videopuheluilla.

Jos viranomaiset jatkossa ohjeistavat, että vierailija voi tulla yli 70-vuotiaiden luokse, tilannetta harkitaan Lahdensuon mukaan hoivakodeissa uudestaan.

– Näemme selvän hyödyn siitä, että hygieniavarusteita käytetään jatkossakin. Valitettavasti on silti mahdollista, että tartuntoja yksiköihin tulee.

Isoin huolenaihe on Lahdensuon mukaan siinä, miten normaaliin arkeen palaaminen tapahtuu, jos pandemia pitkittyy.

– Silloin ikäihmisten toimintakyky saattaa rajoitustoimenpiteiden myötä laskea.

Esperi Care: Koputetaan puuta

Myös Esperi Caressa todettiin aikaisemmin koronatartuntoja.

Esperi Caren ikäihmisten liiketoimintajohtaja Arne Köhler kertoo, että tilanne on nyt rauhoittunut. Hän sanoo, että tartunnat vähenivät merkittävästi sen jälkeen, kun suu- ja nenäsuojus otettiin käyttöön kaikissa yksiköissä.

– Ei ole tullut tartuntoja uusissa hoivakodeissa sen jälkeen. On erittäin tärkeää, että voidaan toimia ennaltaehkäisevästi. Myöskään influenssa ei ole jyllännyt. Koputetaan puuta eli varaudutaan myös siihen, että tilanne saattaa pahentua ja toivotaan parasta.

Köhlerin mukaan asukkaat eivät liiku isoissa ryhmissä ja samat hoitajat hoitavat yhtä asukasta. Lisäksi asukkaat pyrkivät oleskelemaan omissa huoneissaan.

– Jos on koronatartunta, hoitava infektiolääkäri tekee erityispäätöksen. Meillä on kaikissa kodeissa ollut käytössä suojausvarusteet. Hoitajat käyttävät hengityssuojaimia.

Köhlerin mukaan hengityssuojaintilanne on nyt hyvä. Esperillä oli varastossa asianmukaisesti suojaimia, kun koronatauti alkoi. Kulutus ollut kuitenkin nyt paljon suurempaa.

– Suojatilanne näyttää kuitenkin valoisalta. Olemme tarjonneet myös kunnille suojaimia, jos suojaimet käyvät heillä vähiin.

Terveysasema: "Tapaus ei enää puhututa"

Myös sairaalaosastoilla on todettu koronatartuntoja.

Näin kävi myös pienellä terveysasemalla. Kymenlaaksossa sijaitsevan Miehikkälän terveysaseman työntekijällä todettiin koronavirustartunta maaliskuussa.

Koko henkilökunta asetettiin karanteeniin todennäköisen altistumisen takia, ja terveysasema oli suljettuna viikon ajan. Sulku päättyi huhtikuun alussa eli noin kuukausi sitten. Nyt arki on palannut niin normaaliksi kuin se voi kansallisena poikkeusaikana palata, sanoo Terveystalon ulkoistuksista vastaava liiketoimintajohtaja Kirsi Pitkälä.

– Kyseinen tapaus ei varsinaisesti enää puhututa. Oli se toki hyvä herätys ihmisille siitä, että koronaa voi olla missä vain ja että hyvä käsihygienia on ehdottoman tarpeellista kaikkialla, Pitkälä toteaa.

Esimerkiksi siivousta oli tehostettu jo ennen kuin tartunta todettiin. Sulkuviikon aikana kaikki terveysaseman tilat puhdistettiin perusteellisesti.

Miehikkälän terveysaseman tiloja siivottiin tehostetusti jo ennen kuin koronatartunta tuli tietoon. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Leikit jatkuivat siitä, mihin ne jäivät

Kysyimme arjen jatkumisesta myös päiväkodista, jossa oli todettu koronatartunta.

Kouvolan Kuusankoskella sijaitseva Niskalan päiväkoti avasi ovensa maanantaina 27. huhtikuuta viikon sulun jälkeen.

Päiväkodin varajohtajan Päivi Vulkon mukaan arki jatkui käytännössä siitä, mihin se ennen karanteenia jäi.

Käytäntöjä on muutettu sen verran, että myös ennen aamuseitsemää saapuvat lapset menevät suoraan omiin ryhmiinsä. Normaalitilanteessa aikaisin saapuneet, eri ryhmissä olevat lapset voisivat kokoontua yhteen.

Niskalan päiväkoti Kuusankoskella Kouvolassa. Kuva: Antro Valo / Yle

Päiväkodissa oli koronatartunnan altistumisaikana noin 20 lasta neljässä ryhmässä. Saman verran lapsia on tullut päivähoitoon myös sulun jälkeen.

– Lapset jatkoivat leikkejä kavereidensa kanssa, sulku ei ole heissä näkynyt. Perheissä on varmasti käsitelty niitä asioita, mitä lapset ovat kysyneet, Vulkko kertoo.

Tavallisesti päiväkodissa on noin 80 lasta, mutta suurin osa heistä oli kotihoidossa jo ennen päiväkodissa todettua koronavirustartuntaa.

Jatkotartuntoja ei ole tullut tietoon

Miehikkälän lisäksi Kymenlaaksossa on todettu yksittäiset koronavirustartunnat hoivakodin työntekijällä, kehitysvammaisten lasten lyhytaikaisen hoidon yksikön työntekijällä, päiväkodin työntekijällä sekä perhepäivähoidossa.

Kymsoten infektioylilääkärin Risto Pietikäisen mukaan hoitopaikkaan liittyviä uusia tartuntoja ei ole todettu, mutta tartunnanselvityksissä on löytynyt joitakin hoitopaikkaan liittymättömiä tartuntoja.

Kehitysvammaisten lasten lyhytaikaisen hoidon yksikkö on suljettuna 5. toukokuuta asti, mutta Pietikäisen mukaan se avataan tämän jälkeen.

Jos työpaikalla epäillään koronavirustartuntaa, kehottaa Pietikäinen ottamaan yhteyttä esimieheen ja tartuntatautiyksikköön.

– Oleellista on edelleen se, että henkilöstö tulee terveenä töihin ja tartunnat havaintaan ajoissa, Pietikäinen sanoo.

Ohje pätee niin sosiaali- ja terveysalalla kuin muissakin työpaikoissa. Pietikäisen mukaan lääkäriin kannattaa ottaa mieluummin liian herkästi kuin viivytellen, jotta mahdollisiin tartuntoihin voidaan varautua.

– Joissain tapauksissa tieto olisi voinut tulla meille aiemminkin, Pietikäinen sanoo viitaten ylipäätään Kymsoten alueella heränneisiin koronaepäilyihin.

Juttua päivitetty 6.5. klo 9.49: Lisätty päiväkodin varajohtajan etunimi, joka aiemmin puuttui jutusta.

Juttua päivitetty 6.5. klo 11.04 Muokattu juttuun, että kun uusi asukas tulee, häntä testataan ja ensimmäisen 14 päivän ajan häntä palvellaan omaan huoneeseensa.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Suosittelemme sinulle