Hyppää sisältöön

"Suurin osa sairastaa sohvalla televisiota katsoen ja vessassa istuen" – normikoronasta toipunut Ulla Järvi toivoo arkisempaa uutiskuvastoa

Omakohtaista koronakokemusta saanut tiedetoimittaja toteaa epädramaattisten tarinoidenkin olevan tärkeää vertaistukea.

Terveysviestintää tutkinut tiedetoimittaja Ulla Järvi sai omakohtaista kokemusta koronaviruksesta. Kuva: Mikko Käkelä
Jouni Koutonen

Halikkolainen Ulla Järvi on jälleen vapaa kulkemaan.

Maanantaina hän pääsi palaamaan töihin kolmen viikon kotieristyksen jälkeen. Tosin hiljaista lienee yhden naisen toimistollakin Salon IoT Campuksella.

– On helpottavaa, kun tauti on sairastettu. En toki tiedä, millainen immuniteetti tästä syntyi. Siitäkin tulee koko ajan ristiriitaista tietoa, Järvi miettii.

Perusterveelle keski-ikäiselle korona oli kova, vaikka sen saikin sairastaa kotona.

Kun itse makasin kuumeen ja vatsavaivojen kourissa, näin uutisissa vain kuvia teho-osastoilta ja hengityskoneista. Se oli tosi pelottavaa.

Ulla Järvi

Puolitoista viikkoa kovan kuumeen aaltoilua, oksetusta, vatsavaivoja ja ripulia. Toinen puolitoista viikkoa toipumista ajoittaisine takapakkeineen.

Pääsiäistä ennen koronatestiin pääsy oli vielä kiven alla, ja puolisolta saatu tauti tarttui myös lähipiiriin. Miehelle aiheutui enemmän keuhko-oireita, aikuisella pojalla tauti oli lievempi.

– Olemme sairastaneet kotisohvalla katsomalla suoratoistopalveluita.

Tavallisen toipilaan tarinat vähissä

Suomen tiedetoimittajain liiton pääsihteerinä Ulla Järvi on seurannut koronauutisointia tiukasti.

Hän on aiemmin työskennellyt muuan muassa Suomen Lääkärilehden uutistoimittajana sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Tesso-lehden vs. päätoimittajana.

– Kun itse makasin kuumeen ja vatsavaivojen kourissa, näin uutisissa vain kuvia teho-osastoilta ja hengityskoneista. Se oli tosi pelottavaa. Tuntui, että kaikki rajoitustoimet pystyttiin tällä kuvastolla perustelemaan hyvin. Ihmiset on säikytetty puolikuoliaiksi.

Yleisesti ottaen hän kiittelee toimittajakollegoita koronauutisoinnista sekä ruutuihin ja palstoille marssitettuja asiantuntijoita tilanteen avaamisesta.

Ulla Järvi toipui perheensä kanssa tavalliseksi luonnehditusta koronasta kotisohvalla. Kuva: Mikko Käkelä

Diagnoosin "tavallisesta koronasta" saanut Ulla Järvi yritti etsiä kohtalotovereiden tarinoita verkosta, mutta niitä ei juuri löytynyt.

Sen sijaan oli kyllä julkkisten dramaattisia kertomuksia sairaalakokemuksista. Onneksi suurin osa tartunnan saaneista selviää ilman sairaalahoitoa.

– Tavallisen vessanpytyllä istuvan koronapotilaan tarina ei ole välttämättä kelvannut mediaan, arvelee Järvi.

Arkiset kokemukset tärkeää vertaistukea

Kolumnivuoronsa lähestyessä Ulla Järvi päätti kertoa omista kokemuksistaan Maaseudun tulevaisuudessa (siirryt toiseen palveluun) viime viikolla.

Päätös vaati pitkän pohdinnan kommenttien arvaamattomuuden takia. Palaute on kuitenkin ollut kiittävää, arkisetkin sairauskertomukset ovat monelle tärkeää vertaistukea.

– Haluan kertoa tavallisesta koronasta, jossa vessapaperin loppuminen on aidosti suurempi uhka kuin hengityskoneeseen joutuminen, toteaa Ulla Järvi.

Onneksi vain pieni osa koronatartunnan saaneista tarvitsee tehohoitoa. Arkistokuva Saksasta. Kuva: Sascha Steinbach / EPA

Tärkeä tietolähde olivat päivittäin soittaneet terveydenhoitajat. Heille oli kertynyt "pöytälaatikkotietoa" kotona sairastettavan normikoronan moninaisista oireista ja siitä, kuinka toipuminen on hidasta ja aaltoilevaa.

– Arkisen ja epädramaattisen koronan sairastamisen asiantuntijoita voisi välillä haastatella tiedotusvälineissäkin.

Sairauden esittäminen haaste medialle

Taudit ja sairaudet ovat aina hankalia kuvitettavia tiedotusvälineille, huomauttaa tiedeviestintää tutkinut Ulla Järvi.

Jyväskylän yliopistosta vuonna 2011 valmistuneessa journalistiikan väitöksessään Media terveyden lähteillä hän perehtyi terveyden ja sairauden kuvaamiseen tiedotusvälineissä.

– Haastatellut mielenterveyspotilaat ovat kasvottomia anonyymeja, mustaa valoa ja varjoa. Kuolema taas on syksyn lehtiä ja mätänevää maata, Järvi luettelee muutamia yleisiä esimerkkejä.

Koronaviruksesta näyttää tulevan arkinen seuralaisemme vielä pitkäksi aikaa. Arkitodellisuus on useimmiten lähellä tavallista flunssaa potevan pärskimistä.

– Suurin osa meistä sairastaa kotisohvallaan televisiota katsellen. Taudinkuva voisi normalisoitua myös mediakuvastoissa, toivoo Ulla Järvi.

Elämään kuuluu epävarmuus

Uutta koronavirusta ja sen aiheuttamaa Covid-19-tautia tutkitaan kuumeisesti eri puolilla maailmaa.

Se on tietysti hyvä asia, mutta tavalliselle median seuraajalle jatkuva uutisvyöry voi olla ahdistavaa. Tulokset ovat osin keskenään ristiriitaisia, ja mallinnukset muuttuvat alati.

– Kestävyyskuntomme on koetuksella juuri ristiriitaisen tutkimustiedon takia. Se täytyy vain hyväksyä, vaikka nykyihmisen on vaikea hallita epävarmuutta, sanoo Ulla Järvi.

Koronatoipilaana hän odottaa itsekin jännittyneenä jotain varmaa tietoa immuniteetin muodostumisesta. Tuoreesta taudista sitä vain ei ole vielä saatavilla.

Oma lukunsa on väärän, jopa vahingollisen tiedon levittäminen. Terveys-huuhaa on ollut viime vuosina Ulla Järven tutkimuskohteena.

– Emme ole siltäkään suojassa. Hopeavedellä näytetään hoidettavan koronaakin. Puhutaan paljon immuniteetin buustaamisesta ja että ketodieetillä estetään korona. Humpuukia näkee paljon.

Ulla Järvi toivoo nyt kaikilta kärsivällisyyttä. Keskustelupalstoilla hän on havainnut jo koronaväsymystä, joka purkautuu myös vihamielisyytenä. Koronaviruksen saaneita saatetaan syyllistää, ja kauppareissulla jokainen kanssaihminen koetaan uhaksi.

– Tämä on tauti, joka kyllä koettelee. Onhan todella surullista, että ihmisiä menehtyy. Mutta meidän täytyy hyväksyä, että olemme osa luontoa, ja luonnossa tällaista tautia liikkuu. Kunhan ei menetetä ihmisten luottamusta toisiinsa.

Mitä mieltä olet siitä, miten koronasta ja varsinkin koronapotilaista on mediassa kerrottu? Voit osallistua keskusteluun keskiviikkoiltaan klo 23:een asti.

(Korjattu 5.5.2020 kello 20.21 Järvi sai tartunnan puolisoltaan, ei tuttavalta)

Lue lisää:

Tiedetoimittaja Ulla Järven kolumni Maaseudun tulevaisuudessa (siirryt toiseen palveluun)

12 päivää elämän ja kuoleman rajalla – korona vei nuoren naisen teho-osastolle: "En toivo kenenkään joutuvan kokemaan tätä helvettiä"

Vitamiiniöverit, mielenhallintaa ja hopeavettä keuhkoihin – koronapelkoa lääkitään tavoilla, jotka vievät rahat tai pahimmillaan terveyden

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Suomesta ja maailmalta

Kuuntele Kulttuuriykkönen: Korona on ehtymätön sammio journalismille (Yle Areena)

Suosittelemme sinulle