Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Näiden rajoitusten purkamisesta ja jatkamisesta hallitus päätti – katso koko lista tästä

Ravintolat avautuvat asteittain kesäkuun alusta, kokoontumisrajoitusta löysätään 50:een ihmiseen, yli 70-vuotiaiden toivotaan jatkossakin pysyvän karanteenin omaisissa oloissa.

Hallituksen tiedotustilaisuus
Matti Konttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitus kertoi maanantaina linjauksistaan liittyen koronarajoitusten purkamiseen ja jatkamiseen.

Hallitus teki linjauksensa alivaltiosihteeri Martti Hetemäen "korona exit"- työryhmän tekemän 1. vaiheen raportin pohjalta.

Hallitus tekee linjauksista periaatepäätöksen valtioneuvoston yleisistunnossa. Periaatepäätöksessä hallituksen linjauksia avataan tarkemmin.

  • Yle seurasi hallituksen tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä tässä jutussa. Voit katsoa tallenteen tiedotustilaisuudesta myös tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Näitä rajoituksia puretaan

Kirjojen ja muiden aineistojen uloslainaaminen kirjastoista sallitaan heti. Kirjastoissa oleskelu ei ole mahdollista.

Ravintolat saavat avata ovensa asteittain 1. kesäkuuta. Avaaminen edellyttää, että nyt tehtävien rajoitusten purkamisen vaikutukset ja myöhempi yleinen epidemiologinen tilannearvio sitä tukevat.

Ravintoloiden avaaminen edellyttää lain muuttamista siten, että ravintolatoiminnalle voidaan asettaa esimerkiksi asiakasmääriä ja anniskeluaikoja koskevia rajoituksia. Lakimuutosehdotukset tuodaan hallituksen käsittelyyn viimeistään 13. toukokuuta.

Rajaliikenteen rajoituksia puretaan 14. toukokuuta alkaen niin, että Schengenin sisärajat ylittävässä liikenteessä sallitaan pysyvään työsuhteeseen ja toimeksiantoon perustuva työmatkaliikenne sekä muu välttämätön liikenne.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työmatkaliikenne sallitaan jälleen Suomen ja Viron välillä. Käytännöstä tulee sama kuin Ruotsin ja Suomen välisessä työmatkaliikenteessä tällä hetkellä. Edelleen kaikkien työmatkalaisten osalta pätee omaehtoinen karanteeni, 14 vuorokautta.

Ulkoharrastuspaikat avataan 14. toukokuuta alkaen kokoontumisrajoituksia noudattaen.

Urheilukilpailut ja -sarjat voidaan käynnistää 1. kesäkuuta alkaen erityisjärjestelyin.

Koronarajoitusten purkuaikataulu
Kuva: Valtioneuvosto, grafiikka Leena Luotio / Yle

Seuraavat julkiset sisätilat avataan 1. kesäkuuta alkaen hallitusti ja asteittain:

Valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset.

Lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja vapaassa sivistyössä voidaan palata lähiopetukseen hallitusti ja porrastetusti 14. toukokuuta alkaen. Hallitus kuitenkin suosittelee, että näissä oppilaitoksissa jatketaan etäopetusta lukukauden loppuun.

Taiteen perusopetuksen järjestämistä koskevat rajoitukset ovat voimassa 13. toukokuuta asti, jonka jälkeen näiden oppilaitosten tilat avataan vastaavasti lähiopetukselle.

Näitä rajoituksia jatketaan tai löysätään

Rajoitukset vierailuista sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä ovat yhä voimassa toistaiseksi.

Yli 70-vuotiaiden suositellaan edelleen välttävän fyysisiä kontakteja mahdollisuuksien mukaan eli heidän toivotaan jatkossakin pysyvän karanteenin omaisissa oloissa. Hallitus tarkastelee asiaa seuraavan kerran kesäkuun loppuun mennessä. Vanhainkodeissa etsitään uusia käytäntöjä turvallisten vierailujen mahdollistamiseksi.

Etätyösuositus jatkuu toistaiseksi. Suositusta arvioidaan uudelleen kesän jälkeen.

Vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ei toistaiseksi suositella, ja ulkoministeriön matkustusohjetta jatketaan tältä osin. Sisäministeriö laatii tarkemman ohjeistuksen rajaliikenteen asteittaisesta avaamisesta. Hallituksen mukaan rajaliikenteen rajoitusten purkutoimia pitää koordinoida EU-tasolla.

Isojen, yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen on hallituksen linjauksella kielletty 31. heinäkuuta saakka.

Kokoontumisrajoitusta lievennetään nykyisestä 10 ihmisestä enintään 50 ihmiseen 1. kesäkuuta alkaen toistaiseksi. Tilanne arvioidaan uudelleen kesäkuun loppuun mennessä.

50 hengen kokoontumisrajoitusta sovelletaan julkisten kokoontumisten lisäksi (suositukseen perustuvana toimintaohjeena) myös yksityisen ja kolmannen sektorin järjestämissä tilaisuuksissa, kulttuuri-, harraste-, liikunta- ja urheilutapahtumissa sekä uskonnollisissa tilaisuuksissa.

Sisätilojen ja alueellisesti rajattujen ulkotilojen, kuten huvipuistojen, eläintarhojen, kirjastojen ja elokuvateattereiden osalta turvallisuus varmistetaan rajaamalla asiakasmääriä, asettamalla turvaetäisyyksiä ja ohjeistamalla hygieniasta.

Voit keskustella aiheesta 5.5. kello 23:een asti.

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta.

Suosittelemme sinulle