Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kokkolasta energiavarastoratkaisu Kiinaan

Ylijäämälämmön varastoinnista maaperään on kokemusta muun muassa Finn Springin tehtailta Toholammilta.

Kuvassa maahan porattuja lämmönvaihtimia
Lämmön varastoinnissa aurinkokeräimillä tuotetaan 90 asteista glykolia, joka kierrätetään maahanporattujen lämmönvaihtimien kautta takaisin keräimiin ja lämpö siirtyy maahan. Vastaavasti toisin päin lämpö kerätään maasta takaisin käyttöön. Kuva: Heliostorage
Petra Haavisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokkolalainen yritys toimittaa energian kausivarastointijärjestelmän Kiinan Guangzhouhun.

Teknologiayritys Heliostorage on tutkinut viisi vuotta teknologiaa, jota tarvitaan lämpöenergian varastoinnissa maaperään.

Kokkolalaisfirman sopimus sisältää kausivaraston suunnittelun, työnjohdon rakennusvaiheessa, materiaalit, varaosat ja yrityksen varastointiohjaimen.

Energian varastointia maaperään on tutkittu vuosikymmenien ajan monissa yliopistoissa, ja pilotteja on rakennettu ympäri maailman. Keski-Pohjanmaalla kesän ylijäämälämpöä on varastoitu maaperään muun muassa Finn Springin tehtailla Toholammilla. Vastaava järjestelmä on rakenteilla Kaustisen Evankeliselle Opistolle.

Heliostoragen kehitysjohtaja Timo Sivulan mukaan varastointiin sopii hiekan ja saven kosteasta sekoituksesta koostuva maaperä.

– Pohjanlahden ranta on käytännössä tällaista maaperää. Sitä löytyy myös Kiinan Guangzhousta, joten se soveltuu meidän projektiimme hyvin. Suomen kallioperä sen sijaan on tähän hankkeeseen sopimatonta, sillä siinä on korkea lämmönjohtavuus.

Suosittelemme sinulle