Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Helsingin seudun raiteilla liikennöi jatkossakin VR – Projektijohtaja: "Suurin yksittäisellä kilpailutuksella saavutettu säästö HSL:n historiassa"

VR voitti tarjouskilvassa yksityisen brittikilpailijan. Kilpailu pääkaupunkiseudun junaliikenteestä alkoi kaksi vuotta sitten.

Kuvassa on lähijuna Ilmalassa.
Kilpailutus pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteestä ratkesi tiistaina. Kuva: Silja Viitala / Yle
Susanna Siironen,
Esa Koivuranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääkaupunkiseudun lähijunaliikennettä operoi tulevinakin vuosina valtionyhtiö VR, kertoo HSL.

Helsingin seudun liikenteen HSL:n hallitus päätti operaattorista tänään tiistaina. HSL:n tehtävänä on hankkia joukkoliikennepalvelut jäsenkuntiensa alueella.

Kymmenen vuoden mittainen sopimus alkaa ensi vuoden kesäkuussa. VR on operoinut lähijunaliikennettä tähänkin asti.

HSL:n tiedotteen mukaan uuden sopimuksen arvo on vuodessa 36 miljoonaa euroa, ja koko sopimuskaudella noin 400 miljoonaa euroa.

HSL kertoo, että kilpailutuksen tuloksena sopimukseen kuuluvien tehtävien hintataso on alentunut jopa 40 prosentilla vuodesta 2015. Uudella, kymmenen vuoden sopimuskaudella syntyy säästöjä arviolta 275 miljoonaa euroa.

Projektijohtaja Kimmo Sinisalo HSL:stä kertoo, että valittu tarjous tuottaa odotuksia suuremmat säästöt sopimuskaudella.

– Kilpailutuksen vaikutuksesta tullaan säästämään satoja miljoonia, tämä on ylivoimaisesti suurin yksittäisellä kilpailutuksella saavutettu säästö HSL:n historiassa, Sinisalo sanoo.

Sinisalon mukaan säästöt helpottavat koronatilanteesta johtuvaa painetta ryhtyä tulevaisuudessa lippujen hintojen korotuksiin.

– Nämä säästöt ovat siinä mielessä hyvin tervetulleet, että ne parantavat HSL:n mahdollisuuksia selvitä lähivuosina ilman matkustajille haitallisia toimenpiteitä.

VR lupaa lisää asiakaspalvelua ja parempaa täsmällisyyttä

Asiakkaille ensi vuoden kesäkuussa voimaan astuvalla sopimuksella ei HSL:n Sinisalon mukaan ole suoraa vaikutusta.

– Ei ole mitään suoraa vaikutusta hintoihin eikä myöskään liikenteen tarjontaan. Junaliikennettä säätelee lähivuosina erityisesti se, väheneekö kysyntä pidemmällä aikavälillä, ja miten meidän budjetti riittää.

VR:n toimitusjohtaja Rolf Jansson iloitsee uudesta sopimuksesta, koska kasvava kaupunkiliikenne on VR:lle strategisesti tärkeä. Jansson kertoo, että VR:n tarjouksessa on yli sata kehittämistoimenpidettä.

– Merkittävin muutos on se, että hyödynnämme dataa ja analytiikkaa huomattavasti enemmän verrattuna aikaisempaan. Keräämme dataa esimerkiksi asiakastarpeesta, kalustosta, infrasta, sääolosuhteista, ja hyödynnämme sitä, kun optimoimme liikennettä.

Uusi sopimus näkyy asiakkaille muun muassa asiakaspalvelun määrän lisääntymisenä, kertoo Jansson.

– Meidän konnarit on sekä asemilla että junissa. Myös konduktöörien esimiehet liikkuvat junissa ja asemilla enemmän.

Lisäksi VR aikoo myös tehostaa täsmällisyyttä ja luotettavuutta.

– Parannetaan kunnossapitoa, ja kehitetään liikenteen ohjausta, jotta mahdolliset häiriötilanteet ratkeavat nopeammin. Asiakkaille se tarkoittaa käytännössä täsmällisempää ja luotettavampaa liikennettä, Jansson summaa.

Kilpailutukseen kaksi tarjousta, toinen tarjouspyynnön vastainen

HSL käynnisti pääkaupunkiseudun junaliikenteen kilpailutuksen vuonna 2018.

Lähijunaliikenteestä oli kiinnostunut useampi ulkomainen yhtiö. Lopulta kilpailuun tuli määräaikaan eli helmikuun alkuun mennessä kaksi ehdotusta.

HSL kertoo tiedotteessaan, että tarjouksen jättivät VR ja brittiläinen yksityinen Go-Ahead Group.

Näistä Go-Ahead Groupin tarjous hylättiin tarjouspyynnön vastaisena, mutta HSL:n mukaan VR oli parempi tarjousten vertailussa sekä laadussa että hinnassa.

Kaksi vuotta sitten HSL kertoi ongelmana olleen, etteivät suorahankintasopimukset monopoliasemassa olevan VR:n kanssa ole olleet hinnoiltaan ja ehdoiltaan edullisia. Kilpailutuksella tavoiteltiinkin muun muassa kustannusten läpinäkyvyyttä sekä kustannussäästöjä.

Nyt tilattu lähijunaliikenne kattaa kaupunkiradat Keravalle ja Espoon Leppävaaraan, Kehäradan sekä Rantaradan liikenteen Siuntioon saakka.

Valittu yritys vastaa junaliikenteen operoinnista sekä esimerkiksi junien kunnossapidosta ja siivouksesta. Operaattori saa junat käyttöönsä pääkaupunkiseudun junakalustoyhtiöltä ilman erillistä korvausta.

Kilpailutusta suunniteltiin myös muualla rautatieliikenteeseen

Pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteen ohella kilpailutusta suunniteltiin myös muulle rautateiden henkilöliikenteelle. Kilpailutus oli tarkoitus aloittaa Etelä-Suomen taajamaliikenteestä. Sen valmistelu kuitenkin keskeytettiin viime kesänä.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan valmistelun aikana oli käynyt ilmi, ettei kilpailutuksessa pystyttäisi etenemään suunnitellusti.

HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi sanoi jo vuonna 2017, että silloisen hallituksen suunnitelmat eivät vaikuta Helsingin seudun junaliikenteeseen suuntaan tai toiseen. Päätös kilpailutuksen periaatteista oli tehty aiemmin, samoin pakollinen EU-ilmoitus kilpailutuksesta.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 6. toukokuuta kello 23 asti.

Lue myös:

Syrjäyttääkö kilpaileva yhtiö VR:n? HSL sai kaksi tarjousta lähijunaliikenteen tarjouskilpailussa

Tukholman raideliikennettä hallitseva aasialaisjätti hamuaa jo osaansa Suomen rautateistä: "Pidämme siitä, mitä näemme"

Ruotsalaiset kiinnostuneita Suomen avautuvasta junaliikenteestä

Suosittelemme