Porvoo aikoo leikata kaupungin palveluita, henkilöstömenoja ja investointeja koronakriisin talousvaikutusten vuoksi. Käytännössä esimerkiksi sosiaalipalveluja vähennetään, uudisrakentamista ja kiinteistöjen korjauksia siirretään sekä henkilöstöä lomautetaan.
Porvoon taloudessa oli tarve leikata menoja jo ennen korona-aikaa 10 miljoonaa euroa. Nyt kaupunki arvioi, että koronakriisi heikentää kaupungin taloutta tänä vuonna lisää noin 15–20 miljoonaa euroa.
Muutoksia kaupunkilaisten palveluihin
Porvoo suunnittelee lapsi- ja perhepalveluissa muun muassa nuorten ilmaisen ehkäisyn ja vauvaperheiden ennaltaehkäisevän kotipalvelun lopettamista, lastensuojelun laitossijoituksen vähentämistä sekä ostopalveluiden vähentämistä perheneuvolassa, lasten lääkinnällisessä kuntoutuksessa ja kotipalvelussa.
Kaupunki aikoo karsia mahdollisesti myös työllisyyttä edistäviä pajoja sekä luopua Piispankadun terveysasemasta.
Vanhus- ja vammaispalveluissa lykätään apuvälineiden ja kalusteiden hankintoja, vähennetään ostopalveluja ja sijaisten käyttöä. Omaishoidon tuen maksaminen lakkautettaisiin, kun vuosittainen määräraha on käytetty.
Koulutuspalveluissa haetaan säästöjä muun muassa kouluruokailussa ja siivouksessa, koulumatkoissa koulukuljetusraja nousisi viiteen kilometriin. Lisäksi aiotaan sulkea pieniä päiväkoteja, kuten Kaarenkylän, Bjurbölen ja Epoon päiväkodit sekä Pellingin ryhmäperhepäivähoitoyksikkö. Näiden sijaan perheille tarjottaisiin palveluseteliä yksityisiin päiväkoteihin.
Porvoo aikoo vähentää myös perhepäivähoitoa, sulkea avoimet perhekahvilat ja tehdä muutoksia taiteen perusopetuksessa, vapaassa sivistystyössä sekä liikuntapalveluissa.
Kiinteistöpuolella viheralueiden hoito- ja kunnossapitotasoa lasketaan, taksoja aiotaan korottaa kaupunkisuunnittelussa, rakennusvalvonnassa ja ympäristönsuojelussa.
Suunnitelmiin voi tutustua kaupungin verkkopalvelussa. Kaupunkilaisilla on mahdollisuus antaa palautetta verkkolomakkeella 12. toukokuuta asti. Palaute esitellään kaupunginhallitukselle ohjelman käsittelyn yhteydessä.
Henkilöstöä lomautetaan
Tiukka talous näkyy myös kaupungin työntekijöiden arjessa. Henkilöstö joutuu kahden viikon lomautuksiin.
– Tällä hetkellä neuvotellaan pääosin kahden viikon lomautuksista. Sen jälkeisiä suunnitelmia ei ole, mutta talouden kehitystä toki seurataan jatkuvasti, sanoo henkilöstöjohtaja Anu Kalliosaari.
Lisäksi henkilöstölle tarjotaan myös viikon mittaista talkoovapaata viiden työpäivän palkalla.
Uusien työntekijöiden rekrytointeja siirretään ja määrärahoja sijaisten palkaamiseen supistetaan. Lisäksi suunnitelmissa on muun muassa lakkauttaa koululääkärin virka ja vähennetään kesätyöntekijöitä.
Porvoo aikoo leikata miljoonia eri toimialoilta
Porvoon kaupunki on laatinut luonnoksen talouden tasapainiottamiseksi vuosille 2020–2026. Ohjelmaa esiteltiin tiedotusvälineille tiistaina.
Kaupunki hakee korjausta leikaamalla keskimäärin 5 miljoonaa euroa eri toimialoilta tänä ja ensi vuonna. Lisäksi Porvoo harkitsee investointien siirtämistä noin 6,5 miljoonalla eurolla, henkilöstömenojen leikkaamista 3–5 miljoonalla eurolla sekä korottavansa muun muassa kunnallisveroprosenttia, kiinteistöveroa ja asiakasmaksuja. Lisäksi kaupunki arvioi saavansa valtion tukea noin 6–10 miljoonaa euroa.
Suunnitelmissa on tehdä leikkauksia jokaisella toimialalla. Esimerkiksi sosiaalitoimessa säästöt olisivat 1,5 miljoonaa euroa ja sivistystoimessa 2,5 miljoonaa euroa.
Porvoon kaupunginhallitus käsittelee talousohjelmaa 18. toukokuuta, ja valtuuston on tarkoitus tehdä päätös siitä 27. toukokuuta.
Helpotusta ei ole tulossa lähivuosillekaan. Porvoon kaupungin mukaan ensi vuonna kasvavat erityisesti erikoissairaanhoidon kustannukset ja verotulojen kertymä jäänee odotetusta.
Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujulan mukaan nyt kaavaillut leikkaus- ja supistusaikeet riittäisivät kuluvan vuoden osalle, mutta tiukkeneva talous vaikeuttaa vuoden 2021 talousarvion laatimista.
Lue myös: