Entistä useammilla yrityksillä on vaikeuksia maksaa sähkölaskunsa koronakriisin vuoksi.
Yrittäjät ovat pyytäneet sähköyhtiöiltä lisäaikaa laskujen maksamiseen tai laskuille on neuvoteltu kokonaan uusi maksuohjelma.
– Näitä tapauksia on vielä rajallinen määrä, mutta ne ovat selkeässä kasvussa, kertoo Savon Voima verkon liiketoimintajohtaja Matti Ryhänen.
Sama ilmiö on näkynyt myös Kuopion Energiassa ja Pohjois-Karjalan Sähkössä.
Sen sijaan Pohjois-Karjalan Sähkössä myös kuluttajien maksuaikapyyntöjen määrä on kasvanut jo viimeisten kolmen vuoden aikana.
Savon Voima ei alenna sähkönsiirtomaksua
Korona-kevään aikana muutama sähköyhtiö on päättänyt alentaa kuluttajien ja pienyrittäjien sähkönsiirtomaksuja.
Sähkönsiirtomaksu kattaa keskimäärin kolmanneksen koko sähkölaskusta. Toinen kolmannes on sähkön hintaa ja loput veroa.
Sähkön hintatilastot löytyvät Energiaviraston verkkosivulta.
Turussa sähkönsiirrosta vastaava Turku Energia Sähköverkot alensi sähkönsiirron perusmaksua 50 prosentilla huhtikuusta lähtien puoleksi vuodeksi.
Kokkolan Energiaverkot puolitti sähkönsiirron energiamaksun huhti- ja toukokuun ajaksi.
Pohjois-Karjalan Sähkö päätti alentaa maksua sähkönsiirron osalta 50 prosentilla touko-elokuun väliseksi ajaksi.
Sähkönsiirron hinnan alentamisesta on keskusteltu myös Savon Voimassa, mutta sähköyhtiö päätti kuitenkin olla laskematta hintaa.
– On parempi, että autamme työllistämällä yrittäjiä, Ryhänen perustelee.
Savon Voiman tänä vuonna teettämän selvityksen mukaan sähköverkon investoinnit työllistävät yhtiön oman henkilöstön lisäksi 450 työntekijää vuosittain. Sähköntuotanto ja kaukolämpö työllistävät noin 230 henkilöä.
Savon Voiman oman henkilöstön määrä on 150.
Kuluttaja hyötyisi alennuksesta muutamia euroja
Kuinka paljon kuluttaja säästäisi rahaa, jos sähkösiirtomaksua alennettaisiin?
Savon Voiman oman laskelman mukaan säästö kuukaudessa olisi kerrostaloasukkaalle 2,26 euroa, pienomakotitalo- tai rivitaloasiakkaalle 8,48 euroa ja suorasähkölämmitteiselle omakotitalolle 9,30 euroa. Taloyhtiöille vaikutus olisi noin 1–3 euroa huoneistoa kohden.
Savon Voimassa katsotaan, että alennuksen asiakaskohtaiset vaikutukset ovat vähäisempiä kuin yhtiön työllistämisen alueelliset vaikutukset.
Tutkija panostaisi alennuksiin
Koronan suorat vaikutukset Suomen sähkömarkkinaan ja sähkönsiirtoon ovat toistaiseksi hyvin vähäiset.
– Yhtiöt ovat kohtuullisen turvattuja näissä oloissa. Maksavia asiakkaita on paljon ja laki takaa tuoton, sanoo Aalto yliopistossa koronaviruspandemian vaikutuksia sähkömarkkinoihin seuraava tutkija Iivo Vehviläinen
Se miten koronaviruksen liikkeelle laittama taloudellinen taantuma vaikuttaa säävarmojen verkkojen rakentamiseen on epävarmaa.
Kun vaakakupeissa ovat sähköyhtiöiden säävarmojen verkkojen rakentaminen ja sähkönsiirtomaksujen alentaminen, Vehviläinen kallistuu maksujen alentamisen puolelle.
– Talouden isossa kuvassa on nyt entistä tärkeämpää vapauttaa rahoja sähköverkkojen rakentamisesta tehokkaampaan käyttöön, Vehviläinen toteaa.
"Teollisuuden sähkönkäyttö vähenee jo kesällä"
Koronavirusepidemia tulee todennäköisesti näkymään myös sähköntarpeen vähenemisenä lähiaikoina.
– Luulen, että kesällä jo nähdään oireita siitä, että teollisuuden sähkönkäyttö vähenee, arvioi Savon Voima verkon liiketoimintajohtaja Matti Ryhänen.
Jos yritysten sähköntarve pienenee esimerkiksi 5–10 prosenttia, vaikuttaa se Savon Voima verkon investointien rahoitukseen ja pahimmassa tapauksessa keskeyttää joitain säävarman verkon rakentamisprojekteja.
Kokonaisuuteen vaikuttaa myös menneen talven ja alkukevään leuto sää.
– Tämän lisäksi asiakkaiden maksuvaikeudet ja teollisuuden heikentyvä tilanne vaikuttavat Savon Voima Verkon tilanteeseen negatiivisesti, Ryhänen ennakoi.
Helpotusta tilanteeseen tuovat heikentyneen sähköntarpeen vuoksi edellisiä vuosia pienemmät kantaverkkomaksut. Savon Voima verkon verkostossa on ollut myös vähän vikoja.
Myrskyjen suhteen kesä tulee olemaan hankalaa aikaa, koska tuolloin osa henkilöstöstä joutuu työskentelemään samoissa tiloissa. Tällä hetkellä työntekijät tekevät töitä etänä tai hajautettuna eri tiloihin.
– Ja jos meillä on kesällä paljon sairastuneita, meille tulee resurssipula. Toivottavasti näin ei käy, Ryhänen kertoo.
Lue lisää: