Hyppää sisältöön

Kiasma ja Ateneum avaavat ovensa kesäkuun alussa – Finnkino tähyää heinäkuun puoliväliin, kesäteattereiden peli pelattu

Taiteen ja kulttuurin kentällä on vielä epäselvää, miten 50 hengen rajoituksia pitää noudattaa ja ketä ne koskevat.

Kiasma avaa ovensa kesäkuun alussa. Sisään pääsee ehkä 100 ihmistä tunnissa. Kuva: AOP
Miia Gustafsson,
Jonni Aromaa

Suomen tärkeimmät taidemuseot ovat ensimmäisten joukossa avaamassa oviaan koronaepidemian aiheuttamien rajoitusten hellittäessä kesäkuun ensimmäisestä päivästä lähtien. Silloin 10 hengen kokoontumisrajoitus kasvaa 50 henkeen. Lisäksi julkisia tiloja, kuten valtion ja kuntien museoita ja kirjastoja avataan.

Kansallisgalleriassa on tehty jo ennakkoon valmisteluja museoiden mahdollisen avaamisen varalta. Ateneum, Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo avaavat ovensa tiistaina 2. kesäkuuta.

Kansallisgallerian pääjohtaja Risto Ruohonen kertoo, että museoissa on suunniteltu jo jonkin aikaa, miten ihmiset voivat vierailla turvallisesti Kansallisgallerian museoissa.

– Museoissamme on melko isoja saleja, joten kävijärajoitusten ja turvavälien noudattaminen onnistuvat.

Suunnitelmat vaativat vielä viilausta, mutta Kansallisgalleriassa on arvioitu, että museoon voisi ottaa noin 100 kävijää tunnissa turvallisesti sisään.

– Seuraamme tietenkin koko ajan, ettei yleisömäärä nouse liikaa, Ruohonen painottaa.

Mitään yleisöryntäystä museoihin ei kuitenkaan odoteta.

– Luulen, että ihmiset liikkuvat aika varovaisesti. Lisäksi turistivirrat puuttuvat kokonaan.

Yleisötilaisuuksia museoissa ei järjestetä kesän aikana.

Suomen museokenttää edustavassa Museoliitossa iloitaan hallituksen linjauksesta.

– Jos katsotaan museoiden taloutta, tällä on ratkaiseva merkitys, Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä toteaa.

Hän odottaa vielä viranomaisilta tarkennuksia siitä, koskeeko 50 hengen raja myös museoita, sillä ihmiset eivät ole museoissa samassa tilassa yhtä aikaa.

Pääministeri Sanna Marin kertoi koronaepidemian aiheuttamien rajoitusten purusta maanantaina. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Elokuviin ehkä myöhemmin kesällä

Elokuvateattereiden avaaminen kesäkuun alussa näyttää vielä tänään epävarmalta, vaikka hallitus linjasi maanantaina, että teatterit voivat avata silloin ovensa.

Suomen elokuvateatteriliiton puheenjohtaja Aku Jaakkola kertoo, että alalla odotetaan tarkennuksia hallituksen linjaukseen ennen kuin toiminnan uudelleen aloittamista voidaan suunnitella.

– Yksityiskohdissa on vielä aika paljon epäselvyyttä, Jaakkola sanoo.

Hän toteaa, että edellinen kymmenen hengen rajoitus aiheutti alalla melkoisesti päänvaivaa.

– Saimme siitä viranomaisilta neljä erilaista tulkintaa, Jaakkola toteaa.

Nyt Elokuvateatteriliitossa odotetaan viranomaisten ohjeita.

– Viime kerralla asiaa korjailtiin ministereiden tviiteissä, joten odotamme tällä kertaa rauhassa, Jaakkola sanoo.

Elokuvateattereiden avaamiseen vaikuttavat hänen mukaansa kolme asiaa: viranomaisten kanta, uusien, kansainvälisten elokuvien ensi-illat sekä ihmisten halukkuus lähteä elokuviin poikkeustilanteessa.

Esimerkiksi Ruotsissa elokuvateatterit ovat saaneet pitää rajoitetusti ovensa auki, mutta ihmiset eivät ole käyneet elokuvissa.

Myös Finnkinossa odotetaan herkeämättä viranomaisten ohjeita, joiden mukaan elokuvateattereiden uudelleen avaamista voidaan suunnitella.

– Osana näitä suunnitelmia elokuvateattereidemme laajamittainen uudelleen avaaminen riippuu siitä, onko meillä vahva elokuvatarjonta, Finnkinon myyntijohtaja Hannele Wolf-Mannila toteaa.

Tällä hetkellä laajamittainen tarjonta näyttäisi hänen mukaansa alkavan heinäkuun puolivälin jälkeen, kun ensi-iltaan pitäisi tulla tieteistoimintatrilleri Tenet ja sotaelokuva Mulan.

Suomessa on yli 170 elokuvateatteria, ja markkinoita hallitsee ylivoimaisesti Finnkino.

Finnkinolla on suuria monisaliteattereita Suomen suurimmissa kaupungeissa. Yritys odottaa isoja elokuvia ennen kuin ovia voidaan alkaa avata. Sitä ennen täytyy tietää viranomaisten ohjeet. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kesäteattereiden menetetty kesä

Kesäteattereita hallituksen uudet linjaukset eivät lämmitä. Suurin osa kesäteattereista ehti Teatterin tiedotuskeskuksen mukaan jo perua kesän esitykset. Myöskään Suomen laaja ammattiteatteriverkosto ei ovien avaamisesta kesän alussa hyödy, sillä teatteritalot ovat jo silloin kesälomalla.

Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja Hanna Helavuori on huolissaan syksystä.

– Onko 50 hengen rajoitus voimassa vielä silloin vai tullaanko peräti takapakkia? Täytyy sanoa, että teatterit ovat tukalassa tilanteessa, Helavuori toteaa.

Hän muistuttaa, että teatterien salit on usein mitoitettu sadoille katsojille.

– 700 sadan paikan saliin ei kannata tehdä suurta esitystä, jota pääsee kerrallaan katsomaan 50 ihmistä. Se ei ole taloudellisesti järkevää.

Myöskään pienuus ei pelasta teatteria. Sali voi olla niin pieni, ettei turvavälejä voida pitää.

– Teatterit ovat vielä syksyllä lähes mahdottomassa tilanteessa, koska esitysten kokoaminen on niin suuri ja kauan kestävä projekti, Helavuori sanoo.

Pienet elokuvateatterit voivat selvitä koronaepidemiasta isoja paremmin – helsinkiläinen Riviera ryhtyi myymään ruokaa

Kirjastot yllättyneitä lainaustoiminnan nopeasta alkamisesta – 3 miljoonan kävijän Oodiin sekä Rovaniemen kirjastoon tulossa tiskeille pleksilasit

Näiden rajoitusten purkamisesta ja jatkamisesta hallitus päätti – katso koko lista tästä

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon kello 23.00:een asti.

Suosittelemme sinulle