Hyppää sisältöön

Finavia harkitsee Enontekiön lentokentän sulkemista – "kentän sulkeminen olisi vakava isku koko Tunturi-Lapin alueelle"

Finavia etsii vaihtoehtoja Enontekiön vähäkäyttöiselle lentoasemalle – yksi on, että uusi omistaja jatkaa sen toimintaa.

Finavia sanoo, että se harkitsee Enontekiön lentoaseman sulkemista ja etsii vaihtoehtoja Enontekiön saavutettavuuden ratkaisemiseksi. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Lentokenttäyhtiö Finavia saattaa sulkea Enontekiön lentoaseman vähäisen käytön vuoksi. Finavian mukaan lentoaseman kiitotie- ja terminaali-infrastruktuuri on elinkaarensa lopussa, eikä yhtiö ole onnistunut löytämään ratkaisua peruskorjausinvestoinnin toteuttamiseksi.

Säännöllinen reittiliikenne Enontekiölle päättyi kaksi vuotta sitten. Finavian mukaan lentojen loppuminen on asettanut kentän talouden hyvin vaikeaan tilanteeseen.

Finavia sanoo, että se harkitsee Enontekiön lentoaseman sulkemista ja etsii vaihtoehtoja Enontekiön saavutettavuuden ratkaisemiseksi.

– Enontekiön lentoaseman tilanne on hyvin valitettava. Koronakriisi on entisestään heikentänyt meidän mahdollisuuksiamme investoida Enontekiön lentoasemaan, ja joudumme harkitsemaan lentokentän sulkemista. Mitään päätöksiä ei kuitenkaan vielä ole tehty, sanoo Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki.

Valtiolta haetaan rahaa kentän kunnostamiseen

Enontekiön kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen sanoo, että kentän sulkeminen ei ole vaihtoehto. Hänen mukaansa kunta on hakenut jo pitkään ratkaisua Finavian kanssa kentän tulevaisuuteen.

– Lisäksi olemme yhdessä Lapin liiton ja Lapin kuntien kanssa esittäneet, että saisimme kentän kunnostamiseen viisi miljoonaa euroa valtion tämän vuoden lisätalousarviosta, sanoo Jari Rantapelkonen.

Hänen mukaansa kentän sulkeminen olisi vakava isku koko Enontekiön ja Tunturi-Lapin alueelle. Finavia sanoo puolestaan, että yksi vaihtoehto on etsiä Enontekiön lentokentälle uusi omistaja, joka jatkaisi sen toimintaa.

– Teemme parhaamme, että Enontekiön yhteydet voitaisiin taata jatkossakin. Olemme jo käyneet keskusteluja Enontekiön kunnan ja sidosryhmien kanssa. Esillä on ollut muutama vaihtoehto, joilla Enontekiön saavutettavuuden voisi varmistaa, toteaa Kimmo Mäki.

Rantapelkosen mukaan eri vaihtoehtoja on pyöritelty, mutta mitään päätöstä ei ole tehty esimerkiksi siitä, ottaisiko kunta kentän hoitoonsa.

Lue lisää

Enontekiö haluaa turvata Hetan lentoliikenteen - kiitotielle tarvitaan uusi päällyste

Hetan lentokenttä ratkaisee Käsivarren alueen kehityksen

Suosittelemme sinulle