Hyppää sisältöön

Suomen päätös sallia työmatkaliikenne on Virolle valtava helpotus – Viron ulkoministeri: "Tämä koskettaa kymmeniätuhansia"

Työntekijöitä odottaa silti jatkossakin Suomessa kahden viikon karanteeni.

Tallinnan satamassa Eckerö Linen ja Tallinkin laivat.
Koronakriisin aikana Helsingin ja Tallinnan väliä liikennöivät lautat ovat kuljettaneet lähinnä rahtia. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Silja Massa

TALLINNA Suomen hallitus ilmoitti maanantaina sallivansa työmatkaliikenteen maan sisärajoilla.

Virolle päätös on merkittävä, ja siitä uutisoivat kaikki maan suurimmat tiedotusvälineet.

Suomi päästää ulkomaiset työntekijät maahan toukokuun puolestavälistä alkaen, otsikoi maan suurin sanomalehti Postimees (siirryt toiseen palveluun). Toukokuun 14. päivästä alkaen voi taas käydä töissä Suomessa! hehkutti iltapäivälehti Õhtuleht. (siirryt toiseen palveluun)

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu totesi maanantai-iltana Viron yleisradion ERR:n uutislähetyksessä (siirryt toiseen palveluun), että Suomen päätös on ennen kaikkea inhimillinen helpotus niille kymmenilletuhansille virolaisille, jotka käyvät Suomessa töissä mutta joilla on perhe Virossa.

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu.
Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu helpottui Suomen päätöksestä sallia maiden välinen työmatkaliikenne. Kuva: Renee Altrov

Kun Suomeen suuntautuva laivojen henkilöliikenne huhtikuussa kiellettiin, moni virolainen pettyi.

Suomi työllistää yhteensä jopa satatuhatta virolaista, joista arviolta muutama kymmenentuhatta pendelöi säännöllisesti maiden väliä. Monella on pohjoisnaapurissa pelkkä työ, koko muu elämä on Virossa.

Esimerkiksi rakennusalalla työskentelee noin 20 000–25 000 virolaista. Suomen Rakennusliiton mukaan tästä joukosta noin viidesosa on päättänyt palata koronakriisin aikana Viroon. Suurin osa on jäänyt Suomeen töihin, sillä Viron puolella heitä olisi odottanut työttömyys.

Muita merkittäviä virolaisten työllistäjiä Suomessa ovat muun muassa logistiikka- ja kuljetusala, kiinteistöala sekä terveydenhuoltoala.

Ulkomailta tulijat edelleen karanteeniin

Työmatkaliikenteen sallimisesta huolimatta Suomi vaatii jatkossakin, että ulkomailta tulijat pysyvät kaksi viikkoa karanteenissa.

Kyse on niin sanotusta omaehtoisesta karanteenista, jonka aikana liikkuminen asuin- ja työpaikan välillä on sallittu, mutta muita sosiaalisia kontakteja tulee välttää.

Estonian construction worker
Virolaisia on Suomessa muun muassa rakennus- ja remonttitöissä. Arkistokuva. Kuva: Yle

Suomeen saapuvia vaaditaan allekirjoittamaan rajalla suostumus karanteenin noudattamisesta. Viron puolella vastaavaa karanteenivaatimusta ei virolaisille ole.

Suomessa työssäkäyvä virolainen voi siis matkustaa viettämään viikonloppua perheensä luo Viroon ja palata maanantaiksi takaisin töihin Suomeen – kunhan pysyy tämän jälkeen Suomessa kaksi viikkoa omaehtoisessa karanteenissa.

Suomalaisten liikkuminen rajatumpaa

Suomalaisia Viron karanteenivapautus ei koske, vaan etelänaapuriin matkustavia suomalaisia odottaa kahden viikon karanteeni myös Viron puolella.

Toistaiseksi Viroon saavat matkustaa ainoastaan ne suomalaiset, joilla on rekisteröity asuinpaikka Virossa. Muiden pitää anoa maahan päästäkseen rajaviranomaisilta erikoislupaa.

Virossa on kirjoilla noin 8 000 suomalaista, joista tosin vain osa asuu pysyvästi Virossa. Osa on rekisteröinyt itsensä Viron asukkaiksi, koska omistaa maassa esimerkiksi kesämökin tai kakkosasunnon.

Virossa asuu myös suomalaisia, jotka eivät ole maassa kirjoilla. Heidän määräänsä on mahdoton arvioida, sillä he eivät näy maan asukastilastoissa.

Ulkoministeri Reinsalu sanoi ERR:n haastattelussa, että Viron hallitus aikoo lähitulevaisuudessa keskustella Suomen hallituksen kanssa myös muun kuin työmatkaliikenteen sallimisesta.

– Työmatkaliikenteen avaaminen oli meille kaikkein tärkein päätös. Vasta seuraava etappi on sitten muun matkustajaliikenteen salliminen, Reinsalu sanoi.

Reinsalun mukaan työmatkaliikenteen käynnistämisenkin käytännön toteutukseen liittyy vielä epäselviä yksityiskohtia, joista hän toivoo lisätietoa Suomelta.

– Ennen kuin työntekijät päästetään laivoille, on esimerkiksi sovittava, miten matkustajien turvallisuudesta huolehditaan ja viruksen tartuntariski pidetään mahdollisimman pienenä.

Lue lisää:

Suomessa työskentelevä virolaislääkäri Karmen Vilde ei ole nähnyt lapsiaan seitsemään viikkoon – "Eivät he apuani tarvitse, mutta ikävä on kova"

Eurooppa-kirje: Suomalaisia turisteja odotetaan jo Viroon, rajojen sulku työmatkaliikenteeltä oli pettymys

Suosittelemme sinulle