Hyppää sisältöön

Paltamon Kontiomäen historiallisessa asemarakennuksessa tuhoisa tulipalo – katso video

Henkilöjunaliikennettä avustetaan Kontiomäen aseman ohi dieselveturilla.

Paltamossa Kontiomäen asemarakennuksessa tulipalo
Paltamossa Kontiomäen asemarakennuksessa tulipalo

Paltamon Kontiomäen asemarakennuksessa aamuyöstä alkaen riehuneen tulipalon sammutustyöt jatkuvat keskiviikkona aamupäivään saakka. Tämän jälkeen alkavat jälkisammutustyöt sekä raivaus.

Asema tuhoutunee suurilta osin.

Museovirasto on määritellyt aseman kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi. Se on valmistunut 1920-luvulla.

Asema sijaitsee junaratojen risteyskohdassa noin 25 kilometriä Kajaanista. Kontiomäessä yhdistyvät Oulu–Joensuu-rata sekä Taivalkoskelle vievä rata. Ratapihan kautta kulkee päivittäin henkilö- ja tavaraliikennettä. Junaliikenne on toistaiseksi keskeytynyt.

Palo oli alkanut rakennuksen toisesta päädystä, mutta oli ehtinyt levitä sisäkaton rakenteisiin jo ennen kuin pelastuslaitos saapui paikalle.

– Suhteellisen nopeasti pääsimme purkamaan kattorakenteita, mutta palo oli jo päässyt yläpohjan osalta leviämään koko rakennuksen mitalle, Kainuun pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Henri Manninen sanoo.

Manninen kertoo, että rakennus tulee vaurioitumaan tulipalossa pahoin, eikä rakennuksen pelastamiseksi ole paljoa enää tehtävissä.

– Meillä on tässä puolustava taktiikka. Pyrimme estämään palon leviämistä lähirakennuksiin ja junaradalla oleviin laitteisiin.

Palo uhkasi viereisen junaradalla olevia sähköradan ajolankoja, minkä takia ratapihan jännitteet purettiin aamuyöllä ja junaliikenne keskeytettiin. Henkilöjunaliikennettä avustetaan aseman läpi sähköttömän veturin avulla.

Mannisen mukaan tulipalossa ei ole tullut henkilövahinkoja eikä loukkaantumisia. Palon syttymissyytä ei vielä tiedetä.

Sammutustöissä oli mukana henkilöstöä ja kalustoa viidestä Kainuun kunnasta.

Muokkaus 6.5. klo 11.10: Henkilöjunaliikennettä avustetaan aseman läpi sähköttömän veturin avulla. Junaliikenne ei siis ole enää keskeytetty.

Suosittelemme sinulle