Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Tulipalon tuhoama Paltamon Kontiomäen asemarakennus oli kulttuurihistoriallisesti korvaamaton

Kainuun museon johtaja pitää menetystä todella suurena.

Kontiomäen tulipalossa tuhoutunut asemarakennus
Palon sammuttamisessa rakennuksen toinen pääty pyrittiin säilyttämään, jotta palon syttymissyy saataisiin selville. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle
Milka Krogerus
Avaa Yle-sovelluksessa

Paltamon Kontiomäen asemarakennuksen tuhoutuminen tulipalossa oli kulttuurihistoriallisesti suuri menetys. Asema-alue hyväksyttiin valtakunnallisesti arvokkaaksi kulttuurihistorialliseksi kohteeksi vuonna 1998. Mansardikattoinen tuhoutunut asemarakennus oli keskeinen osa aluetta.

– Kyllä tätä todella isona menetyksenä voidaan pitää. Rakennus oli täysin korvaamaton hirsirakennus, enkä usko, että toista sellaista siihen tulee, sanoo Kainuun museon johtaja Antti Mäkinen.

Asemarakennus on ollut viime aikoina tyhjillään. Mäkinen toivoo, että Kontiomäen aseman kaltaiset arvokkaat rakennukset pidettäisiin hyvässä kunnossa ja myös käytössä.

– Jos rakennukset pidetään käytössä ja kunnossa, ihmiset arvostavat ja kohtelevat niitä paremmin. Silloin ehkä ilkivaltaa tai vahinkoakaan ei pääsisi tapahtumaan.

Kontiomäen tulipalossa tuhoutunut asemarakennus
Asemarakennuksesta ei ole käytännössä enää mitään jäljellä. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Kainuun museolla on 1920-luvun alussa valmistuneesta rakennuksesta valokuvia, mutta varsinaista inventointia rakennuksesta ei ole tehty. Vielä pystyssä olevia kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita Kainuussa ovat muun muassa Kajaanin rautatieaseman alue sekä jotkut kirkot ja viljamakasiinit.

– Kyllä se ikävältä tuntuu, että näitä kauniita ja arvokkaita kohteita menetetään. Tämä oli valtakunnallisesti arvokkaaksi merkitty rakennus, eikä niitä ole montaa meillä Kainuussa, Mäkinen sanoo.

Palo syttyi keskiviikon vastaisena yönä, ja jälkisammutus- ja raivaustyöt jatkuivat pitkälle keskiviikko-iltapäivään. Sammutustöissä palon oletettu alkamiskohta pyrittiin säilyttämään, jotta syttymissyy saadaan selvitettyä. Palon syttymissyyn tutkinta alkaa torstaina 7. toukokuuta.

Tulipalossa ei tullut henkilövahinkoja eikä loukkaantumisia. Junaliikenne Oulu–Kajaani-välisellä radalla oli aamulla poikki, mutta junia pystyttiin päivällä ohjaamaan aseman läpi sähköttömän veturin avulla.

Oulun poliisilaitoksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hannu Rönkön mukaan asiassa ei tällä hetkellä epäillä rikosta.

Muokkaus 7.5. klo 14.57: Lisätty tieto siitä, ettei poliisi epäile asiassa rikosta.

Juttua on korjattu 7.5. kello 16.08: Jutussa sanottiin, että raivaustyöt jatkuivat pitkälle tiistaihin. Ne jatkuivat keskiviikkoon. Myös syttymissyyn tutkinta alkaa torstaina, ei keskiviikkona, kuten jutussa sanottiin.

Suosittelemme sinulle