Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Freedom House: Unkari ei ole enää demokratia, Puolan kehitys huolestuttava

Alasajo on yksi jyrkimmistä, jonka olemme todistaneet, sanoo yhdysvaltalainen Freedom House.

Viktor Orban puhuu paperit kädessään. Taustalla mies hengityssuojuksessa.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán sai aiemmin keväällä parlamentilta poikkeusvaltuudet. Kuva: Tamas Kovacs / EPA
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

EU-maa Unkari ei ole enää demokratia, sanoo yhdysvaltalaisjärjestö Freedom House.

Freedom Housen tuoreen vuosiraportin mukaan Unkaria voi kuvata tällä hetkellä "hybridivallaksi", jossa sen hallintomuoto on eräänlaisella harmaalla alueella itsevaltaisuuden ja demokraattisen valtion välillä.

Freedom Housen mukaan Unkarin demokratian alasajo on ollut yksi jyrkimmistä, jonka järjestö on todistanut. Järjestön mukaan maa oli vielä vuonna 2005 etunojassa demokratian edistämisessä.

Syyttävä sormi osoittaa etenkin pääministeri Viktor Orbánin hallintoon, joka on Freedom Housen mukaan ajanut demokraattisia instituutioita alas vuodesta 2010.

– Orbán on keskittänyt valtaa itselleen, sekoittanut vaalikenttää, häirinnyt kansalaisjärjestöjä ja ottanut median haltuunsa sen jälkeen, kun nousi valtaan vuonna 2010. Vuodesta 2019 lähtien Orbán on taas edennyt lujittaakseen valtaansa uusilla julkisen elämän osa-alueilla, kuten koulutuksessa ja taiteissa, järjestö kuvaa.

Unkarin hallituksen maaliskuussa koronaviruksen vuoksi käyttöönsä ottama poikkeustilalaki on entisestään syventänyt demokratian alasajoa, Freedom House arvioi.

Unkarissa on hyväksytty vailla määräaikaa oleva poikkeustila, joka antaa maan hallitukselle laajat oikeudet hallita ohi parlamentin.

Myös Euroopan parlamentti on pitänyt Unkarin toimia koronaviruskriisin keskellä eurooppalaisten arvojen vastaisina.

Unkari tyrmää raportin Soros-kortilla

Unkarin hallituksen edustaja kiisti heti tuoreeltaan raportin arviot. Hallituksen tiedottajan Zoltan Kovacsin mukaan Freedom House -järjestö toimii "Sorosin verkoston" eli yhdysvaltalaisen miljardöörin George Sorosin alla.

Unkari on jo pitkään käynyt kampanjaa, jossa erilaisia kansalaisjärjestöjä aktiivisesti tukeva Soros on liitetty osaksi erilaisia salaliittoteorioita. Unkarin hallinnon mukaan Soros pyrkii "hyökkämään Unkaria vastaan". Lisäksi Unkari on syyttänyt Sorosia esimerkiksi laittoman maahantulon kannattamisesta.

Unkari ei ollut ainoa Euroopan maa, joka päätyi Freedom Housen kritiikin kohteeksi. Järjestö ilmaisi myös huolensa kehityksestä Puolassa, jonka hallitusta on syytetty muun muassa oikeuslaitoksen itsenäisyyden rapauttamisesta.

Järjestö nimesi myös Serbian ja Montenegron ensimmäistä kertaa "hybridivalloiksi".

Freedom House on Yhdysvalloissa toimiva järjestö, joka selvittää muun muassa eri maiden demokratian tilannetta. Järjestö kuvaa itseään riippumattomaksi. Se saa rahoitusta niin yksityisiltä lahjoittajilta kuin Yhdysvaltain hallinnolta.

Muokattu 6.5. klo 20.45: Muutettu Freedom Housen luonnehdintaa. Aiemmin järjestöä kutsuttiin kansalaisjärjestöksi.

Lisää aiheesta:

Parlamentti antoi Unkarin pääministerille Orbánille käytännössä yksinvallan

Unkari pitää Suomen tavoitetta sitoa EU-rahat oikeusvaltioperiaatteeseen turhana – Ylen kysymystä vävyn EU-rahoista Orbán kutsui valeuutiseksi

Suosittelemme