Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Yleisurheilukesä toteutuu, mutta nähdäänkö Suomessa maailmantähtiä? Sami Itanin mukaan ruotsalaiset ovat halukkaita osallistumaan maaotteluun

SUL:n valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkolan mukaan Suomen yleisurheiluhuiput ovat terveitä ja hyvässä iskussa.

Kalevan kisat
Yleisurheilukausi huipentuu loppukesästä muun muassa Kalevan kisoihin ja Suomi–Ruotsi-maaotteluun. Pikajuoksijat Hanna-Maari Latvala (vas.), Lotta Kemppinen ja Taika Koilahti kuvattuna viime vuoden Kalevan kisoissa Lappeenrannassa. Kuva: AOP
Nina Vanhatalo,
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituksen maanantainen linjaus kokoontumisrajoitusten höllentämisestä 1. kesäkuuta alkaen pudotti kiven urheilupäättäjien harteilta. Suomen Urheiluliitto (SUL) julkaisi keskiviikkona yleisurheilukesän kilpailukalenterin, joka näyttää koronavirusepidemian keskellä ilahduttavan täydeltä.

Yle välittää kanavillaan muun muassa SM-kilpailut, GP-kilpailut ja Paavo Nurmen kisat.

Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola on tyytyväinen, että Suomen parhaat yleisurheilijat pääsevät ulosmittaamaan kuntoaan kovissa kotimaisissa kilpailuissa.

Kesän arvokisat, olympialaisten ja EM-kisat, pyyhittiin pois kalenterista koronavirusuhan takia, joten urheilijoiden on pitänyt siirtää tavoitteet kotimaan kilpailuihin.

– Kaikki ovat harjoitelleet hyvin ja ovat suhteellisen terveenä. Uskon, että kesäkuun puolivälistä lähtien nähdään meidän kovimpia urheilijoita kentillä, Niemi-Nikkola kertoo Yle Urheilulle.

Kari Niemi-Nikkola
Suomen urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola. Kuva: Pekka Sipola / AOP

Niemi-Nikkola uskoo, että kesän kilpailukausi antaa ennen kaikkea väliaikatietoja siitä, miten talven harjoittelu on purrut.

– Kyllä nämä kisat palvelevat urheilijaa. Nähdään, mennäänkö samalla systeemillä ensi kauteen vai ei. Ensi kausi on myös aika lyhyt eli kesäkuun loppuun mennessä Tokion kävijät ovat jo tiedossa. Siinä mielessä on tiivis vuosi edessä.

Myös SUL:n puheenjohtaja Sami Itani on iloinen hyvistä uutisista yleisurheilukesän osalta.

– Kyllä sillä on urheilijalle psyykkisesti suurikin merkitys, että saat konkreettisia kiintopisteitä, joita kohti lähteä jatkamaan treeniä, Itani sanoo.

Nähdäänkö kisoissa yleisöä?

Ensimmäiset tv-kilpailut nähdään Ylen kanavilla kesäkuun lopussa, mutta kilpailut voivat alkaa jo kesäkuun alussa. Itanin mukaan kilpailumahdollisuuksia on niin lapsille, nuorille kuin aikuishuipuillekin jo kesäkuun ensimmäisistä päivistä lähtien.

SUL odottaa vielä päätöksiä siitä, onko yleisön saapuminen paikan päälle kesän kilpailuihin mahdollista.

– Kaikissa meidän päätöksissämme on terveys ensisijaista. Mikäli yleisölle ei ole turvallista tulla paikan päälle samaan fyysiseen lokaatioon, haluamme ilman muuta tarjota sen television kautta. Onhan se selvää, että myös yleisurheilussa fyysinen yleisö paikan päällä on osa sitä kokonaisuutta, Itani toteaa.

Mikäli kilpailut joudutaan käymään ilman yleisöä, ei se ole taloudellinen katastrofi. Itani kertoo, että SUL on tehnyt tarkat laskelmat kuluista ja tuotoista myös ilman yleisöä. Sen sijaan syksyn massajuoksutapahtumien peruuntuminen olisi liiton taloudelle kova kolaus, mihin on kuitenkin jouduttu varautumaan.

Sami Itani marraskuussa 2019
SUL:n puheenjohtaja Sami Itani. Kuva: Pekka Sipola/AOP

Suomessa järjestettävistä kilpailuista erityisesti Paavo Nurmen kisat on houkutellut ulkomaisia huippuja lähtölistoilleen. Tänä vuonna elokuussa järjestettävän tapahtuman vetovoima pitää rakentaa kotimaisten tähtien ympärille, mikäli matkustusrajoitukset pysyvät voimassa loppukesään asti.

Suomi–Ruotsi-maaottelu Tampereella syyskuun alussa on näillä näkymin toteutumassa suunnitellusti. Mutta onko ruotsalaisilla halukkuutta osallistua maaotteluun?

– Heillä on ihan hyvä halukkuus. Ruotsin liiton kanssa on hyvässä hengessä keskusteltu viimeksi tänään, Sami Itani kertoo.

Lue myös:

Kotimainen yleisurheilukesä käynnistyy Ylen kanavilla kesäkuussa

Seivästähdet Duplantis ja Lavillenie ylittivät viiden metrin korkeudessa olleen riman takapihoillaan 36 kertaa puolessa tunnissa – ranskalainen ei lähtenyt enää uusintaan

Nooralotta Neziri purskahti itkuun, Annimari Korte pettyi rajusti – suomalaisaiturit olisivat taistelleet mitaleista: "EM-kisojen peruminen satuttaa"

Kutsuvatko Australia ja Yhdysvallat? Päätös yleisurheilun olympiakarsinnan keskeyttämisestä saattaa ajaa suomalaiset kilpailemaan kaukomaille

Suosittelemme sinulle