Hyppää sisältöön

Kasvun ihme ja multaiset sormet houkuttavat – puutarhuri: "Kaupungistuneella sukupolvella on intoa, vaikka kukaan ei olisi näyttänyt mallia"

Tutkimuksen mukaan alle 35-vuotiaat ovat innostuneet hyötykasvien kasvatuksesta. Eniten suosio on noussut nuorten miesten keskuudessa.

tomater i kruka.
Tomaatintaimet ovat tehneet kauppansa tänä keväänä. Kuva: Hanna Othman
Riikka Pennanen

Kannusjärvellä Kodinkukkien puutarhalla pakataan kiireellä kasvitilauksia postin kuljetettavaksi. Kasvitautien välttämiseksi puutarhalla ei ole myymälää asiakkaille, vaan taimet tilataan kotiin verkkokaupasta.

Hyötykasveja lähtee puutarhalta tänä keväänä asiakkaille taas edellisvuotta enemmän.

Puutarhuri Juha Toikka tunnistaa hyötykasveihin hurahtamisen hyvin. Se ei ole mikään yht´äkkiä ilmestynyt trendi, vaan jo useamman vuoden peräkkäin kasvanut harrastus.

Samaa kertoo Puutarhaliiton teettämä tutkimus, jonka mukaan alle 35-vuotiaat ovat nyt jopa kiinnostuneempia puutarhanhoidosta kuin "perinteinen harrastajajoukko" eli alle 65-vuotiaat.

Taimikasvatusta ikkunalla
Taimikasvatus keittiön pöydällä onnistuu lisävalon avulla. Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Toikan mukaan etenkin nuorten kohdalla harrastus on selvästi arvokysymys, joka liittyy ilmastonmuutokseen ja oman ruoan kasvattamiseen.

– Lisäksi kasvien kanssa puuhaaminen on vastapainoa maailmalle, jossa entistä enemmän ollaan näyttöpäätteiden edessä.

Kodinkukkien asiakkaat tilaavat hyötykasveista eniten perusvihanneksia kuten tomaattia, kurkkua ja salaattia. Lisäksi monet kokeilevat jotain uudempaa erikoisuutta, esimerkiksi patiomunakoisoa tai minipaprikaa.

Avomaan kurkku ja kirsikkatomaatti.
Hyötykasvitarhan saa helposti mahtumaan pieneenkin tilaan, kun valitsee ruukuissa viihtyvät kasvit. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen

Toikka pitää verkossa omaa puutarhakerhoa, jossa hän jakaa kansankielellä kirjoitettuja kasvatusvinkkejä ja -ohjeita. Niitä kaipaavat etenkin nuoret aikuiset, joilla riittää intoa, mutta puuttuu kokemusta – ja vanhempien antama malli.

– Meillä on jo ainakin yksi kaupungistunut sukupolvi, joka ei välttämättä ole ollut viljelyn kanssa missään tekemisissä.

Monelta nuorelta puuttuu siis esimerkki hyötykasvien kasvattamisesta.

– Jos on joka kevät nähnyt, miten mummo laittaa perunat ikkunalle itämään, niin aikuisena sen voi muistaa, kokeilla ja huomata että eihän tämä mitään vaikeaa olekaan!

Tomaatti on tämän kevään hitti

Kiirettä pitää myös Juhanalan puutarhalla Joroisissa, jossa on edellisenä yönä ollut pikku pakkasta. Kasvihuoneessa kylmyys ei kuitenkaan tunnu.

Amppeleissa roikkuu monenkirjavia kesäkukkia, mutta myös mansikkaa ja tomaattia. Etenkin tomaatti on ollut tänä keväänä haluttu tuote, kertoo yrittäjä Kristiina Häyrinen.

– Entistä useampi hankkii ainakin yhden tomaatintaimen, esimerkiksi uutuuksia kuten päärynätomaatin ja hyvin tumman suklaakirsikkatomaatin, jonka sanotaan soveltuvan myös tomaatille allergisille ihmisille.

Markku Wilenius poimii kypsyneen pisaratomaatin kasvihuoneellaan Helsingin saaristossa.
Kirsikkatomaatti ei välttämättä tarvitse kasvihuonetta. Lämmin ja valoisa parveke tai ikkunaluta riittää. Kuva: Laura Hyyti / Yle

Häyrinen epäilee, että tomaatti-innostuksen takana voi osalla olla Kauppapuutarhaliiton tomaattilive (siirryt toiseen palveluun).

Tomaatti löytyykin ensimmäisten vastaan tulevien asiakkaiden Annan ja Ellan ostoslistalta. Ella kertoo, että amppelitomaatti ja amppelimansikka ovat tehneet parvekkeella hyvän sadon ennenkin.

– Mansikasta sai satoa lokakuulle saakka ja myös kirsikkatomaatteja tuli paljon.

Anna valikoi matkaansa napakan kanelibasilikan taimen, sillä siitä tulee vesimelonin ja fetajuuston kanssa hyvä salaatti.

Basilikan taimia
Tavallisen basilikan lisäksi voi kokeilla vaikkapa sitruuna-, thai- tai kanelibasilikaa. Kuva: Riikka Pennanen / Yle

– Lisäksi aion kokeilla ensimmäistä kertaa avomaankurkun kasvatusta.

Naiset kertovat hankkivansa nyt hyötykasveja siksi, ettei aika kotosalla tulisi pitkäksi. Koronan takia samaan on päätynyt moni muukin tänä keväänä.

Häyrinen kertoo, että nuorten innostus hyötykasveihin näkyy puutarhalla. Suosiossa ovat muun muassa erilaiset basilikat.

– Jokaisella näyttäisi olevan se oma unelmakasvinsa, josta saa satoa pitkin kesää tai sitten syksyllä. Miehet nappaavat matkaansa useimmiten chilin.

Hyötykasviharrastus heijastelee ihmisten arvoja

Puutarhaharrastuksen suosio on kasvanut selkeimmin 18–34-vuotiaiden parissa, kertoo Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori.

Puutarhaliitto teettää vuosittain tutkimuksen ihmisten suhtautumisesta puutarhanhoitoon. Viimeisen kuuden vuoden ajan nuorten innostus hyötykasveihin on kasvanut.

Toimitusjohtaja Timo Taulavuori, Puutarhaliitto
Tutkimusten mukaan puutarhanhoito auttaa ylläpitämään hyvää henkistä ja fyysistä terveyttä, muistuttaa Timo Taulavuori. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Selkein muutos on tapahtunut nuorten miesten aktiivisuudessa, sillä joka neljäs alle 25-vuotias mies on erittäin kiinnostunut viljelemään jotakin itse.

Muutama vuosi sitten kiinnostusta puutarhan hoitoon osoitti vain neljä prosenttia nuorista miehistä.

Tänä keväänä vapautunutta aikaa ja rahaa käytetään lähipiirin viihtyisyyden lisäämiseen.

– Nykyajan menevä elämäntyyli on karsinut puutarhaharrastusta, koska sille ei ole ollut aikaa. Vaikka puutarhojen tämän kevään myynnit eivät vielä ole tiedossa, niin arvelisin, että eivät ne ainakaan vähentyneet ole.

Puutarhalapio ja suojahanskat viljelylaatikossa
Hyötykasvien viljely rentouttaa ja onnistuessaan myös palkitsee vaivannäön. Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Rankkoina aikoina kasvien kanssa touhuaminen lievittää stressiä ja laskee sykettä samalla tavalla kuin luonnossa oleilu.

Tutkimuksen mukaan nuoret haluavat keittiöpuutarhan, jossa voi viljellä yrttejä, chilejä ja erilaisia tomaatteja.

Osa haluaa hidastaa ja sopeuttaa viljelyn avulla ilmastonmuutokseen liittyvien haittojen lisääntymistä, sanoo Taulavuori.

– Hiilidioksidia sitovien kasvien kasvattaminen on monelle keino, jolla voi konkreettisesti kokea vaikuttavansa ilmastonmuutokseen. Parasta on, että siihen ei tarvita isoa pihamaata, parveke tai valoisa ikkunalauta riittää.

Suosittelemme sinulle