Hyppää sisältöön

Joukko miehiä huijasi teleoperaattoreita ja luottoyhtiöitä eri puolilla Suomea – aiheuttivat petoksilla yli 2 miljoonan vahingot

Liittymillä soiteltiin kymmeniätuhansia puheluita EU:n ulkopuolisiin maihin.

Alun perin juttuun kuului 27 syytekohtaa, kahdeksan vastaajaa ja seitsemän asianomistajaa. Kuva: Yle/ Lukas Rusk

Kuusi 22–31-vuotiasta miestä sai keskiviikkona vankeustuomion useista eri puolilla Suomea tehdyistä petoksista Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Rikoskumppaneina toimineet espoolaiset ja lahtelaiset miehet tekivät petoksia Espoossa, Lahdessa, Helsingissä, Vantaalla, Tampereella ja Lempäälässä vuosina 2018 – 2019.

Osa jutun vastaajista oli yhdessä erehdyttänyt kolmea suomalaista teleoperaattoria luovuttamaan osamaksusopimuksilla puhelimia, tabletteja ja noin 200 jälkikäteen maksettavaa teleliittymää aikomatta maksaa niistä.

Puhelimilla oli soitettu kymmeniä tuhansia EU:n ulkopuolisia ulkomaan puheluita, joista oli aiheutunut operaattoreille yhteensä yli 1,7 miljoonan euron vahingot. Puheluita oli soitettu pääasiassa Afrikkaan.

Eniten vahinkoja eli 1,6 miljoonaa euroa kärsi DNA Oyj. Elisa Oyj:n vahingot olivat 84 000 euroa ja Telia Finland Oyj:n yli 81 000 euroa.

Petosten kohteina oli myös luottoyhtiöitä. Pitkälti samat vastaajat olivat yhdessä huijanneet luottoyhtiöitä antamaan heille 3 000 – 6 000 euron suuruisia velkoja.

Velkarahoilla oli ostettu helsinkiläisestä kultasepänliikkeestä miesten rannekelloja, kultaesineitä ja lahjakortteja ilman tarkoitusta maksaa velkoja takaisin. Luottoyhtiöille aiheutui yhteensä yli 40 000 euron taloudellinen vahinko.

Kolmelle vankeutta törkeistä rikoksista

Käräjäoikeus tuomitsi petoskokonaisuuden päätekijänä olleen vuonna 1988 syntyneen miehen neljästä törkeästä petoksesta ja kolmesta petoksesta viiden vuoden ja kahden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Vuonna syntynyt 1995 syntynyt mies tuomittiin kahdesta törkeästä petoksesta ja yhdestä petoksesta neljän vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Kolmas ehdottoman vankeustuomion saanut vuonna 1993 syntynyt mies tuomittiin yhdestä törkeästä petoksesta ja kahdesta petoksesta kahdeksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi.

Kaksi muuta petoksiin syyllistynyttä miestä tuomittiin yli vuoden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja yhdyskuntapalveluun. Yksi sai muutaman kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

Yhden vastaajan syyte hylättiin ja yhden vastaajan osalta oikeudenkäyntiä ei ole aloitettu, koska häntä ei ole tavoitettu haastamista varten.

Vastaajat kiistivät syytteet pääosin.

Alun perin juttuun kuului 27 syytekohtaa, kahdeksan vastaajaa ja seitsemän asianomistajaa. Kaikkia vastaajia on kuultu heidän äidinkielellään tulkin avustuksella.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Siitä voi valittaa hovioikeuteen tai tehdä ennakkopäätösvalituksen korkeimpaan oikeuteen.

Suosittelemme sinulle