Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Viron ulkoministeri haluaisi Suomen mukaan Baltian "matkustuskuplaan" – mutta ei vielä lähiviikkoina

Viro sallii ensi viikosta alkaen suomalaisten työntekijöiden liikkumisen rajan yli.

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu (vas.), pääministeri Jüri Ratas ja maatalousministeri Arvo Aller tiedottivat torstaina uusista päätöksistä koronarajoitusten lievennyksiin liittyen.
Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu (vas.), pääministeri Jüri Ratas ja maatalousministeri Arvo Aller tiedottivat torstaina uusista päätöksistä koronarajoitusten lievennyksiin liittyen. Kuva: Silja Massa
Silja Massa
Avaa Yle-sovelluksessa

TALLINNA Viro, Latvia ja Liettua päättivät keskiviikkona avata rajansa toisilleen toukokuun puolestavälistä alkaen.

Baltian maiden asukkaat pääsevät siis jo ensi viikolla matkustamaan muissa Baltian maissa ilman rajanylityksen jälkeistä karanteenia.

Vaikkei vapaa-ajan matkustelua Baltian sisällä varsinaisesti suositella, sitä ei myöskään aiota rajoittaa.

Tänään torstaina Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu ilmoitti hallituksen järjestämässä lehdistötilaisuudessa toivovansa, että Suomi liittyisi ennen pitkää Baltian maiden muodostamaan yhteiseen "matkustuskuplaan". Sen aika ei kuitenkaan Reinsalun mukaan ole vielä.

– Ottaisimme hyvillä mielin Suomen mukaan yhteiseen matkustusalueeseen, mutta tämä ei ole vielä lähiviikkojen asia. Suomessa koronaviruksen leviämistilanne on sen verran epävarma, hän sanoi.

Virossa koronatartuntojen määrää onkin – Saarenmaan maakuntaa lukuunottamatta – onnistuttu hillitsemään Suomea tehokkaammin.

Esimerkiksi Uudellamaalla on paikoin asukaslukuun suhteutettuna jopa kolminkertainen määrä koronavirustartuntoja Viron suurimpaan maakuntaan, Harjumaahan, verrattuna.

Yhteensä Virossa on todettu 1 720 koronatartuntaa ja koronaan kuolleita on 56.

Sekä Virossa, Latviassa että Liettuassa koronatartuntojen määrä on ollut selvässä laskussa jo viikkoja, ja viime päivien aikana tartuntoja on todettu vain muutamia. Tästä syystä Baltian maiden johtajat katsovat, että maat voivat nyt avata rajansa toisilleen.

Myös Puolan liittymisestä Baltian maiden luomaan yhteiseen matkustusalueeseen on ulkoministeri Reinsalun mukaan keskusteltu.

Suomalaisten työmatkapendelöinti sen sijaan sallitaan

Aikaisemmin tällä viikolla Suomen hallitus ilmoitti sallivansa työmatkaliikenteen maan sisärajoilla 14.5. alkaen. Uutinen otettiin Virossa ilolla vastaan.

Tänään Viron hallitus kertoi vastaavansa Suomen päätökseen sallimalla vastavuoroisesti suomalaisten työntekijöiden kulkemisen Viroon.

Ne suomalaiset, joilla on Virossa työpaikka, saavat siis matkustaa Viroon ensi viikon torstaista alkaen ilman, että heidän pitää jäädä rajanylityksen jälkeen karanteeniin.

Kaikki kolme Helsingin ja Tallinnan välillä liikennöivää laivayhtiötä ovat alkaneet jo myydä matkustajalippuja lautoilleen. Tallinkin viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo, että Tallink oli myynyt torstai-iltapäivään mennessä yhteensä noin parituhatta laivalippua.

– Lippuja on myyty keskimäärin ehkä muutamia kymmeniä yhtä lauttavuoroa kohden. Suurta matkustajaryntäystä ei siis ainakaan vielä ole näkyvillä, Nöjd sanoo.

Turvallisuussyistä Tallink on rajannut myymiensä lippujen määrän puoleen maksimikapasiteetista. Laivoilla tullaan kiinnittämään erityistä huomiota hygieniaan.

– Desinfiointia ja siivousta on tehostettu, henkilökunnalla on kasvomaskit ja matkustajien turvavälejä valvotaan, Nöjd kertoo.

Muurit ympäröivät edelleen Tallinnan keskiaikaista vanhaakaupunkia.
Tallinna kuuluu suomalaisten suosituimpiin matkakohteisiin. Kuva: Kaupo Kalda / Visit Estonia

Matkailutoimiston johtaja kehottaa kärsivällisyyteen

Viron matkailutoimiston Visit Estonian johtaja Liina Maria Lepik kertoo, että suomalaisten turistien paluuta odotetaan Virossa jo kovasti.

– Toiveemme oli, että suomalaiset olisivat päässeet Viroon toukokuussa tai kesäkuun alussa, mutta nyt ei näytä siltä. On kuitenkin tärkeintä ajatella ihmisten turvallisuutta. Meidän pitää olla kärsivällisiä ja odottaa, Lepik sanoo.

Turismi muodostaa jopa kymmenen prosenttia Viron bruttokansantuotteesta, ja koronakriisin myötä ala on ajautunut pahoihin vaikeuksiin. Baltian maiden rajojen aukeaminen helpottaa Lepikin mukaan tilannetta vähän.

Yhteensä noin yhdeksän prosenttia Viroon saapuvista matkailijoista tulee Latviasta ja Liettuasta. Suomen osuus Viron matkailijoista on kuitenkin huomattavasti suurempi, noin 35 prosenttia.

Lepik on kesän suhteen yhä toiveikas.

– Heinäkuu on tavallisesti suomalaisten vilkkain matkustuskuukausi. Ehkäpä siihen mennessä Suomen ja Viron rajat jo aukeavat.

Lue lisää:

Suomen päätös sallia työmatkaliikenne on Virolle valtava helpotus – Viron ulkoministeri: "Tämä koskettaa kymmeniätuhansia"

Suosittelemme sinulle