Hyppää sisältöön

Somevaikuttaja Natalia Salmela, 32, hämmästelee vanhemmuuteen liitettyjä mielikuvia: "Pikkulasten vanhemmat kuvataan zombeina, jotka eivät nuku"

Uusperhearki ja oma yllätysraskaus herätti huomaamaan vanhemmuutta koskevat kielteiset mielikuvat.

Somevaikuttaja Natalia Salmela on kommentoinut sekä lapsettomuutta että omaa raskauttaan avoimesti White Trash Disease -blogissaan. Kuva: Tiina Leinonen

Perheen perustaminen aiheuttaa enimmäkseen väsymystä ja taloudellista ahdinkoa. Tai ainakin sellaisen mielikuvan mediasta ja muilta vanhemmilta helposti saa, sanoo bloggaaja ja somevaikuttaja Natalia Salmela.

– Ennen kuin tulin itse raskaaksi, mielikuvani vanhemmuudesta oli hyvin negatiivinen. Pikkulasten vanhemmat kuvataan usein likaisella tukalla kulkevina zombeina, jotka eivät ole nukkuneet kahteen vuoteen.

Voit kuunnella vanhemmuutta käsittelevän Takaisin Pasilaan -podcastin jakson tästä.

Uusperheen arkea elävä Salmela on joutunut tarkistamaan omat ennakkokäsityksensä.

– Meillä tuo kaksivuotias lapsi nukkuu paremmin kuin kukaan muu tässä perheessä. Tietenkin tilanteet ovat erilaisia, mutta itseäni tällä hetkellä naurattaa, miten negatiivinen mielikuva minulla on ollut taaperoarjesta.

Mielikuvilla on Salmelan mukaan väliä, sillä moni vetoaa niihin lykätessään perheen perustamista.

– Esimerkiksi vapaaehtoisesti lapsettomat kaverit usein vetoavat siihen, että eivät halua vaihtaa sellaista kivaa ja mukavaa elämää kurjaan lapsiperhe-elämään. Harva ajattelee, että lapsiperhearki voisikin olla jotenkin itse asiassa kivempaa kuin lapseton arki.

Raskaus yllätti kaikki

Aiemmin vapaaehtoisen lapsettomuuden puolesta puhunut Salmela on nyt itsekin raskaana.

Yllätysraskaus kirvoitti hämmästyneitä ja myös närkästyneitä kommentteja.

– Aika monelle ystävälle ja lähipiiriin kuuluvalle raskauteni tuli aivan täysin puskista. Se on ymmärrettävää, koska olen itse ollut jopa soihdunkantajan roolissa puhumassa vapaaehtoisen lapsettomuuden puolesta.

Salmelan mukaan oma äiti-identiteetin puute ja muiden kielteinen asenne pelotti ja aiheutti alkuraskauden aikana pienimuotoisen kriisin.

– Nyt sitä ei ole tarvinnut enää paljon miettiä. Tuntuu, että ne viimeisimmätkin ystävät ovat huomanneet sen ilon, mihin raskaus on johtanut.

Raskaaksi tuleminen ei kuitenkaan ole muuttanut Salmelan suhtautumista vapaaehtoisesti lapsettomiin.

– Olin omaan elämääni hyvin tyytyväinen ennen raskauttakin, ja uskon että olisin ollut yhtä tyytyväinen siihen elämäni loppuun saakka. En missään tapauksessa väheksy vapaaehtoisesti lapsettomia, tai koeta tyrkyttää heille mielipiteen muutosta.

Lue lisää:

Ikäkriisi ajoi bloggaaja Natalia Salmelan, 32, avioliiton eroon, mutta nyt hän on raskaana ja rakastunut – Asiantuntija: puolison kriisi voi olla parisuhteelle tuho tai pelastus

Suosittelemme sinulle