Hyppää sisältöön

Ministerien mahdollinen altistuminen tapahtui valtioneuvoston tiloissa – turvallisuusjohtaja: "Ei vaikuta hallituksen toimintakykyyn"

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) sekä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) altistuivat mahdollisesti koronavirukselle tiistaina kokouksessa.

Kuvassa on Ahti Kurvinen.
Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen kertoo, että valtioneuvostossa on jo aiemmin siirrytty pitämään neuvotteluja osin etänä. Neuvotteluja on järjestetty myös Säätytalon eri huoneissa, jolloin ministerit ovat keskustelleet etäyhteydellä toistensa kanssa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Timo Keränen,
Anna Näveri

Kaksi ministeriä altistui mahdollisesti koronavirukselle, ja koko hallitus on siirretty etätöihin, mutta päätöksentekoon se ei vaikuta, vakuuttaa valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen Ylelle.

– Tällä ei ole vaikutusta valtioneuvoston toimintakykyyn. Kokoukset pidetään hieman vanhasta normaalista poikkeavalla tavalla, Kurvinen summaa.

– Kun virusepidemia etenee, tämän tyyppisiä tilanteita tulee melko usein. Tällä kertaa kyseessä oli ministerien mahdollinen altistuminen.

Kurvinen kertoo valtioneuvoston siirtyneen jo jokunen aika sitten malliin, jossa kokouksia pidetään osin virtuaalisina.

– Siltä osin kuin kokoukset pidetään paikan päällä, on henkilöstö jaettu useampaan eri tilaan, jossa kussakin on huolehdittu etäisyyksien pysyminen riittävän pitkinä. Jo toimistoissakin työskennellään kätännössä hajaryhmissä, mutta erityisesti (niin tehdään) kokouksissa.

Altistuminen tapahtui valtioneuvoston tiloissa

Tiistaina sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja työministeri Tuula Haatainen (sd.) altistuivat mahdollisesti koronavirukselle oltuaan samassa tilassa henkilön kanssa, jolla epäillään koronavirusta.

Tuula Haatainen ja Aino-Kaisa Pekonen kuvattiin eduskunnan suullisella kyselytunnilla 23. huhtikuuta.
Tiistaina tapahtuneen mahdollisen altistumisen jälkeen ministerit Haatainen (taaempana) ja Pekonen ovat osallistuneet hallituksen neuvotteluihin. Neuvotteluja on järjestetty Säätytalon eri huoneissa ja ministerit ovat keskustelleet etäyhteydellä toistensa kanssa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Kurvinen ei juuri avaa tilannetta Ylelle tarkemmin.

– Kyseessä on ollut ihan normaali kokous, Kurvinen toteaa.

Valtioneuvoston tiloissa?

– Kyllä.

Henkilöltä, jolla koronavirustartuntaa epäillään, on otettu tänään testi, ja tuloksen pitäisi tulla kahden päivän sisällä.

Jos tulos on positiivinen, siirtyy vastuun pallo Kurvisen kuvaaman "testaa, jäljitä, eristä, hoida" -strategian mukaisesti THL:lle, jonka tehtävä on jäljittää tartuntaketju ja ilmoittaa tarvittavista toimista.

Ministereitä koskee "muutaman asian" verran erilaiset suojaohjeet

Kurvisen mukaan valtioneuvostossa laadittiin varautumisohjeita jo ennen epidemiaa. Tuolloin esimerkiksi työmatkoja vielä tehtiin paljon.

Nyt esimerkiksi kokoustiloista voidaan rajata alueita pois, jos tiedetään tarkasti, missä kohtaa vaikkapa altistuminen on tapahtunut.

– Kun me saamme tietää eri paikoissa tapahtuvista mahdollisista altistumisista, siihen liittyvät tehosiivoukset ja tietynlaiset mallinnukset, ettei kokouksissa mentäisi paikoille, joissa mahdollista altistumista on ollut.

Ministereitä koskeva ohjeistus päivitettiin viimeksi kolme viikkoa sitten.

Kurvisen mukaan ministereitä koskevat ohjeet ovat käytännössä hyvin samankaltaisia kuin kanslian virkamiehiä koskevat ohjeet – paitsi muutamin osin.

– Meidän täytyy aina huomioida henkilön työtehtävien taso ja vaikuttavuus. Erityisesti ministereiden osalta meillä on muutama asia, joilla varmistetaan, että vaikutukseen päästään mahdollisimman nopeasti, Kurvinen sanoo.

Kurvinen ei tarkemmin avaa, mitä hänen mainitsemansa "muutama asia" pitää sisällään.

– Nämä ovat aika pitkälti turvallisuuskontekstiin liittyvää tietoa. Yksityiskohtiin ei ole tarvetta nyt mennä tässä, Kurvinen toteaa.

Lue lisää:

Ministerit mahdollisesti altistuneet koronavirukselle, hallitus varotoimenpiteenä siirretty etätöihin – puhemies Vanhanen: koko eduskunta ei joudu eristykseen

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä

Suosittelemme sinulle