Hyppää sisältöön

Oikeus on vanginnut irakilaismiehen huijauskuoleman tutkinnassa tyttären ja vävyn – Molempia epäillään törkeistä petoksista

Valekuolematutkinta liittyy Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) Suomelle antamaan langettavaan päätökseen.

Kuvassa vasemmalla "Ali", jonka väitetty kuolema poiki Suomelle tuomion Euroopan ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta. Kuva on saatu Alin Suomessa asuvilta läheisiltä.
Merja Niilola

Helsingin käräjäoikeus on vanginnut epäillyssä turvapaikkahuijausjutussa kaksi ihmistä.

Vangitut mies ja nainen ovat valekuolleeksi epäillyn irakilaismiehen lähipiiriä: tytär ja hänen puolisonsa.

Molemmat vangitsemisoikeudenkäynnit olivat salaisia. Oikeuden vangitsi naisen ja miehen epäiltynä rikoksista todennäköisin syin.

Nainen on jo ollut Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden päätöksellä vangittuna 24. huhtikuuta lähtien. Keskusrikospoliisi otti miehen kiinni tiistaina.

Keskusrikospoliisi epäilee molemmissa tapauksissa törkeää petosta ja törkeää väärennöstä.

Ylen tietojen mukaan mies on kaksi viikkoa sitten ensi kertaa vangitun naisen aviomies. Nainen taas on kuolleeksi väitetyn miehen tytär.

Tyttärellä ja hänen aviomiehellään on käynnissä eroprosessi. Nainen on saanut miestä vastaan lähestymiskiellon. Yle uutisoi lähestymiskiellosta keskiviikkona.

Poliisi epäilee suunnitelmallista huijausta, josta useat tietävät

Käynnissä oleva esitutkinta liittyy Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) Suomelle antamaan langettavaan päätökseen.

Epäiltyjä on tutkinnanjiohtajan, rikoskomisario Jan Aarnisalon mukaan ainakin kolme. Aarnisalo kertoi keskiviikkona Ylelle, että epäiltyjen joukko todennäköisesti kasvaa myöhemmin.

– Muun muassa todistajien kuulemisten sekä muun esitutkinnan perusteella on ilmeistä, että kyseessä on ollut suunnitelmallinen teko, josta useampi henkilö on ollut tietoinen, KRP kirjoittaa torstaina julkaistussa tiedotteessaan.

Rikosepäily liittyy siihen, onko EIT:lle annettu väärää tietoa Irakin kansalaisesta. EIT:lle kerrottiin, että Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö olisi surmattu kotimaassaan Irakissa pian paluunsa jälkeen.

Poliisi kertoo tiedotteessaan saaneensa vahvistuksen, että marraskuussa 2019 annettuun langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä ja että kantajan lähiomainen olisi elossa.

– Esitutkinnassa on noussut esiin seikkoja, jotka tukevat arviota siitä, että Suomen viranomaiset ovat toimineet asianmukaisesti kyseisessä turvapaikkamenettelyssä. Tehdyt riskiarviot ja niistä tehdyt johtopäätökset näyttävät olleen tässä tapauksessa oikeita.

KRP on tehnyt tutkinnassa yhteistyötä esimerkiksi ulkoministeriön, valtakunnansyyttäjän toimiston, Suomen Bagdadin-suurlähetystön ja Irakin viranomaisten kanssa.

Suomi on saanut vuonna 2019 Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta asiassa langettavan tuomion Euroopan ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta. Tuomio koski kuolleeksi epäiltyä irakilaismiestä, jonka Suomi oli käännyttänyt ja palauttanut Irakiin talvella 2017.

Juttuun lisätty klo 15:48 oikeuden päätös naisen vangitsemisesta.

Lue lisää:

Uusi pidätys valekuolleeksi epäillyn irakilaisen jutussa – pidätetty on aiemmin vangitun naisen aviomies

Poliisi otti kiinni uuden epäillyn kuolleeksi väitetyn irakilaismiehen jutussa – aiemmin vangittu nainen haki lähestymiskieltoa miehelleen

KRP epäilee ennennäkemätöntä turvapaikkahuijausta – Ulkoministeriö: Korvauksia ei makseta, irakilaismiehen kuolemaa ei koskaan vahvistettu

Ylen tieto: Kuolleeksi luultua irakilaismiestä epäillään nyt törkeästä petoksesta – KRP tutkii kaikkien aikojen turvapaikkahuijausepäilyä

Suosittelemme sinulle