Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Italiassa miehet tekevät koronapäätökset, vaikka kriisi koettelee kaikkia

Arkea maailmalta: Italiassa miesvoittoinen kriisinhoito on erityisen silmiinpistävää, kun vertailukohtana on Suomi, kirjoittaa Ylen Italian-toimittaja Jenna Vehviläinen.

Jenna Vehviläinen
Jenna Vehviläinen Kuva: Laura Hyyti / Yle
Jenna Vehviläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

– Arvon pääministeri, mitä tapahtuu kouluille ja päiväkodeille kakkosvaiheessa, kun miljoonien vanhempien on aika palata töihin? Eikö perheille koidu suuria ongelmia?

Kysymyksen esitti italialainen naistoimittaja maan pääministeri Giuseppe Conten lehdistötilaisuudessa pari viikkoa sitten.

Pääministeri oli juuri kertonut miljoonille italialaisille etäyhteyden kautta, miten yhteiskunta etenee seuraavaan vaiheeseen koronaviruksen kanssa – mitä avataan ja milloin. Hän oli kuitenkin unohtanut puhua kouluista ja päiväkodeista.

– Koulut ovat kiinni lukuvuoden loppuun asti. Hallitus on arvioinut tilanteen yhdessä koronakomitean ja rajoitusten purkuvaiheesta vastaavan asiantuntijaryhmän kanssa, Conte vastasi.

Kuvassa on Giuseppe Conte.
Italian pääministeri Giuseppe Conte puhui medialle 30. huhtikuuta Roomassa. Kuva: Maurizio Brambatti / EPA

Italiassa päätöksenteko on tavannut kuulua lähinnä miehille jo ennen koronakriisiä.

Viime kuukausina kansalaiselle on tullut silmiinpistävän selväksi, että yhteiskunnan läpileikkaavaa kriisiä hoitavat miehet keskenään – niin politiikan, virkamiehistön kuin asiantuntijuuden sarallakin.

Kolmasosa Italian ministereistä on naisia, mutta koronan aikana paljon esillä olleet ministerit – pääministeri, talousministeri, ulkoministeri ja terveysministeri ovat miehiä.

Pahiten koronakriisistä kärsineiden Pohjois-Italian alueiden kuvernöörit ovat miehiä.

Hallituksen konsultoiman koronakomitean seitsemän jäsentä ovat kaikki miehiä. Koronarajoitusten purkuun liittyviä suosituksia antavassa komiteassa 18 jäsenestä 14 on miehiä.

Lisäksi televisiossa tartuntakäyristä puhuvat lähinnä epidemiologimiehet, tartunnoista tiedottavat hätätilaviranomaiseen kuuluvat miehet ja sairaaloiden hätätilasta kertovat vastaavat lääkärimiehet.

Tämä on erityisen kummaa, kun ajattelee, että kriisin eturintamassa olevista esimerkiksi sairaanhoitajista suurin osa on naisia ja moni päätöksistä vaikuttaa naisten elämään ainakin yhtä paljon kuin miesten.

Italiassa on sanomattakin on selvää, kumpi vanhemmista joutuu huolehtimaan lapsista, kun hallitus päätti pitää koulut kiinni syyskuuhun asti. Rajoituksia purettaessa ensimmäisistä töihin palanneista lähes kolme neljästä oli miehiä.

Naisten puute kriisinhoidon avainpaikoilta on noussut esiin Italian julkisuudessa.

Naispuolinen perhe- ja tasa-arvoministeri sai mandaatin perustaa ministeriönsä alaisuuteen “pinkin komitean”, johon kuuluu 13 asiantuntijanaista. Komitean tehtävänä on osallistua yhteiskunnan jälleenrakentamiseen akuutin kriisin jälkeen.

Se tuntui monesta nololta lohdutuspalkinnolta. Pitkän linjan italialaispoliitikko Emma Bonino kritisoi komiteaa ja kutsui sitä “intiaanireservaatiksi”.

– Italiassa sukupuolten tasa-arvosta keskustellaan vain viikonlopun konferensseissa. Maanantaina päättäjät laittavat taas autopilotin päälle ja valitsevat tehtäviin miehiä, joita tuntevat, ja jotka sattuvat pyörimään siinä ympärillä, Bonino laukoi Corriere della Sera -päivälehdelle.

Moni vaikutusvaltainen italialaisnainen on allekirjoittanut pääministerille lähetetyn kirjeen, jossa vaaditaan lisää naisia kriisiä hoitaviin elimiin. Kritiikin jälkeen pääministeri lupasi, että naisten määrää rajoitusten purusta vastaavassa komiteassa lisätään.

Suomen tasa-arvoon Italialla on valovuosien matka. Toivottavasti maan päätöksenteossa ja kriisinhoidossa osattaisiin kuitenkin tulevaisuudessa miettiä tasa-arvoa jo ennen kuin päätökset on tehty epätasa-arvoisesti.

Suosittelemme