Maailman terveysjärjestö WHO aikoo lanseerata älypuhelinsovelluksen, jonka avulla puutteellisen terveydenhoidon maissa asuvat ihmiset voivat saada neuvoja siitä, onko heillä mahdollisesti koronatartunta.
Sovellus kyselee ihmisiltä tietoja heidän oireistaan ja antaa maakohtaisia neuvoja jatkotoimiin. Sovelluksen taustalta löytyvä teknologia myös julkaistaan vapaaseen käyttöön, jolloin eri maiden terveysviranomaiset voivat tehdä siitä oman versionsa.
Sovellus on määrä julkaista myöhemmin tässä kuussa älypuhelinten sovelluskaupoissa.
"Arvokas maille, joilla ei ole mitään"
Vastaavanlaisia sovelluksia on jo julkaistu tai testattu useissa maissa. Terveysneuvojen ohella sovelluksia on käytetty epäiltyjen tartuntaketjujen jäljittämiseen seuraamalla käyttäjän liikkeitä.
Tartuntaketjujen tehokasta selvittämistä ja tartunnan saaneiden eristämistä pidetään tärkeinä työkaluina yhteiskuntien purkaessa tiukkoja rajoituksiaan. Tätä prosessia on pyritty tehostamaan älypuhelinsovellusten kautta.
WHO arvelee sen sovelluksella olevan käyttöä erityisesti Etelä-Amerikan ja Afrikan maissa, joissa tapausmäärät ovat kasvussa ja terveydenhuollon palvelujen saatavuus epätasaista. Monet näistä maista eivät välttämättä kykene lanseeraamaan omia sovelluksiaan.
– Tämä on arvokas maille, joilla ei ole mitään. Muuten jättäisimme oman onnensa nojaan maat, jotka eivät kykene kehittämään omia sovelluksiaan ja joiden terveydenhuoltojärjestelmät ovat haavoittuvaisia, kommentoi WHO:n tietopalvelupäällikkö Bernardo Mariano Reutersille.
Tartuntaketjujen jäljityksessä haaste yksityisyydensuojalle
Sovelluksen kehittämiseen on osallistunut vapaaehtoisia insinöörejä ja suunnittelijoita muun muassa Googlelta ja Microsoftilta. Sovellus käyttää avointa lähdekoodia.
Sovelluksen yhteyteen harkitaan myös mahdollisten tartuntaketjujen jäljitysominaisuutta, joka käyttäisi bluetooth-teknologiaa. Laitteet tekisivät keskenään langattoman "kättelyn", jos ne ovat toistensa läheisyydessä pitempään kuin viisi minuuttia.
Jos myöhemmin joku sovelluksen asentaneista saa positiivisen koronatestituloksen, hän voi lähettää tästä ilmoituksen kaikille mahdollisesti altistuneille ihmisille, vaikka ei tietäisikään heidän puhelinnumeroitaan.
Toistaiseksi yksityisyydensuojaan ja lakeihin liittyvät kysymykset hidastavat ominaisuuden käyttöönottoa. Pelkona on, että teknologia valjastettaisiin myöhemmin mainostajien käyttöön.