Hyppää sisältöön

Ritva Valkama (1932–2020) oli koko kansan rakastama konkarinäyttelijä

Ritva Valkama oli niin suosittu ja sympaattinen näyttelijä, etteivät katsojat olisi halunneet päästää häntä eläkkeelle.

Näyttelijä Ritva Valkama vuonna 1996. Kuva: Ari-Pekka Keränen / Yle

Näyttelijä Ritva Valkama menehtyi perjantaina Helsingissä pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Valkama oli 87-vuotias.

Valkama oli yksi rakastetuimmista suomalaisnäyttelijöistä. Hänen viimeisimmät työnsä teatterissa keräsivät valtavan määrän katsojia ja vyöryn lämpimiä kiitoksia. Kolmen muun konkarinäyttelijän kanssa esitetty Kvartetti nousi Suomen suosituimmaksi näytelmäksi.

Ritva Valkama-Palo syntyi Jyväskylässä 13. marraskuuta 1932. Hän valmistui teatterikoulusta 1950-luvun lopulla ja oli kiinnityksellä teattereissa niin Helsingissä, Hämeenlinnassa kuin Tampere (siirryt toiseen palveluun)ellakin. (siirryt toiseen palveluun)

Liisa Roine, Ritva Valkama ja Anja Räsänen ohjelmassa Tapaus Ritva Valkama vuonna 1972. Kuva: Antero Tenhunen / Yle

Tampereen kaudellaan Valkama päätyi TV2:n näytelmiin ja viihdeohjelmiin, joiden kautta hän nousi suuren yleisön tietoisuuteen. Hänellä oli oma nimikkoshownsa jo vuonna 1972, Tapaus Ritva Valkama.

Ritva Valkama oli myös mitä mainioin äänenkäyttäjä ja tulkitsija. Hän lauloi Tapaus Ritva Valkama -viihdeohjelmassa Rossinin Kissadueton oopperalaulaja Anita Välkin kanssa.

Vuonna 1979 pyörähti käyntiin silloisen Mainos-tv:n kymmenosainen viihdesarja Parempi myöhään... Sitä juonsivat Ritva Valkama ja Pentti Siimes. Juontojen lisäksi kaksikko näytteli ohjelman sketseissä ja lauloi duettoja. Valkaman ja Siimeksen lemmenpariduetto Aku ja Iines Ankan asuissa on yksi tv-viihteen riemastuttavimmista musiikkinumeroista.

Ajankohtaisilla asioilla vitsailleen Parempi myöhään…-ohjelmaa käsikirjoittivat Seppo Ahti ja Neil Hardwick.

Olga P. Postinen nähtiin Ylen joulukalenterissa kahteen otteeseen vuosina 1987 ja 1996. Postineitinä oli Ritva Valkama. Postineidin sydänongelmia hoitaa tohtori Torkkunen, Pentti Siimes.

Ritva Valkama ja Pentti Siimes olivat niin toimiva työpari, että katsojien kerrotaan luulleen, että he olivat aviopari.

Kvartetista tuli legenda

Ritva Valkama oli naimisissa näyttelijä Pertti Palon kanssa. He olivat molemmat näyttelijäsukua ja ammatti perityi myös heidän jälkikasvulleen. Yksi tyttäristä on näyttelijä (siirryt toiseen palveluun)Sanna-Kaisa Palo ja tämän tytär näyttelijä (siirryt toiseen palveluun)Emmi Parviainen. (siirryt toiseen palveluun)

Kari Hotakaisen kirjaan perustuva Ihmisen osa oli Ritva Valkaman viimeinen teatterityö. Näytelmän ohjasi Raila Leppäkoski. Kuva on harjoituksista vuonna 2011. Kuva: Charlotte Estman-Wennström

Ritva Valkama jäi virallisesti eläkkeelle jo vuonna 1994. Hänet nähtiin kuitenkin vierailijana useissa produktioissa aina vuoteen 2013. Hänen viimeiseksi työkseen jäi Kari Hotakaisen kirjaan perustuva Ihmisen osa Helsingin kaupunginteatterissa.

Ritva Valkama liikuttui viimeisen näytöksensä jälkeen (siirryt toiseen palveluun)

Sitä ennen Valkama ja kolme muuta näyttelijäkonkaria (Kyllikki Forssell, Lasse Pöysti ja Pentti Siimes/Antti Litja) viihdyttivät katsojia Kvartetti-näytelmässä peräti yhdeksän vuoden ajan. Esityksestä kasvoi koko Suomen suosituin näytelmä. Esityskertoja kertyi 481 ja katsojia yli 160 000.

Lasse Pöysti, Kyllikki Forssell, Ritva Valkama ja Antti Litja olivat rakastettu Kvartetti. Näytelmän ohjasi Neil Hardwick. Kuva: Tapio Vanhatalo

Ritva Valkama myös opetti tulevia näyttelijöitä. Hänet nimitettiin näyttelijäntyön professoriksi Teatterikorkeakouluun vuonna 1985. Professorina hän viihtyi vain kaksi vuotta, mutta jatkoi näyttelijäntyön lehtorina 1990-luvulle.

Ilmastoahdistusta 1970-luvun tyyliin.

Ritva Valkama sai uransa aikana liki kaikki mahdolliset kunninanosoitukset valtionpalkinnosta Pro Finlandiaan.

Voit jakaa muistosi Ritva Valkamasta osallistumalla keskusteluun Yle Tunnuksella. Keskustelu on avoinna sunnuntaina kello 20:een saakka.

Artikkelia muokattu 12.5. klo 10:38 korjattu Forsselin nimen kirjoitusasu.

Suosittelemme sinulle