Hyppää sisältöön

Olympiakomitean toimitusjohtaja odottaa linjauksia urheilun erityisjärjestelyistä jo alkuviikolla – "Liikunta ja urheilu ei voi odottaa näitä tulkintoja toukokuun loppuun saakka"

Olympiakomitea on käynyt vuoropuhelua ministeriön kanssa urheilua koskevista erityisjärjestelyistä hallituksen purkaessa koronarajoituksia.

Yleiskuva juoksukilpailusta.
Tulevan kesän aikana aiotaan järjestää myös yleisurheilukisoja. Kuva: Tomi Hänninen
Matti Lehtisaari

Hallituksen maanantainen linjaus urheilukilpailujen ja -sarjojen käynnistymisestä erityisjärjestelyin kesäkuun alusta lähtien jätti tukun kysymyksiä urheiluväelle. Avoinna on esimerkiksi se, mitä erityisjärjestelyt käytännössä tarkoittavat ja kuinka kilpailu- ja pelitapahtumat järjestetään turvallisesti koronaviruspandemian aikana.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen odottaa, että kaikki nyt auki olevat linjaukset tarkentuvat jo alkuviikosta.

– Liikunnalla ja urheilulla on todella kova paine saada nyt selvyys siihen, mitä erityisjärjestelyillä tarkkaan ottaen tarkoitetaan. Liikunta ja urheilu ei voi odottaa näitä tulkintoja toukokuun loppuun saakka, Salonen kertoi Yle Urheilulle.

– Me olemme käyneet tästä tiivistä vuoropuhelua ministeriön kanssa ja kyllä siellä tehdään kaikki voitava, jotta tulevana maanantaina tai tiistaina tulkinnat olisivat olemassa.

Kuluneen viikon aikana sekä naisten että miesten jalkapallon pääsarjat ovat jo kertoneet kausien käynnistymisestä kesä- ja heinäkuussa. Superpesiksessä puolestaan odotetaan tarkempia ohjeita siitä, kuinka urheilukilpailut pitää järjestää, ennen kuin lopullinen päätös pelien aloittamisesta tehdään.

Pesäpallo
Superpesiksessä odotellaan tarkempia ohjeita pelitapahtumien erityisjärjestelyistä. Kuva: Tomi Hänninen

Tarkempia ohjeita odottavat myös lajit, joihin lähikontakti kuuluu olennaisena osana. Hallituksen päätöksellä esimerkiksi sisäliikuntapaikkoja avataan kesäkuun alusta lähtien.

Ovatko lähikontaktit siis sallittuja esimerkiksi painissa tai nyrkkeilyssä kesäkuun 1. päivästä alkaen?

Olympiakomitean toimitusjohtaja Salonen ei osannut tähän vastata ainakaan vielä sunnuntaina. Tällä hetkellä Olympiakomitean sivuille kirjatussa tekstissä sanotaan, että seurojen harjoitustoimintaa voi järjestää sisäliikuntapaikoilla 1. kesäkuuta alkaen lähikontakteja välttäen.

– Kirjasimme tuon tulkinnan varmuuden vuoksi, mutta tulemme arvioimaan sitä uudestaan, kun päivitämme liikuntaa ja urheilua koskevan kokonaisuuden, Salonen kertoi Yle Urheilulle.

Paini ja nyrkkeily odottavat tarkempia linjauksia

Paini- ja nyrkkeilyliitossa odotetaan Olympiakomitean kautta tulevia linjauksia. Molemmissa lajeissa urheilijoita on suositeltu tekemään yksilöharjoittelua.

– Saimme Olympiakomitealta toivomuksen siitä, että lajiliitot pidättäytyvät suosituksista seuroille, kunnes saadaan tarkemmat tulkinnat Olympiakomitealta, Painiliiton toiminnanjohtaja Pertti Vehviläinen totesi.

Painin kilpailutoiminta on keskeytyksissä ainakin kesäkuun loppuun saakka niin Suomessa kuin maailmalla.

– Olemme peruneet Suomessa kaikki kilpailut kesäkuun lopulle saakka, mutta olemme toiveikkaita siitä, että tilanne muuttuu ja voisimme aloittaa kilpailutoiminnan kotimaassa, Vehviläinen ennakoi.

Arvi Savolainen
Painijat ovat joutuneet harjoittelemaan lähikontaktia vältellen kevään ajan. Kuva: Tommi Anttonen / Lehtikuva

Kansainvälinen painiliitto selvittää kesäkuun aikana, miten peruuntuvat kilpailut sijoitetaan loppuvuoden kalenteriin. Vehviläinen tähdensi, että tilanteet muuttuvat nopeasti, joten tarvitaan myös nopeita päätöksiä.

Nyrkkeilyssä tilanne on sikäli rauhallinen, että kilpailukausi on kevään osalta ohi. Tuleva kilpailukausi on alkamassa vasta syyskuussa.

– Odotamme Olympiakomitean kautta tarkempia tietoja, jonka jälkeen eri lajit laativat tarkemmat ohjeet suosituksistaan. Suunnittelemme yhteistyössä muiden kamppailulajien kanssa yhteisiä suosituksia, Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Marko Laine kertoi.

THL ja aluehallintovirastot laativat sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeen pohjalta tarkemmat ohjeet siitä, mitä rajoitusten purkaminen käytännössä merkitsee. Olympiakomitea viestii ohjeista eri lajeille.

Lue myös:

Petra Ollilta rehellinen tilitys elämänsä raadollisesta puolesta – yllättäen uransa lopettanut mestaripainija väsyi yksinäisyyteen: "Aina itku silmässä leirille"

Miesten ensi vuoden MM-nyrkkeilyt siirretty Delhistä Belgradiin

Suosittelemme sinulle