Hyppää sisältöön

Ihan kaikki eivät suostuneet jättämään kotia Tampereella – kuvat näyttävät, miten tulipalosta levisi valtavasti haitallista savua asuinalueelle

Yhteensä Lintuhytin asuinalueelta evakuoitiin arviolta 350 ihmistä. 

Tulipalo jätteidenkäsittelykeskuksella Tampereen Ruskossa
Tulipalo jätteidenkäsittelykeskuksella Tampereen Ruskossa
Tekijät

Tampereen Ruskossa syttyi varhain maanantaiaamuna iso kasa metallipitoista rakennusjätettä. Pirkanmaan pelastuslaitos tiedotti kello 19 aikoihin, että palo on saatu hallintaan. Asukkaille annettiin lupa palata koteihinsa.

Savua tuli runsaasti, ja se ajautui Ruskon ympäristöön. Savu on terveydelle haitallista, ja pelastuslaitos aloittikin aamupäivällä Lintuhytin asuinalueen evakuoimisen. Lintuhytin asuinalue on Ruskon eteläpuolella Hervannan lähellä.

Alueelle annettiin maanantaina vaaratiedote. Suurin osa ihmisistä on mennyt tuttavien tai sukulaisten luo ja vain harva evakuointikeskukseen läheiselle koululle. Yhteensä evakuoitavalla alueella asuu noin 350 ihmistä.

Pelastuslaitos onnistui iltapäivään mennessä rajaamaan palon alueelle, joka oli noin 75 metriä kertaa 50 metriä ja noin 15 metrin korkuinen. Pelastuslaitos purki kasaa koneilla ja nosti esille palopesäkkeitä, jotta niihin päästäisiin käsiksi sammuttamista varten.

Pelastuslaitos sammuttamassa jäteaseman paloa Tampereen Ruskossa.
Kuva: Antti Eintola / Yle

Paikalla oleva Ylen toimittaja Kirsi Matson-Mäkelä kertoi kello kahden aikaan, että savu on hieman hälvennyt alueella.

Pari ihmistä jäi pelastuslaitoksen mukaan kotiinsa, koska he eivät suostuneet lähtemään kehotuksista huolimatta. Myös lähistön rakennusprojekti jatkui sisällä. Kaikki asuinalueen asunnot on kierretty ovelta ovelle.

Vielä ei tiedetä, milloin asukkaat pääsevät palaamaan kotiinsa. Näin laaja evakuointi on tosi harvinaista.

– Pyritään siihen, että evakuointipäätös puretaan äkkiä. Tarkkaa ajankohtaa en osaa sanoa, palomestari Juha Toivonen sanoo.

Poliisi vartioi tyhjää asuinaluetta.

Paikalla oleva: "Pää on kipeä"

Suvi Pulkkinen on juuri kahdelta lähtemässä työpaikaltaan Ruskossa. Hänen yrityksessään Giraffic Parkissa on kaneja, marsuja ja jyrsijöitä ja koirille päiväkoti. Yritys sijaitsee ihan tulipalopaikan lähellä.

Eläimet jäävät sisälle, koska niitä on niin paljon, ettei siirtämiseen ole mahdollisuutta.

Yrityksen sisällä on savua ja Pulkkinen kertoo oman päänsä olevan kipeä. Hän kertoo käyvänsä illalla katsomassa, miten eläimet voivat. Huoli on kova.

Ylen toimittaja Antti Palomaa tavoitti evakuointikeskuksen läheltä Turusen perheen, joka oli menossa neuvolaan. Toivo-pojan ensimmäisestä syntymäpäivästä tuli ikimuistoinen savupylvään takia.

Tampereen Vuoreksessa evakuoitiin asukkaita tulipalon savun alta.
Lintuhytissä asuva Turusen perhe oli menossa Vuoreksen neuvolaan. Toivo-poika täytti yksi vuotta tänään. Perhe aikoo mennä mummulaan evakkoon. Kuva: Antti Eintola / Yle

Laura ja Vesa Turunen asuvat Lintuhytin alueella. He ovat menossa neuvolasta suoraan evakkoon mummulaan. Koronan takia he eivät halunneet evakuointikeskukseen.

– Aamulla kun heräsin ja lähdin töihin, oli aika katkera savu pihalla, Vesa Turunen sanoo.

Perhe seurasi tilannetta asuinalueen WhatsApp-ryhmästä. Sitten tuli evakuointikehotus.

– Sitten vaan kimpsut kasaan, kissat ja lapsi ja Vesa tuli hakemaan meidät. Tästä muistetaan Toivon yksivuotissynttärit, Laura Turunen sanoo.

– Äkkiä evakuoimaan vaimo ja lapsi, ei siinä sen kummempaa. Ainoa huoli on, miten savu haisee kodissa, koska ulkona oli niin kova katku, Vesa Turunen jatkoi.

Yritys: Laitoksen toiminta keskeytetty

Tulipalo syttyi Deleten Ruskon kierrätyslaitoksella. Delete kertoo verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että metallijätekasassa alkaneen palon syttymissyytä tutkitaan. Laitoksen toiminta on palon johdosta keskeytetty. Tilanteesta ei ole aiheutunut yhtiön mukaan henkilövahinkoja.

Yhtiö kertoi huhtikuussa (siirryt toiseen palveluun) paikalla sattuneista kytypaloista, jotka oli saatu yhtiön mukaan hallintaan nopeasti.

Lintuhytin asuinalue
Leikit jäivät kesken savun takia. Kuva: Miikka Varila / Yle

Pelastuslaitos seuraa tarkasti sään ja tuulten suuntaa.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen päällikköpäivystäjä Jyrki Paunila sanoo, että matalapaineen takia savu jäi paikoilleen.

Tämän hetkisen arvion mukaan tulipalo on syttynyt itsestään tai seassa ollut jotain palavaa jätettä. Ennusteen mukaan savu pysyy Lintuhytin alueella eikä savun pitäisi kääntyä Hervannan tai Vuoreksen ylle. Kyseisissä kaupunginosissa asuu paljon ihmisiä.

– Ennusteen mukaan tuulen suunnat ovat lähituntien aikana tilanteeseen nähden suosiolliset, Paunila sanoo.

Pelastuslaitos sammuttamassa jäteaseman paloa Tampereen Ruskossa.
Lopullinen sammutus voi kestää päiviäkin, koska tulipalo on syvällä jätekasassa. Kuva: Antti Eintola / Yle

Savu haitallista

Noin kymmenkunta ihmistä on siirretty Vuorekseen kouluun, jossa on evakuointikeskus. Pelastuslaitos, poliisi, tilataksit ja kaupunkiliikenteen bussit evakuoivat ihmisiä.

Erityisryhmiä siirretään evakuoinnissa palvelukoteihin.

Yhteensä Lintuhytin asuinalueelta evakuoidaan 350 ihmistä. Tampereella teollisuusalueella palaa suuri rakennusjätekasa.

– Jos savuja nyt alkaa luokitella, ei tämä terveellisintä savua ole. Metallia ja jätettä palaa. En suosittele kyllä yhtään hengittämään savua, päivystävä palomestari Heikki Havukainen sanoo.

Paikalla on kymmenen pelastuslaitoksen yksikköä. Arvio on, että palon sammuttamisessa menee päiviä. Tänään maanantaina yritetään hillitä savun muodostusta.

Taru Herranen seisoo Vuoreksen pihalla
Tampereen kaupungin palvelupäällikkö Taru Herranen huolehtii evakuointipaikasta Vuoreksessa Kuva: Miikka Varila / Yle

Korona otetaan huomioon

Tampereen kaupungin palvelupäällikkö Taru Herranen johtaa evakuointia Vuoreksessa. Koulussa on tiloja, joissa ihmiset voivat olla, kunnes pääsevät omaan kotiinsa. Paikalla on kaupungin sosiaalipäivystys ja Suomen Punaisen Ristin työntekijöitä.

– Katsomme, että löytyy mukavasti kaikille väljästi tilaa. Järjestämme juomavettä ja ensiapupistettä ensi vaiheessa.

Korona vaikeuttaa evakuointia. Evakuoinnissa ja koululla huomioidaan turvavälit. Flunssaiset pidetään erillään muista ja tarvittaessa käytetään suojamaskeja. Käsiä pestään usein.

Pelastuslaitoksen autoja Lintyhytin asuinalueella.
Kuva: Mikka Varila / Yle

"Todella poikkeuksellista"

Pelastuslaitos kehottaa sulkemaan ikkunat, ovet ja ilmanvaihdon. Suurin osa asukkaista hoitaa alueelta poistumista omatoimisesti. Alueella on oma viestintäryhmä, mikä on auttanut pelastuslaitoksen työtä ja tiedottamista.

Pelastuslaitos sammuttamassa jäteaseman paloa Tampereen Ruskossa.
Runsas savu ei ole lähtenyt liikkeelle ja siksi ihmiset on pakko evakuoida. Kuva: Antti Eintola / Yle

– Tämä on todella poikkeuksellista. Harvoin meillä sammutustehtävätkään niin kauan kestävät, että savu alkaa rakennuksiin sisälle menemään, vaikka ilmastointi ja ikkunat ovat suljettuina, päällikköpäivystäjä Paunila kertoo.

Sammutus voi kestää päiviä

Palo on teollisuusalueella Tauskonkadulla, jossa toimii jätteiden lajittelu- ja käsittelykeskus. Rakennusjätekasan paloalueen koko on noin 20 metriä kertaa 100 metriä.

Pelastuslaitos on paikalla kymmenellä yksiköllä. Tilanne on hallinnassa, eikä leviämisen vaaraa ole.

Paunilan mukaan tulipalo on syvällä kasassa. Jotta sitä päästään sammuttamaan, kasaa pitäisi jäähdyttää ja purkaa.

Vielä ei ole tarkallaan ottaen selvillä edes, mikä kasassa palaa.

Lopullinen sammutus voi kestää päiviäkin.

Rakennusjätekasan palo savutti runsaasti Tampereen Ruskossa.
Kuva: Yle / Petri Lassheikki
Pelastuslaitos sammuttamassa jäteaseman paloa Tampereen Ruskossa.
Kuva: Antti Eintola / Yle

Suosittelemme sinulle