Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Lukiolaiset tunnustavat Ylelle: Opiskelijat ovat huijanneet tehtävissä etäopetuksen aikana, mutta se saikin lukiot muuttamaan opetusta

Etäaika on sysännyt lukion arviointiperusteita "nykyaikaisempaan" suuntaan.

Herman Kuusela lähikuvassa kohentaa huppuaan.
Vantaan Lumon lukiossa opiskeleva Herman Kuusela, 18, arvioi opiskelijoiden vilpin juontavan juurensa muun muassa siitä, ettei etätunneilla haluta tai pystytä kysymään tarkentavia kysymyksiä. Kuva: Nella Nuora / Yle
Fanni Kangasvieri
Avaa Yle-sovelluksessa

Lukuisat lukio-opiskelijat ovat harrastaneet vilppiä etäopiskelun aikana.

Asia selvisi kyselyssä, joka lähetettiin lukioihin Kemiin, Vantaalle, Tampereelle, Ouluun, Tyrnävälle ja Lahteen.

Ylen kyselyyn vastasi kokonaisuudessaan reilut 760 opiskelijaa. Sadat nuoret kertoivat harrastaneensa vilppiä kerran tai kaksi etäopiskelun aikana.

Vastauksista käy ilmi, että vilppiä ja sen luonnetta perustellaan monin tavoin. Jutussa mainittujen vastaajien henkilöllisyys on toimituksen tiedossa.

"Niin sanotusti turhiin aineisiin panostaminen vie aikaa tärkeiltä kursseilta, ja kurssitöihin menee aikaa jo valmiiksi liikaa."

Opiskelija, 19

Mediassa vilppi ja sen estäminen on puhututtanut korkeakoulujen etänä järjestettävien pääsykokeiden kohdalla.

Yllätyksenä ei siis tule, että kotona opiskelu on houkuttanut kikkailuun myös lukioissa ja ammattikouluissa.

"Tunnilla jäi niin paljon kysymyksiä päähän, että oli pakko etsiä vastaukset muualta."

Opiskelija, 17

Muun muassa Jurvan yhtenäiskoulun oppilaiden yllättävän hyvää menestystä etäopiskelun aikana on hämmästelty.

Lumon lukion toisella vuodella opiskelevan Herman Kuuselan, 18, mukaan opiskelijoiden lunttaus voi juontaa juurensa sangen yksinkertaisesta asiasta: Google Meetsissä ei haluta tai pystytä tekemään tarkentavia kysymyksiä opetettavasta koe-alueesta.

– Videon välityksellä hirveän moni ei edes uskalla avata mikkiä, ja olla siinä silmätikkuna kertomassa tai kysymässä 30 ihmisen edessä. Tämä pätee myös opettajiin, osa esiintyy kameran edessä rohkeasti, osa taas antaa oikeastaan pelkkiä tehtäviä.

Herman Kuusela metsäpolulla.
Herman Kuuselan mukaan opettajat ovat osaltaan hyväksyneet vilpin mahdollisuuden. Esimerkiksi kielten kokeista on tehty vaikeampia ja tehtävänantoja muunnettu. Kuva: Nella Nuora / Yle

Lumon lukion rehtori Marianna Sydänmaanlakka kertoo opettajien pohtineen maaliskuussa ankarasti, miten digitaalista opiskelua lukuvuoden viimeisinä kuukausina arvioitaisiin.

– Esimerkiksi reaaliaineiden opetukseen käytetyllä verkkoalustalla on plagiointityökalu, joka skannaa vilpin lähteen. Kurssi keskeytyy, jos huijaamista ilmenee, hän kertoo.

Ylen kyselyssä vilppiä oli tehty tarkastamalla muun muassa sanojen taivutusmuotoja tai katsomalla vastauksia suoraan netistä.

"Oletan opettajan odottavan suoritukseltani enemmän, sillä 'huijaus' on mahdollista."

Opiskelija, 18

Mutta kuinka isoa osaa huijaaminen näyttelee arvioinnissa, kun etäopiskelu täytyisi muuttaa numeroiksi kahden viikon kuluttua?

Vilppi ei huolestuta, toteaa Sydänmaanlakka.

– Emme voi absoluuttisesti varmistaa kunkin tehtävän tai kokeen tekijän identiteettiä, joten tehtävänantojen luonne täytyy olla sellainen, että niiden tekemisessä vilpistä ei ole hyötyä.

"Kiellettyä omenaa on vaikea vastustaa"

Herman Kuuselan mukaan etäopetus soveltuu joihinkin aineisiin. Matikka ei ole kuitenkaan yksi niistä.

Hän itse on kysynyt apua opiskelijatoverilta aineen kokeeseen. Kyseinen matikan kurssi jäi lopulta kesken, koska etäopetuksessa laskukaavat jäivät joskus pelkiksi tehtäviksi.

"Lukion opetuksessa tullaan luultavasti tulevaisuudessa hyödyntämään entistä enemmän avoimia lähteitä koetilanteessa."

Rehtori Marianna Sydänmaanlakka, Vantaan Lumon lukio

– Kai se on niin, että kiellettyä omenaa on vaikea vastustaa, kun tietää, ettei kukaan ole näkemässä, toteaa puolestaan Tampereen yhteiskoulun lukiossa opiskeleva Emma Kuittinen, 18.

Hänen mukaansa Google Meetsin tunneilla on suurempi kynnys vastata kuin luokassa. Varsinkin, jos opettaja haluaa kameran päälle.

– Yleisesti on kyllä huomattu, että vain pari opiskelijaa puhuu tunneilla.

Kuvassa on Emma Kuittinen.
Tampereen yhteiskoulun lukiossa opiskelevan Emma Kuittisen mukaan kotona opiskelun yksinäisyys on viime aikoina korostunut. Toisaalta etäopintojen myötä on ollut enemmän aikaa kerrata syksyn kirjoituksiin. Kuva: Ofiiran Ovadia

Opettajien vastaus: kokeita on korvattu esseillä

Etäaika on sysännyt lukion opetusta ja arviointiperusteita uuteen suuntaan: Kurssin loppukoe ei muodosta enää yhtä suurta osaa arvosanasta. Perinteiset kokeet on osin korvattu esseillä, nippelitietoa ei enää kysellä.

Esimerkiksi sanakokeiden sijaan tentissä kirjoitetaan nyt mielipidekirjoituksia termein, joita koetilanteessa normaalisti kysyttäisiin. Nyt kursseja arvioidaan enemmän kokonaisuutena, eikä viimeisen tenttipäivän tuloksen perusteella.

– Etäaika on vahvistanut lukion opetussuunnitelman toteutumista. Arviointia on nyt tehty vielä enemmän jatkuvasti, Sydänmaanlakka kertoo.

Muun muassa Tampereen yhteiskoulun lukiossa ja Lahden lyseossa etäopiskelu on pakottanut pohtimaan, kuinka todellista osaamista voidaan mitata.

"Lunttauksen takia opettajakunta ei menetä yöuniaan."

Rehtori Tero Matkaniemi, Lahden lyseo

Arvioinnissa on etäopiskelun johdosta otettu hyppäys nykyaikaiseen suuntaan, toteaa Tampereen yhteiskoulun rehtorin Tuija Flinck.

– Lukion kurssit valmentavat ylioppilastutkinnon kokeisiin. Siksi viimeistään noissa tulevaisuuden kannalta tärkeissä kokeissa on kohdattava oma todellinen osaaminen ilman mahdollisuutta vilppiin. Lunttauksen takia opettajakunta ei menetä yöuniaan, sanoo rehtori Tero Matkaniemi Lahden lyseosta.

Mitä lunttaamiseen tulee, ainakin siihen tarvitaan näissä olosuhteissa luovuutta.

– Eräs opettaja sanoi, että jos joku siellä nyt hyötyy siitä, että on innovatiivinen ja hyödyntää tiimipeliä, siitähän voi antaa vaikka sinnikkyyspisteitä, Lumon lukion rehtori Sydänmaanlakka sanoo.

Hän muistuttaa, että samoja taitoja hyödynnetään myös työelämässä.

Yliopistoissa on etäopiskelun aikana testattu avoimia tenttejä, joissa opiskelijat saavat muodostaa oman tiiminsä, eli kysyä niin sanotusti kaverilta.

Vilpin estämiseen käytetyt tehtävänannot saattavat pysyä myös tulevaisuudessa: Tärkeää ei ole muistaa Pähkinäsaaren rauhan solmimisvuotta, vaan sen vaikutukset yhteiskuntaan.

– Lukion opetuksessa tullaan luultavasti tulevaisuudessa hyödyntämään entistä enemmän avoimia lähteitä koetilanteessa, Sydänmaanlakka kertoo.

Ylen kyselyyn vastasivat Kemin lyseon, Oulun lyseon, Vantaan Lumon, Tampereen yhteiskoulun lukion, Tyrnävän August Sahlsten -lukion ja Lahden lyseon opiskelijat. Juttuun poimitut sitaatit ovat kyselystä sellaisilta vastaajilta, joiden henkilöllisyys on toimituksen tiedossa.

Oletko sinä harrastanut vilppiä opiskeluissa? Voit paljastaa kokemuksesi kommenteissa. Keskustelu on auki 19.5. klo 23 asti.

Lue lisää:

Lukiossa opiskeleva Juri Petrov aikoo tehdä kahta työtä, jotta rahat riittävät ruokaan – monia opiskelijoita painavat nyt rahahuolet Lukiossa opiskeleva Juri Petrov aikoo tehdä kahta työtä, jotta rahat riittävät ruokaan – monia opiskelijoita painavat nyt rahahuolet

Jo viidennes lukiolaisista käy töissä opintojen ohella: "On vaikeaa tasapainotella loppuunpalamisen kanssa, kun kaikki ihannoivat työntekoa"

Superylioppilaat näkyvät otsikoissa, vaikka paljon tavallisempaa on iloita C:n papereista: "Monelle on tarpeeksi, että saa lakin"

Suosittelemme