Viiden sairaanhoitopiirin alueella toimiva Fimlab aloittaa koronaviruksen vasta-ainetestauksen. Tähän asti se on tehnyt vain koronan toteavia testejä.
Verestä mitattavista vasta-aineista voidaan arvioida, onko henkilö jo sairastanut infektion. Fimlab varoittaa kuitenkin vielä luottamasta vasta-aineiden antamaan suojaan.
– Koronavirus on uusi tuttavuus, eikä kenelläkään ole vielä syvällistä tietoa vasta-aineiden tasojen tulkinnasta tai merkityksestä eri tilanteissa. Se että henkilöllä on vasta-aineita, ei valitettavasti oikeuta siihen tulkintaan, että henkilö olisi suojassa infektiolta ja tartuttamaton, Fimlabin toimitusjohtaja Ari Miettinen sanoo tiedotteessa.
"Suuria lupauksia ja ylilyöntejä"
Markkinoilla on tällä hetkellä jo kymmeniä koronaviruksen vasta-ainetestejä. Niiden kaupalliseen tarjontaan on liittynyt Fimlabin mukaan suuria lupauksia ja ylilyöntejä. Fimea on jo kieltänyt ainakin yhden heikkotasoisen pikatestin markkinoinnin.
Fimlab varmistaa positiivisten testitulosten oikeellisuuden toisella vasta-ainemäärityksellä. Fimlabista korostetaan, että parhaatkin vasta-ainetestit vaativat niihin perehtyneen lääkärin tulkintaa.
Fimlabin mikrobiologian ylilääkäri Tapio Seiskari sanoo, että sairaaloiden infektiolääkäreiden kanssa keskustellaan tiiviisti testin toimivuudesta.
Elimistö muodostaa vasta-aineita puolustautuakseen viruksilta ja bakteereilta. Vasta-aineita alkaa kehittyä, kun ihminen kohtaa uuden taudinaiheuttajan tai saa rokotteen. Koronaviruksen vasta-aineita voidaan todeta 2–3 viikon kuluttua tartunnasta, siksi vasta-ainetesti ei sovellu tuoreen infektion toteamiseen.
THL on käyttänyt vasta-ainetestejä vielä toistaiseksi vain arvioidakseen epidemian laajuutta väestössä.
Ensimmäisten tutkimustulosten mukaan mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella hyvin harvalla on muodostunut vasta-aineita uudelle koronavirukselle. Tutkimuksessa on tutkittu nyt 1 146 näytettä. Täysin varmoja koronatapauksia löytyi testeissä ainoastaan kolme kappaletta.
THL tutki vasta-aineiden esiintymistä kahdella eri testillä. Ensimmäisessä mitattiin, onko näytteessä koronaviruksen tunnistavia vasta-aineita. Positiiviset tulokset varmennettiin testillä, joka mittaa vasta-aineiden kykyä neutraloida virusta.
"Ennenaikaista"
Fimlabin mukaan on mahdollista, että osa positiivisista vasta-ainetuloksista on vääriä.
– On vielä ennenaikaista ajatella, että testejä voitaisiin käyttää työpaikoilla tunnistamaan taudille vastustuskykyisiä henkilöitä, vaikka tämä olisikin houkuttelevaa. Väärät johtopäätökset vastustuskyvystä voivat olla kohtalokkaita yksilölle ja hänen ympäristölleen, Seiskari sanoo.
Vasta-ainetestiä voidaan käyttää esimerkiksi silloin, kun selvitetään syytä pitkään jatkuneisiin infektio-oireisiin, joiden alkuvaiheessa ei ole tehty koronaviruksen toteavaa PCR-testiä, tai jos tämän testin tulos on ollut negatiivinen.
Vasta-ainetestillä voidaan myös arvioida, onko henkilö jo sairastanut infektion. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole varmuutta, kuinka hyvin vasta-aineet suojaavat uudelta koronavirustartunnalta tai kuinka kauan mahdollinen suoja kestää.
Lue lisää:
THL: Uudellamaalla vain harvalla uuden koronaviruksen vasta-aineita