Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Unkari kutsui pohjoismaiset suurlähettiläät puhutteluun – ulkoministeri suivaantui poikkeustoimien arvostelusta

Syynä pohjoismaisten ulkoministerien Euroopan neuvostolle lähettämä kirje.

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó tiedotustilaisuudessa 13. maaliskuuta 2020.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó tiedotustilaisuudessa 13. maaliskuuta 2020. Kuva: Marton Monus / EPA
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Unkari kutsui maanantaina pohjoismaiset suurlähettiläät Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista puhutteluun. Puhuttelukutsusta ilmoitti julkisuuteen maan ulkoministeri Péter Szijjártó Facebookissa.

Syynä tänään Unkarin ulkoministeriössä pidettyyn tapaamiseen oli pohjoismaisten ulkoministerien yhdessä Euroopan neuvostolle lähettämä kirje, jossa tuodaan esiin maiden huoli koronakriisin varjolla käyttöön otetuista poikkeustoimista.

Maaliskuussa Unkarin antoi Unkarin pääministerille Viktor Orbánille käytännössä yksinvallan. Koronavirustilanteen vuoksi annetut poikkeusvaltuudet pysyvät voimassa määrittelemättömän ajan.

Szijjarto kirjoittaa Facebookissa, että Unkari on tuhatvuotinen kansakunta, joka osaa itse päättää siitä, mitä se haluaa ja mitä ei. Samalla hän syyttää Pohjoismaita valheiden ja valeuutisten levittämisestä.

Sama viesti tietojen vääristelystä esitettiin myös ulkoministeriön tapaamisessa. Norjan ulkoministeriön uutistoimisto Reutersille antamien kommenttien mukaan suurlähettiläät toistivat tapaamisessa oman kantansa. He ilmaisivat maidensa olevan huolissaan muun muassa ajallisesti määrittelemättömistä poikkeusvaltuuksista ja toimittajien työn vaikeuttamisesta.

Lue myös:

Freedom House: Unkari ei ole enää demokratia, Puolan kehitys huolestuttava

Parlamentti antoi Unkarin pääministerille Orbánille käytännössä yksinvallan

Suosittelemme